‘Dokunma’nın iptali için AYM’ye başvuru
CHP’li Tanrıkulu ve Pekşen, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişikliğinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundular
CHP’li bazı milletvekilleri dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişikliğinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.
Yüksek mahkemeye, Anayasa’nın 85. maddesi uyarınca “iptal başvurusu” yaptığını bildiren CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Umarım Anayasa Mahkemesi, parlamentonun, hukuka, anayasaya, evrensel hukuk kurallarına aykırı olan bu düzenlemeyi inceler ve Türkiye’yi bir siyasi krizden yargı yoluna çıkartır” dedi.
Emsali yok
Parlamentonun bugüne kadar dokunulmazlıklar konusunda anayasayı değiştirerek böyle bir düzenleme yapmadığını belirten Tanrıkulu, “Dolayısıyla ne parlamentoda bunun bir örneği ne Anayasa Mahkemesinde bunun bir emsali var. Anayasa Mahkemesine biz şu nedenle başvurduk; her ne kadar değişiklik bir yasama işlemi olan anayasa değişikliği ile yapılmış ise de bu bir Meclis kararıdır. Dolayısıyla şekil açısından anayasa değişikliği olsa bile özü itibarıyla bir Meclis kararıdır ve bu Meclis kararıyla bizlerin iradesine rağmen, anayasa ve iç tüzükteki güvencelere rağmen, dokunulmazlıklarımız kaldırılmıştır. Bunu 85. madde anlamında ‘bir karar gibi gör’ dedik.”
Bütün yolları deneyeceklerini dile getiren Tanrıkulu, “Ayrıca bireysel başvuru hakkımız da var. Onunla ilgili olarak henüz mağduriyet şartı doğmadığı için başvuru yapmadık” dedi.
CHP’li diğer vekil Haluk Pekşen de partisinin Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil adına da Anayasa Mahkemesi’ne başvuru dilekçelerini ilettiğini belirtti.
HDP’li 58 vekil başvuru yaptı
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişikliğine ilişkin kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması için HDP’li 58 milletvekilinin imzasıyla hazırlanan dilekçeyle Anayasa Mahkemesine başvurdu. HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar başvurunun Anayasa’nın 85’inci maddesi çerçevesinde yapıldığını söyledi.
15 günde karar
Anayasa’nın 85. maddesine göre, milletvekilinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına veya milletvekilliğinin düşmesine ilişkin karar verilmiş olması hallerinde, Meclis Genel Kurulu kararının alındığı tarihten başlayarak yedi gün içerisinde ilgili milletvekili veya bir diğer milletvekili, kararın, Anayasaya, kanuna veya iç tüzüğe aykırılığı iddiasıyla iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurabiliyor. Aynı maddede, Anayasa Mahkemesi’nin, iptal istemini on beş gün içerisinde kesin karara bağlaması hükmü yer alıyor.
Savcıdan CHP’lilere slogan soruşturması
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, CHP’nin 24 Mayıs’taki TBMM Grup Toplantısı’nda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret içeren sloganlara ilişkin “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan resen soruşturma açıldı.
‘Kılıçdaroğlu engelledi’
CHP Grup Başkanvekilleri Levent Gök, Özgür Özel ve Engin Altay, CHP grup toplantısında edilen küfürlerle ilgili yazılı açıklama yaptı. Atılan sloganların saptırıldığı ve başka bir mecraya çekilmek istendiği ileri sürülen açıklamada, “Atılan sloganın AK Parti’ye oy vermiş kıymetli yurttaşlarımıza yönelik olmadığı; sadece ve sadece Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’na 20 Mayıs 2016 günü katıldığı şehit cenazesinde yapılan çirkin saldırıya yönelik olduğu da aşikardır” ifadelerine yer verildi. Açıklamada, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun atılan sloganı eliyle durdurduğu belirtildi.
AK Parti şikayetçi
Öte yandan, AK Parti Genel Merkezi adına Genel Sekreter Gül ve Parti Grubu adına Başkanvekilleri Bostancı, İnceöz, Turan ve Çakır “Cumhurbaşkanına alenen hakaret” ve “kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret” suçlarından suç duyurusunda bulundu.