Dokunulmazlık oylamasında hangi partiler fire verdi?
Meclis'teki dokunulmazlık teklifi oylamasına göre 348 kabul, 155 red 25 boş ve 8 çekimser oy çıktı. Bu sonuca göre, HDP'nin dışında, 3 partiden kimlerin fire verdiği konuşulmaya başlandı
TBMM Genel Kurulunda fezlekesi olan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına yönelik anayasa değişikliği teklifinin ilk oylamasından 348 kabul, 155 ret, 8 çekimser, 25 boş oy çıktı. Bu sonuçlara göre Anayasadaki dokunulmazlık maddesinin değiştirilebilmesi için yeterli olan 367 oy sağlanamamış oldu. Peki oylamada hangi parti ya da partilerden fire verildi?
FİRE HANGİ PARTİDEN?
Meclis'te oylama gizli yapıldığı için hangi parti milletvekillerinin oylamada red oyu verdiği bilinmiyor. Ama teklifi veren ve 316 milletvekili bulunan AK Parti'de tüm vekillerin kabul oyu vereceği düşünülüyordu. Teklife MHP'nin daha önce açıkladığı gibi 40 milletvekilinin de "evet" demesi bekleniyordu. AK Parti ve MHP'nin evet verdikleri düşünülürse toplam oyun 356 olması gerekiyordu. Bu durumda tüm partilerden fezlekesi olan milletvekilleri bulunduğuna göre her 3 partiden de yani AK Parti, MHP ve CHP'den dokunulmazlık oylamasında fire verilmiş olma ihtimali bulunuyor.
Cuma günü yapılacak ikinci tur oylama, kesin sonucu verecek. Oylama sonuçları, pakete evet diyeceğini açıklayan CHP’den destek gelmediğini, AK Parti-MHP bloğunda da en az 7 fire olduğunu ortaya koydu.
BLOKTA ÇATLAK
Teklife destek veren AK Parti ve MHP bloğu hesaba katıldığında bile 7 eksik olduğu görüldü. 315 sandalyeli AK Parti ve 40 sandalyeli MHP’nin 355 olan oylarına ulaşılamadı. Destek oyu, 348’de kaldı. CHP’liler ise, en az 20 milletvekillerinin kabul oyu verdiğini iddia ediyorlar. Bu iddiaya göre paketi destekleyen AK Parti-MHP kanadında 20’den fazla fire yaşandı.
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN KAÇ OY GEREKLİ
Anayasa değişikliğinin Meclis'ten geçebilmesi için 550 milletvekilinden 367'sinin "evet" demesi gerekiyor. 367 ile 330 arasında evet oy çıkarsa bu sefer referandum yolu açılıyor. 330'un altı ise reddedilmiş sayılıyor.
GERİ ÇEKİLEBİLİR YA DA DÜŞEBİLİR
İlk tur oylamalar genelde “tavşan oylama” olarak kabul ediliyor. Yani milletvekilleri ilk tur oylamalarda esas “renklerini” belli etmiyor. Bu çerçevede AK Parti ve MHP içindeki “retçilerin” kendilerini gizlemek için ilk tur oylamada “kabul” oyu kullanmış olmaları mümkün. İkinci tur oylamada AK Parti’nin yanı sıra MHP’den de firenin artabileceğine dikkat çekiliyor. Değişiklik önerisinin herhangi bir maddesi 330’un altında oy alırsa düşmüş olacak. AK Parti’nin ikinci turdaki ilk oylama sonucunun 330’un altında çıkması halinde, öneriyi geri çekmesi de olasılıklar dahilinde değerlendiriliyor.
CHP TAKTİK DEĞİŞTİRİRSE
2. tur oylamaya ilişkin en büyük süpriz, CHP’nin taktik değiştirmesi olur. CHP, kamuoyu önünde değişikliğin referanduma götürülmesini “kamuoyuna anlatamayız” gerekçesiyle göze almayabilir. Bu durumda CHP, 2. turda evet oyu kullanabilir.
KILIÇDAROĞLU'NDAN FİRE AÇIKLAMASI
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dokunulmazlıklar için "evet" diyeceğini açıklamasına rağmen bazı milletvekilleri "hayır" oyu kullanacağını açıklamıştı. Cumhuriyet Halk Partisi Tunceli Milletvekili Gürsel Erol, "İçtiğim yemine sadık kalacağım. Anayasa'ya aykırı olan bir düzenlemenin oylamasına katılmayı etik bulmuyorum" demişti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dokunulmazlıklara ilişkin anayasa değişikliği teklifi oylamasında partisinden fire bekleyip beklemediğine ilişkin bir soruya, "Gizli oylama bu arkadaşlar" yanıtını vermişti.