E-Devlet sistemine nasıl girilir? E-Devlet şifresi nasıl alınır?
E-Devlet sistemi, vatandaşların kamu kurumlarının hizmetlerine daha hızlı ve daha kolay ulaşmalarını sağlar. Sistem üzerinde pek çok kuruma ait yüzlerce hizmet yer alır. E-Devlet ile işlem yapmak isteyenlerin sisteme giriş yapması gerekir. Sisteme giriş yapıldıktan sonra kısa sürede işlemler gerçekleştirilebilir. E-Devlet sistemine nasıl girilir? E-Devlet şifresi nasıl alınır?
E-Devlet sisteminde iki binin üzerinde hizmet yer alıyor. Bu hizmetlerden yararlanabilmek için sistem kayıt olunması gerekiyor. Şu anda 33 milyondan fazla kayıtlı kullanıcısı E-Devlet sisteminde işlemler, sıra bekleme derdi olmaksızın birkaç dakika içerisinde hızlıca halledilebiliyor. E-Devlet ile trafik cezası ödeme işleminden SGK hizmet dökümü belgesi almaya, askerlik belgesi sorgulamadan mobil hat sorgulamaya kadar pek çok işlem yapılabilir.
E-DEVLET GİRİŞ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!
Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.
E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL ALINIR? E-DEVLET ŞİFRESİYLE NASIL GİRİŞ YAPILIR?
E-Devlet üzerinden işlem gerçekleştirmek isteyenler, sisteme giriş yapmalıdır. Sisteme giriş www.turkiye.gov.tr internet sitesinden sağlanır. Kayıtlı kullanıcılar için birden fazla giriş seçeneği yer alıyor. Bu giriş seçenekleri; internet bankacılığı, mobil bankacılık, E-İmza, T.C. kimlik kartı ve E-Devlet şifresidir.
E-Devlet sisteminde kayıtlı olan 30 milyondan fazla kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen giriş yöntemi, E-Devlet şifresiyle giriş yöntemidir. E-Devlet şifresine sahip değilseniz, en yakın PTT şubesi aracılığı ile E-Devlet şifresi temin edebilirsiniz. Şifre, yetkili tarafından size kapalı zarfın içerisinde 2 Türk Lirası ücret karşılığında verilir. Şifre kullanılarak size ait kişisel bilgilere erişim sağlanabildiği için şifre başka kişiler ile paylaşılmamalıdır. Bu güvenlik açısından önemlidir. E-Devlet şifresi PTT şubesinden alındıktan sonra şifre ve T.C. kimlik numarası ile sisteme giriş yapılabilir.
E-Devlet sistemi kullanılarak yapılabilecek olan işlemler, ekranın sol tarafından bulunan menü üzerinde görülebilir. Bu menüde bulunan seçenekler de kendi içerisinde farklı bölümlere ayrılır. Sol tarafta yer alan menü dışında, arama kutucuğu kullanılarak da istenilen işleme daha hızlı ulaşım sağlanabilir.
E-DEVLET ŞİFRESİ UNUTULURSA NE YAPILIR?
E-Devlet şifresi unutulursa, sistem üzerinde şifre değişikliği işlemi yapılabilir. Şifre değişikliği için, sisteme daha önce giriş yapıldığında cep telefonu numarasının siteme kaydedilmiş olması gereklidir. Sisteme cep telefonu numarası kaydedilmemişse PTT şubesine gidilerek yeni şifre alınabilir.
Kullanıcılar için PTT şubesi tarafından verilen E-Devlet şifresi akılda kalıcı olmayabilir. Akılda kalıcı olmaması sebebiyle de değiştirilmek istenebilir. Şifre değişikliği yapmak isteyen kullanıcılar, sisteme giriş yaptıktan sonra ‘’Benim Sayfam’’ bağlantısını kullanarak ‘’Şifre ve Güvenlik’’ bağlantısı üzerinden şifre değişikliği işlemi yapabilirler.
E-DEVLET SİSTEMİNDE HANGİ İŞLEMLER YAPILIR?
E-Devlet sisteminde iki binin üzerinde hizmet yer alıyor. Yaklaşık 33 milyon kayıtlı kullanıcının bulunduğu sistemde yeni hizmet ekleme işlemi devam ediyor. Kullanıcıların en çok işlem yaptığı kurumlar içinde Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Gelir İdaresi Başkanlığı bulunuyor. Sistemde en çok yapılan işlemler; SGK hizmet dökümü sorgulama işlemi ve araç plakasına yazılan ceza sorgulama işlemidir.