E-Devlet işlemleri nasıl yapılır?
Çağımızın getirdiği teknolojik yeniliklere uygun olarak, devlet ve kamu hizmeti veren bütün kurumlar artık vatandaşlarımıza internet üzerinden de hizmet verebiliyor. Bu hizmetleri tek bir internet adresi altında toplayan ve erişimi gayet kolay olan e-Devlet ise, ülkemizde milyonlar tarafından birçok kamu hizmetinden yararlanmak veya bürokratik işlemleri halledebilmek için kullanılıyor. Bu haberimizde, e-Devlet hizmetlerini ve nasıl erişim sağlanabileceğini detaylı olarak anlatacağız.
E-Devlet, bütün kamu kurum ve kuruluşlarına tek bir site üzerinden ulaşılmasını sağlayan, işlemlerin online olarak sıra beklemeden yapılmasına olanak sağlayıp insanları sıra bekleme derdinden kurtaran bir uygulama. Bu uygulamanın en büyük yararlarından biri, şüphesiz ki zaman kaybını önlemiş olması ve devlet kurum ve kuruluşlarında verimliliği artırmış olması. Bir gün içerisinde yüzlerce vatandaşın oluşturduğu kuyruklar olmadan, kamu kurum ve kuruluşlarının verimliliği arttı ve sıra beklerken saatler harcayan vatandaşların çilesi de, e-Devlet hizmeti ile sona ermiş oldu. Şimdi, e-Devlet üzerinden verilen hizmetlere daha yakından bakalım.
E-DEVLET HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!
Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.
E-Devlet Kullanımı ve Verilen Hizmetler
E-Devlet, aynı adres üzerinden yüzlerce kamu kurum ve kuruluşu üzerinden verilen hizmetleri, elektronik ortama taşıyarak büyük bir yenilik sunulmasını sağladı. Elektronik ortamda verilen hizmetlere, plaka sorgulamadan hizmet ve prim dökümü sorgulamalarına, Bimer Şikayet bildirimlerinden sınav başvurularına kadar her şey dahil. E-Devlet’i kullanabilmenin tek yolu, e-Devletin vatandaştan istediği kimlik doğrulamayı yapabilmek. Kimlik doğrulama, e-imza gibi uygulamalar içerse de, T.C. kimlik numarası ve PTT’den alınan şifre ile e-Devlet girişi yapmak en çok tercih edilen ve en kolay yollardan biri.
E-Devlet girişini yapabilmek için, e-Devlet resmi internet sitesi olan www.turkiye.gov.tr adresine erişmeniz gerekir. Bundan sonra, sizden T.C. kimlik numarası ve şifreniz istenecek. PTT’den aldığınız şifreyi girdikten sonra, giriş yapabilirsiniz. E-devlet şifrenizi, daha sonra güvenlik ayarları menüsüne erişerek değiştirebilir, sadece kendinizin bilebileceği ve güvenli bir şifre seçerek e-Devlet işlemlerinize devam edebilirsiniz. Şifre yenileme işlemleri de, e-Devlet üzerinden yapılabilir ancak bunun için iletişim bilgilerinizi sisteme kaydetmiş olmanız gerekir.
Bugün, e-Devlet üzerinden onlarca hizmet verilmektedir. Bu hizmetlere, adil sicil kaydı sorgulama ve doğrulama işlemleri dahildir. Ayrıca, UYAP gibi büyük adalet kurumlarında baro girişi, avukat girişi, vatandaş girişi ve kurum girişi yapabilir, mahkeme dosyası sorgulayabilirsiniz. Günümüzde, e-Devlet üzerinden üniversite kaydınızı yapabilir, seçmen kayıt listelerinizi sorgulayabilir, trafik cezalarını sorgulama ve ödeme işlemlerinizi yapabilir, emeklilik bilgilerinize e-Devlet üzerinden erişebildiğiniz SGK sayfaları ile ulaşabilirsiniz.
Ayrıca, Anayasa Mahkemesi’ne yaptığınız bireysel başvurunuzun takibini de e-Devlet üzerinden yapabilir, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı linki üzerinden işçi sendikası üyesi olabilir, Cumhurbaşkanı ile iletişim kurma şansına bile sahip olabilirsiniz.
Borç sorgulama gibi işlemler de artık e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. Herhangi bir fatura borcu sorgulama işlemlerinizi e-devlet kullanarak yapabilirsiniz.