E-devlet ile SSK ve SGK sorgulama işlemi nasıl yapılır?
Sosyal Sigortalar Kurumu ile Sosyal Güvenlik Kurumu, ülkemizde en fazla vatandaşa hizmet veren ve çok çeşitli hizmetleri bulunan, milyonları ilgilendiren kamu kurum ve kuruluşlarıdır. SSK ve SGK ile ilgili hizmet dökümü, işe giriş, sigorta ve prim sorgulama gibi birçok kişiyi ilgilendiren işlemler yapılmaktadır. Bu yazımızda bu işlemlerin nasıl yapıldığı ve ne ifade ettiğini bulabilirsiniz.
Türkiye Cumhuriyeti Çalışma Bakanlığı’na bağlı olarak vatandaşlara hizmet veren ve vatandaşların sosyal güvenliği ile ilgili konulardan sorumlu olan SSK ve SGK kurumlarının verdiği hizmetler, artık internet ortamında da alınabiliyor ve sorgulamaları internet üzerinden tamamlanabiliyor.
SSK üzerinden yapılan sorgulamalar sayesinde, vatandaşlar hizmet dökümlerini alabilir, prim sorgulamalarını yaparak sağlık sigortalarının ve karnelerinin durumunu kontrol edebilirler, emeklilik sorgusu yaparak kayıtlı çalışılan gün sorgusu yapabilirler.
SGK HİZMET DÖKÜMÜ DETAYLARI İÇİN TIKLAYINIZ!
SİGORTA SORGULAMA DETAYLARI İÇİN TIKLAYINIZ!
Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.
E-Devlet SSK, SGK 4A, 4B ve 4C Sorgulamaları
Özel sektör ve kamu kurumlarında çalışan birçok vatandaşımız, SGK’nın kendilerine sunduğu sigorta hizmetlerinden yararlanmakta, bu hizmetlerden e-devlet üzerinden yararlanabilmektedir. Bağ-Kur borç sorgulamaları, işe giriş ve çıkış bilgileri, ne zaman emekli olunabileceği, hizmet dökümü belgeleri gibi önemli bilgiler SGK sorgulamaları ile elde edilebilen bilgilerdir. T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifreniz ile, e-devlet internet sitesine giriş yapmanız, bu bilgileri almak için yapacağınız ilk işlemlerdir. E-devlet şifresini temin etmek, basit bir işlemdir, PTT şubelerinden 2 TL gibi bir rakama e-devlet şifresi alabilirsiniz.
Sisteme giriş yaptıktan sonra, SGK başlığı altında, SGK 4A hizmetleri, 4A hizmet dökümü, 4A emeklilik ödeme bilgileri gibi bilgilere ulaşabilirsiniz. En güncel sigorta bilgilerinizi almak istiyorsanız, SGK 4A hizmet dökümü sorgulamanızı yapmanız gerekiyor. 4A hizmet dökümü ile, sizin adınıza bugüne kadar yatırılmış olan toplam sigorta primlerini görüntüleyebilir, sigorta primlerinizin ödendiği maaş tutarını öğrenebilir, işe giriş ve çıkış tarihlerinizi görüntüleyebilirsiniz.
E-devlete aynı şekilde giriş yaparak, SGK 4B yani bağ-kur sorgulamalarınızı yapabilirsiniz. 4B sorgulamaları, kendi adına bağımsız olarak çalışan vatandaşları için oluşturulmuştur. 4B sorgulaması ile, terk ile talep tarihinizi öğrenebilir, 4B hizmet sürenizi öğrenebilir, emeklilik için gerekli olan toplam hizmet sürenizi ve 4B hizmet sürenizi öğrenebilirsiniz.
SGK 4C uygulamaları ile de, mevsimlik, part time veya yarı dönemlik çalışan vatandaşlarımız sorgulama yaparak emeklilik bilgileri elde edebilirler. Çalışılan sektör, sigortalı çalışılan toplam gün sayısı ve dönemler arası aylık bağlanma oranları, SGK 4C sorgulamaları hizmet döküm belgelerinden elde edinilen bilgilerdir.
E-devlet üzerinden, SGK borçları da ödenebilir. E-devlete belirtilen şekilde giriş yaparak resmi yollar aracılığı ile SGK borçları sorgulanabilir ve prim borçları sorgulanabilir.
İnternet ve e-devlet üzerinden yapılabilen SSK sorgulamalarında da, emekli olan vatandaşlara yönelik emeklilik bilgileri, emekli maaşı bilgileri ve adres bilgileri gibi birçok bilgiye erişilebilir, SSK’lı toplam gün sayısı, her ay kaç günün ödendiği gibi detaylı bilgiler öğrenilebilir.