Gazete Vatan Logo

Dünyadan sert tepkiler

Dünyadan sert tepkiler

Sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından paylaştıkları nedeniyle 10 ay hapis cezası verilen Fazıl Say’ın davası dünya basınında yankı buldu.


İtalyan haber ajansı ANSA, "Türkiye dünyaca ünlü piyanistini cezalandırdı. Say, 15 ay hapis riskiyle karşı karşıyaydı. Ateist müzisyen ve solcu Say, hakkında açılan davanın, İslami lider Recep Tayyip Erdoğan’ın partisi AKP tarafından istenen "siyasi bir mesele" olduğunu açıklamıştı" diye yazdı. Diğer yorumlar şöyle:

Dünyadan sert tepkiler

* Libero Qutidiano: Dünya çapındaki ünü ve şöhreti bile Fazıl Say’ın cezalandırılmasını engelleyemedi. Türk besteci, 2012 yılında Twitter’daki takipçilerine ateizmi itiraf edip, İslami cennet fikrini alaycı bir dille ele almasından dolayı kendisi fırtınanın ortasında buldu. Ateistliğe inanmış olan Say, daha önce defalarca herkesin kendisini iktidar partisi AKP’nin pençeleri arasında bulabileceğini söylemişti.

* La Repubblica: Türkiye' kafir’, müzisyen Say 10 ay hapisle cezalandırdı. Bir İstanbul mahkemesi, ünlü piyanist ve kompozitörü, ‘kafirlik’ olarak kabul ettiği bazı tweetlerinden dolayı 10 ay hapse gönderme kararı aldı. Müzisyen, Berlin, New York, Tokyo ve İsrail flarmoni orkestralarında çalmıştı. Bu dava, ifade özgürlüğünü iyice kısıtladığı için uluslararası arenada geniş yer buldu.

'TÜRKİYE, TOTALİTER SİSTEME GİDİYOR'

Türk-Alman Parlamenterler Grubu Başkan Yardımcısı ve Sol Parti Federal Parlamento Grubu Uluslararası politika Sözcüsü Sevim Dağdelen, yaptığı açıklamada "Uluslararası üne sahip bestekar Fazıl Say’a 10 ay hapis cezası verilmesi tam anlamıyla bir skandaldır. AKP adaleti Fazıl Say’a yönelik ibretlik bir dersle, Erdoğan rejimini eleştirenleri susturmak istiyor" iddiasında bulundu.

Dağdelen yaptığı açıklamada, Fazıl Say’a ve binlerce politik tutsağa verilen cezanın Türkiye’nin otoriter İslami devlete gittiğini gösterdiğini ifade ederken, "Türkiye’de düşünce ve basın özgürlüğü Başbakan Erdoğan ve partisi AKP’nin tehdidi altında. Bu 100’den fazla tutuklu gazeteci için de geçerli. AB’ye üyelik müzakereleriyle Türkiye’nin demokratikleştiği söz konusu değildir. Federal Hükümet’ten isteğim, sanatçı ve aydınlara yönelik politik takibattan ötürü Erdoğan hükümetiyle sıkı ilişkilerine son vermelidir. Federal Hükümet daha fazla seyirci kalmamalı ve artık Erdoğan Hükümeti’nin acımasızca insan haklarını ihlal etmesini görmelidir"

AB'DEN İLK TEPKİ

AB Komisyonu Sözcüsü Maja Kocijancic, olağan basın toplantısında bir soru üzerine, eski AB Kültür Elçisi Say'a verilen cezayı endişeyle öğrendiklerini belirterek, ifade özgürlüğü vurgusu yaptı.

Kocijancic, "AB Komisyonu, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları doğrultusunda ifade özgürlüğüne tam saygı göstermesinin öneminin altını çiziyor" dedi.

DÜNYA BASININDA GENİŞ YER BULDU

Dünyanın önemli gazeteleri ve yayın kuruluşları Say’ın hapis cezası haberine sayfalarında geniş yer ayırdı. İngiliz yayın kuruluşu BBC, ’Türk piyanist İslamı aşağıladığı için mahkum edildi’ başlığını kullandığı haberinde, Say’a İslami değerlere hakaret ettiği gerekçesiyle 10 ay hapis cezası verildiğini yazdı. Say’ın mahkemeye katılmadığını, ancak suçlamaları reddettiğini aktaran BBC, sanatçının bunların siyasi temelleri olduğu savunmasını yaptığını ekledi.

KARAR NEDENİYLE AB, TÜRKİYE’Yİ ELEŞTİRDİ

İngiliz Telegraph Gazetesi de Say’ın Twitter’da İslami değerlere hakaret ettiği gerekçesiyle hapis cezasına çarptırıldığını aktarırken Say’dan ‘dünyaca ünlü piyanist’ olarak söz etti. Say’ın davanın arkasında olması nedeniyle Adalet ve Kalkınma Partisi’ni suçladığını yazan gazete, Avrupa Birliği’nin Türkiye’yi kararı nedeniyle eleştirdiğine dikkat çekti.

TÜRKİYE İÇİN ÜZÜCÜ KARAR

İngiltere’nin en saygın gazetelerinden Guardian da Fazıl Say’ın 10 ay hapis cezasına çarptırılması kararını ‘Türkiye için üzücü’ bulduğu yorumunu aktardı. Gazete Türkiye’de sanatçıların ve entellektüellerin fikirleri yüzünden hedef alındığını ve Fazıl Say’ın hükümetin ifade özgürlüğü alanındaki tutumundaki endişeleri yenilediğini savundu.

Haberi,'Türk piyaniste hapis cezası’ başlığıyla duyuran Financial Times gazetesi de, Say’ın davasının uluslararası alanda gözleri Türkiye’ye çektiğini yazdı. Financial Times, Fazıl Say’ın ’Ülkem adına çok üzgünüm. Bu karar hiçbir hatam olmamasına karşın kendimden çok Türkiye’deki düşünce özgürlüğü ve inancı konusunda endişe verici’ sözlerini aktardı.

Haberin Devamı