Dsg Nedir, Ne İşe Yarar? Dsg Şanzıman Çalışma Prensibi Nedir?
DSG Audi, SEAT ve Skoda dahil olmak üzere Volkswagen Grubu bünyesindeki birçok üretici tarafından kullanılan bir tür çift kavramalı şanzımandır. Geleneksel bir otomatik şanzımandan çok farklı bir şekilde çalışır, ancak sürüş sırasında farkı fark etmeyebilirsiniz.
DSG Nedir, Ne İşe Yarar?
DSG doğrudan vitesli şanzıman anlamına gelir. DSG çift kavrama özelliği bulunan otomatik bir şanzımandır. Fazla teknik olmadan, bu özel vites kutusu, debriyaj pedalı olmadan, tam otomatik veya yarı manuel kontrollü ve tek bir birim olarak birlikte çalışan etkili bir şekilde iki ayrı debriyajdır.
Bir DSG otomobilinin temel kurulumu, iki pedaldan (fren ve gaz pedalı) ve bir vites kolundan oluşur. Vites kolu, manuel araçlardakinden farklıdır, çünkü aracın viteslerinden herhangi birini seçmenize olanak sağlamak yerine, normalde yalnızca 'Park', 'Geri', 'Boş' ve 'Sürüş' arasında seçim yapabilirsiniz.
Vites kolu üzerindeki kısaltmalar genellikle şu şekildedir: P, R, N ve D. Normalde vites kolunun üzerinde farklı seçenekler arasında geçiş yapabilmek için basmanız gereken bir düğme bulunur. Bu, yanlışlıkla vites değiştirmeyi önlemek içindir.
DSG Şanzımanın Avantajları Nelerdir?
Vites değiştirirken, geleneksel vites kutuları sizi yavaşlatabilir ve yakıt israfına neden olabilir. DSG ile, yakıt tasarrufu yapmanıza gerçekten yardımcı olabilecek düzgün bir güç akışı sağlayan hızlı vites değişimlerini deneyimleyebilirsiniz (7 vitesli varyantın bazı kullanıcıları, geleneksel şanzımanlardan %15'e kadar daha iyi yakıt ekonomisi bulmuştur).
Bu neden bir avantaj? Dur-kalk trafikte sürüyorsanız, sarsıntılı vites değişimlerini durdurmaya yardımcı olur ve hızlı hızlanıyorsanız, hızlanmayı daha iyi sürdürmeye yardımcı olur, bu da bir arabanın daha hızlı olması gerektiği anlamına gelir.
DSG'nin benzersiz kurulumuyla, sizi zorlu durumlardan kurtaracak güçle daha güvenli sürüşü deneyimleyebilirsiniz.
DSG Şanzıman Çalışma Prensibi Nedir?
DSG şanzımanda bulunan elektronik parçalar dişli kutusunun belirli parçalarının dönme hızını izleyen bir dizi sensör içerir. Bu bilgiler bir bilgisayara aktarılır. Bilgisayar daha sonra vites değişikliklerinin ne zaman yapıldığını kontrol eder ve ayrıca sürücünün bundan sonra hangi vitese ihtiyaç duyacağını düşündüğünü tahmin eder.
Bir DSG şanzımanın mekanik bileşenleri, gücün motordan tekerleklere iletilmesinden sorumludur. DSG dişli kutuları ile ilgili parlak kısım bunu yapmak için iki farklı yola sahip olmalarıdır.
Elektronik aksam, vites kutusunun hangi yolu kullandığını saniyeden çok daha kısa bir sürede değiştirebilir, bu nedenle DSG vites kutuları hızlı vites değiştirme konusunda bir üne sahiptir. Tekerleklere giden bir yolun diğerinin soluklaşmasıyla birlikte soluklaşması sayesinde geçiş de sorunsuzdur.