Dünyaları kazandırdı ödülü ırkçılık oldu!
Almanya’ya 2014’te Dünya Kupasını getiren takımın en önemli oyuncusu olan Mesut Özil son dönemde maruz kaldığı tepkiler üzerine “Irkçılık ve saygısızlık hissettiğim için bundan böyle ulusal seviyede Almanya için oynamayacağım” dedi
Türkiye’yi derinden sarsan Türk futbolcu Mesut Özil, Almanya milli takımını bıraktığını açıkladı. Türk kimliğinden dolayı zaman zaman hedef olan Özil, İngiltere’de top koşturan kendisi gibi Alman milli takımının oyuncu İlkay Gündoğan ile birlikte geçen mayıs ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret edip hatıraf fotoğrafı çektirdiği için ağır eleştirilere maruz kalmıştı. Seçim kampanyasına alet olmakla suçlanan Özil, Erdoğan’la görüşmesinin ‘siyasi propoganda’ içermediğini ifade ederek, bunu makama saygı gereği yaptığını söylemişti. Almanya’nın Dünya Kupası’nda gruptan çıkamayarak elenmesiyle eleştirilerin dozu artmıştı.
Alman federasyonu bu fotoğrafı hazmedemedi
Almanya Futbol Federasyonu (DFB), Mesut Özil ve İlkay Gündoğan’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Londra’da ziyaret ederek ona forma vermelerini “seçim kampanyası manipülasyonu” olarak nitelemişti. DFB Başkanı Reinhard Grindel “Alman Futbol Federasyonu Sayın Erdoğan’ın tam anlamıyla dikkate almadığı değerleri savunmaktadır. Bu nedenle milli futbolcuların seçim kampanyasına alet olmaları iyi olmamıştır. Böyle davranarak futbolcularımız Alman Futbol Federasyonu’nun entegrasyon çalışmalarına kesinlikle yardımcı olmamışlardır” ifadelerini kullandı. Alman milli takımının kaptanı Oliver Bierhoff ise, “Mesut’un da İlkay’ın da bizim değerlerimizle kendilerini özdeşleştirme arzusuna olduğuna hiç şüphem yok. İkisi de bu fotoğrafın sembolik değerinin farkında değildi. Ancak bu tabii ki de doğru değil; onlarla bu konuyu görüşeceğim” demişti.
Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan Türkiye Futbol Federasyonu 1. Başkan Vekili Servet Yardımcı ise, iki ismin eski bir futbolcu olan Erdoğan’la “futbol sohbeti” yaptıklarını belirtmişti.
Yoksulluk ve zorluk içinde büyüdü...
Özil’in hayatını kendi kaleminden anlattığı “Mesut Özil Futbolun Büyüsü ve Gerçekleşen Hayaller” kitabı yaşadığı ikilemleri, fakirliği, her iki topluma da yaranamayıp arada kaldığı durumları çok net ve sadece bir şekilde anlatıyor. İşte Özil’in hayatından kesitler:
- 1988’de dünyaya geldi. Özil ailesinin 4 çocuğundan üçüncüsü. Almanya’da Türk mahallesinde büyüdü. İlkokula gidene kadar Almanca bilmiyordu. İlkokulda çok zorlandı. Almancayı ‘kaplumbağa hızında’ öğrendiğini anlatıyor.
- Yokluk içinde büyümüş. Annesi okulda hademelik yapmış. Günde iki vardiya çalışmış. Babası ise deri fabrikasında çalışmış, büfe işletmiş. Zaman zaman da işsiz kalmış. O kadar yokluk çekmişler ki futbol akademisine giderken servise hep yanlış numara vermiş. Çünkü apartmanlarının penceresi olmadığı için takım arkadaşlarının bunu görmesini istememiş, utanmış.
- Kendisini ise şöyle anlatıyor: Evde Türk kültürüyle büyüdük. Okulda ve futbol akademisinde Alman kültürünün değerleriyle yetiştim. Böyle olunca, ortaya benim gibi bir adam çıkıyor. Alman gibi düşünüp çalışan, Türk gibi hisseden.
Almanya’yı nasıl seçti?
- Türk ve ve Alman Milli Takımları’ndan davet aldığında nasıl karar verdiğini şöyle anlatıyor: Birkaç dakika içinde, ayaküstü verdiğim bir karar olmadı. Annem Gülizar, Türkiye için oynamamdan yanaydı. Erdoğan amcam da bu görüşteydi. Babam amcama karşı çıktı. ‘Mesut Almanya’da doğdu. Almanya’da okula gitti. Futbol oynamayı Alman okullarında öğrendi. Bu yüzden Almanya için oynamalı’ dedi. Ağabeyim Mutlu da ‘Almanya için oynamak zorunda’ dedi. Ailemin bütün sözlerini dinledim ve kendi düşüncelerimi oluşturdum. Aslında en baştan beri babamla aynı şeyi düşünüyordum.
'Müslüman olduğum için mi?'
Mesut Özil dün sosyal medya hesabından Almanya milli takımını bıraktığını duyurdu. Özil şöyle yazdı: Kazandığımızda Alman, kaybettiğimizde göçmen oluyorum. Arkadaşlarım Podolski ve Klose, hiçbir zaman Polonyalı Alman olarak görülmedi, ben neden Türk Alman olarak görüldüm? Türkiye olduğu için mi? Müslüman olduğum için mi? Son yaşanan olaylar sebebiyle ırkçılık ve saygısızlık hissettiğim için bundan böyle ulusal seviyede Almanya için oynamayacağım. Almanya milli takım formasını gurur ve heyecanla giydim ama artık giymeyeceğim. Bu kararı almak çok zordu çünkü takım arkadaşlarım, teknik ekip ve Almanya’nın iyi insanları için her zaman her şeyimi verdim. Fakat üst düzey Almanya Futbol Federasyonu yöneticileri Türk kökenime saygısızlık yapıp beni bencilce politik propaganda malzemesi yaptılar. Artık yeter. Benim futbol oynama nedenim bu değil. Arkama yaslanıp hiçbir şey yapmamam beklenemezdi. Irkçılık asla kabul edilemez.
Bakan Kasapoğlu: Onurlu duruş!
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Twitter hesabından Mesut’un Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çekilmiş fotoğrafını paylaşarak, “Mesut Özil kardeşimizin sergilediği onurlu duruşu yürekten destekliyoruz” ifadesini kullandı. AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal da, “Özil’in tepkisi son derece yerinde ve haklı bir tepki. Aslında entegrasyonun altında, asimilasyon amacının yattığı görülüyor” diye konuştu.
Hoeness’ten çirkin sözler
Özil’in açıklaması Alman kamuoyunu ikiye bölerken Almanya’nın en büyük futbol kulübünün başkanı doğrudan küfür ve hakaret yoluna gitti. Bayern Münih Kulübü Başkanı Uli Hoeness şunları söyledi: Milli takım için iyi haber. Sonunda hayalet (Mesut) gittiği için mutluyum. Mesut, sadece San Marino’ya karşı parlayan bir yıldız. Yıllardır b.. gibi oynuyordu. Sportif açıdan bakıldığında Mesut’un yıllardır milli takımda yeri yoktu. Şimdi de b..tan performansından sonra bir fotoğrafın arkasına saklanıyor.
Hoeness, 2014 yılında 30 milyon Euro’luk vergi kaçırarak ülkesini dolandırmaktan 3 yıl 6 ay hapis cezası almıştı.
Fotoğraf değişiyor
Mesut Özil’e, memleketi Zonguldak’ın Devrek ilçesine bağlı Hışıroğlu köyünde yaşayan hemşehrileri de destek verdi. Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci ‘Mesut Özil Caddesi’ tabelasında bulunan Alman formalı fotoğrafını Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çektirdiği fotoğrafı koyacaklarını söyledi.
Merkel sahip çıktı
ALman hükmeti basın sözcüsü Ulrike Demmer, “Başbakan Merkel, Mesut Özil’e çok büyük değer veriyer. Mükemmel bir futbolcu. Alman milli takımına çok katkısı oldu. Bu karara saygı duymak gerekir. Spor Almanya’da uyuma çok büyük katkı sağlıyor. Göçmen kökenli insanların Almanya’ya uyumu federal hükümet için bir anahtar ödev” dedi. Dışişleri bakanı Heiko Maas ise konunun çok büyütüldüğünü söyleyerek, “Britanya’da çalışan bir multi-milyonlerin Almanya’ya entegrason konusuyla ilgili söylediklerini dikkate değer bulmuyorum” diye konuştu. Almanya Futbol Federasyonu açıklamasında ise Özil’e üstün formundan dolayı teyekkür edilirkne, “Ancak ırkçılık suçlamasını kabul etmiyoruz” denildi.
Avrupa medyasında Özil depremi
- Daily Telegraph: “Erdoğan ile fotoğraf çektirdiğim için pişman değilim” başlıklı haberde, takımın Dünya Kupası’nda yaşadığı başarısızlık sonrasında yıldız futbolcuya ‘kinin’ arttığı belirtildi.
- The Guardian: Haberi “’İstenmeyen’ Özil, Almanya’ya sırtını döndü” başlığıyla verdi.
- Bild: Almanya’nın önde gelen bulvar gazetesi Bild, ‘Özil’in kurban rolü oynamaktan zevk aldığını’ yazdı.
- Frankfurter Allgemeine Zeitung: “Özil artık Almanya için oynamayacak” başlıklı haberde bunun iyi bir gelişme olmadığına vurgu yaptı.
- Marca: İspanyol gazete “Özil, milli takımı ırkçılık nedeniyle bıraktı” başlığı attı.