Gazete Vatan Logo

‘Dokunulmasın’ başvurusuna ret

Mevcut fezlekelerle ilgili dokunulmazlıkların kaldırılmasını sağlayan anayasa değişikliğinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması için CHP ve HDP’li milletvekillerinin yaptığı başvuruyu Anayasa Mahkemesi reddetti.

‘Dokunulmasın’ başvurusuna ret

Anayasa Mahkemesi (AYM), HDP ve CHP milletvekillerinin, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliğine ilişkin kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle yaptığı başvuruyu reddetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili değişikliği onaylaması bekleniyor. Onayın ardından bu karara rağmen milletvekilleri bireysel başvuru yoluyla davalarını AYM’ye taşıyabilecek.

Yüksek Mahkeme heyeti, CHP ve HDP’li 70 milletvekilinin TBMM Genel Kurulu’nca 20 Mayıs’ta kabul edilen “dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili 6718 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun iptali ve yürürlüğün durdurulması” istemiyle yaptıkları başvuruları birleştirerek ele aldı. Heyet, başvuruları reddetti. Yüksek Mahkeme’nin ret gerekçesi, yazımın tamamlanmasının ardından açıklanacak.

85. madde başvurusu

HDP ve bazı CHP milletvekilleri, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliğine ilişkin kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Yüksek Mahkeme’ye başvurmuştu. Başvuruların, Anayasanın 85. maddesi uyarınca yapıldığı bildirilmişti. Anayasa Mahkemesi raportörü tarafından hazırlanan raporda, başvuruların görevsizlik nedeniyle reddedilmesi gerektiği belirtilmişti. Anayasa’nın 85. maddesine göre, milletvekilinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına veya milletvekilliğinin düşmesine ilişkin karar verilmesi hallerinde, Meclis Genel Kurulu kararının alındığı tarihten başlayarak 7 gün içerisinde ilgili milletvekili veya bir diğer milletvekili, kararın, anayasa, kanun veya iç tüzüğe aykırılığı iddiasıyla iptali için Yüksek Mahkeme’ye başvurabiliyor. Aynı maddede, Anayasa Mahkemesi’nin, iptal istemini 15 gün içerisinde kesin karara bağlaması hükmü yer alıyor.

Haberin Devamı

Meclis’ten geçen dokunulmazlık Anayasa değişikliğinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onanması bekleniyor.

HDP: Hızlı karar manidar

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken: Anayasa Mahkemesi’nin bu kadar hızlı karar vermesini, gerekli inceleme süreçlerini tüketmeden alelacele karar vermesini son derece manidar buluyoruz. Soruşturma veya yargılama süreçleri devreye girdiğinde bireysel başvuru yapacağız, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gideceğiz.

Haberin Devamı

CHP: Dar yorumladı

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök: Bir görevsizlik kararı verilmişse eğer AYM’nin, kendisinin görev alanını çok dar yorumladığını düşünüyorum. AYM’nin, açıkça Anayasa’ya aykırı olan bu anayasa değişikliği konusunda kendisinin görev alanını daha geniş bir yorumla tarif ederek, incelemesi gereken bir konu olduğunu düşünüyorum. AYM topu taca atmak istemiştir.

AK Parti: Yetki yoktu

AK Parti Ordu Milletvekili Ergün Taşcı: Deneme yapmışlardır. Bu deneme sonucunda bile bile anayasada yetki olmadığı halde başvuru yoluna gitmişlerdir. AYM de kendi kanunları çerçevesinde kararını vermiştir. Durum bundan ibarettir. Bu bir Meclis kararı değil anayasa değişikliği kararıdır. Yereldeki hukuki süreç tamamlanmış oluyor.

MHP: Karar doğrudur

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural: Anayasa değişikliğine karşı ancak usul açısından bir müracaat olabilir. Burada kişisel bir başvuru imkanı yoktur. Bu konuda mahkeme süreci başladıktan sonra yargı süreci başlayacaktır. Anayasa Mahkemesinin aldığı karar doğrudur. Cumhurbaşkanı Erdoğan bir an önce onaylamalıdır.

Haberin Devamı