Düğümü o çözebilir!
Org. Işık’ın emekliliğini istemesi, TSK’daki atama hiyerarşisinde hesapları alt üst etti
Org. Atilla Işık, Jandarma Genel Komutanlığı görevinde süresini doldurması nedeniyle 30 Ağustos’ta emekli olacaktı. Ancak yaş haddini doldurmasına 1 yıl daha bulunduğu için Iğsız yerine 1 yıllığına Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanması gündeme gelmişti. Org. Işık’ın emeklilik dilekçesini vermesi, TSK’daki atama hiyerarşisinde de hesapları alt üst etti. Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna oturması beklenen Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Işık Koşaner’in istemesi halinde Köşk ve Hükümetin sıcak baktığı Org. Işık’ın emeklilik istemini geri çekip, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na sıcak bakabileceği belirtiliyor. Bu durumda YAŞ’ı kitleyen isim olan Org. Hasan Iğsız, Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ ile birlikte 30 Ağustos’ta emekli olacak. Bu durumda Genelkurmay Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atamalar gerçekleşerek, kriz aşılmış olacak.
ÖZEL’E KOMUTANLIK YOLU KAPANABİLİR
TSK’nın direnmesi ve Işık’ın emeklilik isteminde geri adım atmaması halinde ise TSK’daki teamüllere göre, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na kıdemli orgenerallerden biri atanacak. Org. Iğsız’ın devre dışı bırakılması ve Org. Işık’ın emekliliğini istemesinin ardından en kıdemli isim olarak Jandarma Genel Komutanlığı’na atanan 2. Ordu Komutanı Org. Necdet Özel’in adı ön plana çıkıyor. Jandarma’da birkaç gün görev yaptıktan sonra Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanması mümkün olan Org. Özel’e, bu formülün işletilmesi durumunda ise 2013’te Genelkurmay Başkanı olması yolu kapanıyor. Çünkü Genelkurmay Başkanlığı’na atanması beklenen Org. Işık Koşaner, bu görevi 3 yıl yürütecek. Kuvvet komutanlığında görev süresi iki yıl olduğu için Org. Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı olması durumunda iki yıl sonra emekli olacak. Dolayısıyla Org. Özel’in Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atanması TSK’nın gelecek 15-20 yıllık komuta kademesini etkileyecek, domino etkisi yapacak. Tuğgeneral ve tümgenerallere kadar TSK’daki birçok atamanın etkilenebileceği belirtiliyor. Bazı askeri kaynaklar, TSK’nın askeri hiyerarşik yapıyı bozacak hamleler yapmayacağını ileri sürerken, bazı kaynaklar da gelecekteki şekillenmeden ziyade Kara Kuvvetleri gibi hassas bir komutanlıkta bugünü düşünmenin daha yararlı olacağını vurguladı.
ORG. ÖZEL OLMAZSA ORG. CEYLANOĞLU ALTERNATİFİ
Org. Özel’den sonra ikinci kıdemli isim ise 1. Ordu Komutanlığı’na atanan Org. Erdal Ceylanoğlu görünüyor. Köşk ve Hükümet’in 28 Şubat sürecinde, Sincan’da tankları yürüten zırhlı mekanize tümenin komutanı olan Org. Ceylanoğlu’nun, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilmesine nasıl bakacağı ise merak konusu oldu.
Kıdem olarak Ceylanoğlu’ndan sonra gelen ve EDOK Komutanlığı’na atanan Org. Saldıray Berk’in, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilmesi ise imkansız görünüyor. Erzincan’daki Ergenekon yapılanmasının 1 numaralı sanığı olduğu iddiasıyla yargılanan Org. Berk, YAŞ’ta yaşanan krize neden olan isimler arasında gösteriliyor.
TSK’daki kıdemli orgeneraller arasında daha sonra gelen isim ise Genelkurmay 2. Başkanlığı görevini sürdüren Org. Aslan Güner. Ancak Kuvvet Komutanlığı’na atama yapılabilmesi için ordu komutanlığından bir ismin gelmesi gerekiyor. Bu nedenle Org. Güner ismi de zayıf bir olasılık olarak değerlendiriliyor.
ORG. KOŞANER DE EMEKLİ OLURSA NE OLACAK?
Başkent kulislerindeki bir başka senaryoya göre ise atama kördüğümünün çözülememesi durumunda, Genelkurmay Başkanı olması beklenen Org. Işık Koşaner’in de emekliliği gündeme gelebilir. 1945 doğumlu olan Org. Koşaner’in, 30 Ağustos’a kadar ataması yapılmazsa Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki iki yılını doldurduğu için Koşaner de emekliye sevkedilebilir. Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ, görev süresinin uzatılmasına sıcak bakmadığı için bu durumda Org. Başbuğ, Org. Koşaner, Org. Işık ve Org. Iğsız’la birlikte TSK’da 4 orgeneralin emekliliği gündeme gelecek. Servet Yörük ve Yalçın Ataman’ın YAŞ kararlarıyla orgeneralliğe yükselmesi dikkate alındığında, 15 olan or sayısı 13’e düşecek. Bu durumda ise TSK’daki bütün hesaplar alt üst olacak. Genelkurmay Başkanı Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı yapmış orgeneral-oramiraller arasından seçileceği için buralardaki komutanların Genelkurmay Başkanlığı’na atanması gündeme gelecek. Ya da en kıdemli orgenerallerden biri önce Kara Kuvvetlerine atanacak, kısa bir süre sonra da Genelkurmay Başkanı yapılacak.Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na da yine kıdem sırasına göre en kıdemli bir general atanacak. Oldukça zayıf olan bu senaryonun gerçekleşmesi halinde, TSK’nın teamüllere göre şekillenen komuta kademesi domino etkisiyle yerle bir olacak.