Dornaz alfa nedir? Ercüment Ovalı paylaştı! Dornaz alfa corona virüsü tedavisinde mi kullanılacak?
Sağlık Bakanlığı'nın çalışmalarına onay verdiği Ercüment Ovalı, yerli aşı geliştirmek için ekibiyle beraber 45 gün sürecek karantinaya girmişti. Ovalı geçtiğimiz günlerde Twitter hesabından koronavirüs aşısı için heyecanladıran bir paylaşım yaptı. Ercüment Ovalı sosyal medya hesabı üzerinden yeni bir açıklama yaparak Dornaz alfa isimli bir içerikten bahsetti. Ovalı’nın yaptığı açıklamanın ardından Dornaz alfa nedir? soruları da arttı.
Prof. Dr. Ercüment Ovalı, ekibi ile koronavirüs aşısı bulunması için harekete geçti. Yaklaşık 1 aydır çalışan Ovalı son olarak, ‘’1 aydır laboratuvar çalıştığımız bir ilacın ismini 23 Nisan’da açıklayacaktık ancak o kadar etkili duruyor ki insanların hayatını kurtarabilir. İnsanların hayatından gün çalmak istemedik. Acilen Dornaz alfa hastaların tedavisinde klinik testlere alınmalı.’’ Açıklamasını yaptı. Ercüment Ovalı’nın yaptığı paylaşımın ardından Dornaz alfa nedir? sorularında artış oldu. İşte detaylar…
DORNAZ ALFA NEDİR?
Dornaz alfa, vücudunuzda bulunan ve DNaz adı verilen bir proteinin insan yapımı versiyonudur ve rekombinant insan deoksiribonükleaz 1 veya rhDNaz olarak da bilinir.
Bu ilaç, KF hastalarının mukusundaki nekroza uğramış nötrofillerden açığa çıkan çok miktardaki serbest DNA’yı yıkmak ve böylece solunum yolu sekresyonlarının viskoelastisitesini azaltmak, mukusun klirensini artırmak ve solunum yolu enfeksiyonlarının sıklık ve âiddetini azaltmak yoluyla akciğer fonksiyonlarını korumak ya da iyileştirmek amacıyla geliştirilmiştir.
Dornaz alfa, kistik fibroz hastalarının balgam / mukusunda bulunan DNA'yı hidrolize eder ve akciğerlerdeki viskoziteyi azaltır ve salgıların daha iyi temizlenmesini sağlar.
DORNAZ ALFA’NIN YAN ETKİLERİ
Sık görülen yan etkiler ses kısıklığı, farenjit, larenjit, döküntü, göğüs ağrısı ve konjonktivittir. Daha nadiren öksürükte artış, dispne, pnömotoraks, hemoptizi, rinit ve sinüzit, flu sendromu, hipoksi ve kilo kaybı bildirilmiştir. Çalışmalarda allerjik cevap ya da anti DNaz antikorları oluğumu gösterilmemiştir.
ERCÜMENT OVALI KİMDİR?
1961 yılında dünyaya gelen Hematoloji Uzmanı Profesör Doktor Ercüment Ovalı, Kırıklareli Babaeski doğumludur.
Tıp eğitimine Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış ardından 19 Mayıs Üniversitesinde iç hastalıkları ihtisası, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesinde ise Hematoloji üst ihtisasını tamamlamıştır.
2009 yılına kadar KTÜ'de transplant ünitesi sorumlusu olarak çalışmalar gerçekleştirmiş aynı zamanda Türkiye'nin ilk hücre işlem labaratuvarını açmıştır.
Henüz 38 yaşında iken Profesör ünvanını almıştır. Günümüzde özel bir hastanenin Kemik İliği Nakli ekibinde Hematoloji Bilim Dalı Uzmanı ve aynı hastanen Hücre Laboratuvarı Direktörü olarak görevini sürdürmektedir. GMP ve Hücre tedavi ürünleri danışmanlığını yapmaktadır.
2017 yılında Amerika'dan Kan ve kök hücreden yapay deri üreten Prof. Dr. Ercüment Ovalı için, En İyi Deneysel Araştırma ünvanı ödülü verilmiştir.
Türkiye'de Hücre Laboratuvarı olarak GMP ruhsatını aldıran tek kişi olan Prof. Dr. Ercüment Ovalı buluşları ile dünyaya adını duyurmayı başarmış çalışmaları ile ilklere imza atmaya devam etmektedir.
2018 yılında GQ töreninde aldığı Yılın Bilim Ödülü'nü, Şehit Eren Bülbül, Şehit Astsubay Ferhat Gedik ve Afrin'deki askerlerimiz adına aldığını ve ödülü Mehmetçiklerimize adadığını açıklamıştır.