Doğubeyazıtlı Koçyiğit kardeşlerden Hülya da kurtarılamadı
Kuş gribinde ölenlerin sayısı 3'e yükseldi
Ağrı'nın Doğubeyazıt İlçesi'nde başgösteren kuş gribi nedeniyle tedavi altına alındıkları Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ölenlerin sayısı 3'e yükseldi.
Muhammet Ali (14) ve Fatma'dan (15) sonra kardeşi Hülya Koçyiğit de (11) bu sabah yaşamını yitirdi. Üç çocuğunu kaybeden baba Zeki Koçyiğit kendileriyle kimsenin ilgilenmediğini belirterek, "Ben ve eşim de hasta olabiliriz, ama hiç kimse bizden numune almadı" dedi. Van YYÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 21 kişinin yatarak tedavisi sürdürüyor. Solunum cihazına bağlanan Yusuf Tunç'un (5) durumunun kritik olduğu, daha önce solunup cihazına bağlı olan ve Koçyiğit kardeşlerin son ferdi Ali Hasan Koçyiğit (6) ise durumunun iyiye gitmesi nedeniyle bu sabah cihazdan çıkarıldı.
Ağrı'nın Doğubeyaz İlçesi'nde yaşayan Zeki Koçyiğit, kuş gribi yüzünden çocuklarından önce Muhammet Ali'yi, ardından Fatma'yı ve bu sabah da Hülya Koçyiğit'i kaybetti. En küçük oğlu Ali Hasan'ın tedavisi sürerken, Zeki Koçyiğit, adeta kaderine isyan etti. Acısının çok büyük olduğunu söyleyen ve gözyaşlarını tutamayan Zeki Koçyiğit, hastane önünde Hülya'nın cenazesini alırken, yaşam mücadelesi veren Ali Hasan'la çektirdiği son fotoğrafı gösterdi. 4 çocuk sahibi olduğunu ve 3'ünü kaybettiğini söyleyen Zeki Koçyiğit, şöyle konuştu:
ACILI BABANIN İSYANI: KİMSE BİZİMLE İLGİLENMİYOR
"Şimdi sadece bir ayağım kaldı. Beni Amerika'dan Avrupa'dan arıyorlar, bu yüzden telefonlarım kilitleniyor. Ancak Türkiye'den kimse arayıp sormuyor. Hiç olmazsa acımızı paylaşabilirler. Ne Sağlık Bakanlığı'ndan ne başka bir yerden problemlerimizi, sıkıntılarımızı neye ihtiyacımızın olduğunu bile sormuyorlar. Bugüne kadar her gün bir çocuğumu kaybediyorum. Son Ali Hasan kaldı, bunun durumuyla ilgili kimsenin bize bilgi verdiği de yok. Ben ve eşim de hasta olabiliriz. Bugüne kadar bir hemşire bile gelip sizin numunelerinizi alalım demedi."
Acılı baba bu sabah yaşamını yitiren Hülya Koçyiğit'in cenazesini alarak toprağa vermek üzere Doğubeyazıt'a götürdü.
53 KİŞİ HASTANEYE BAŞVURDU
Van YYÜ Tıp Fakültesi'ne bugüne kadar kuş gribi şüphesiyle 53 kişi başvururken, bunların 3'ü öldü. Halen hastanede 21 kişi yatarak tedavi altında bulunurken, 4 kişiye şüpheli olarak koruyucu tedavi uyguyanıyor. Diğer başvuranlar ise ayakta tedavi uygulanıp taburcu edildi. Hastalardan durumu en ağır olan 5 yaşındaki Yusuf Tunç, solunum cihazına bağlandı. Daha önce solunum cihazına bağlanan ölen 3 çocuğun kardeşi Ali Hasan'ın durumu iyileşme göstermesi üzerine cihazdan çıkarıldı.
BAKANLIK HEYETİ VAN'DA
Sağlık Bakanlığı'nın oluşturduğu ve Hacettepi Üniversitesi Çocuk Enfeksiyonları Bölümü'nden Prof.Dr. Mehmet Ceyhan başkanlığındaki heyet Ağrı ve Doğubezıt'taki incelemelerinin ardından bugün Van'a geldi. Prof.Dr. Ceyhan, kendilerinin bir eksiklik olup olamadığını ve bilinçlendirme toplantıları düzenlediklerini söyledi. Prof.Dr. Mehmet Ceyhan, incelemelerini bir rapor halinde Sağlık Bakanlığı'na sunacaklarını belirtti. Konunu çok ciddi bir olay olduğunu kaydeden Prof.Dr. Ceyhan, şunları söyledi:
ÖNCE YANGIN SÖNMELİ, İHMALİ ARAMA ZAMANI DEĞİL
"Bir salgın başlangıcı ya da tehlikesi olduğunu düşünürseniz, yapılacak bazı şeyler var. Onlarla ilgili çalışmaları organize etmeye çalışılıyor. Böyle bir salgında 4 grubun üzerine düşen görevler var. Biri halkın kendisidir, diğeri sağlık teşkilatıdır, Tarım Bakanlığı'dır, dördücü grupta da medya bulunuyor. Sağlık teşkilatı iyi organize olmuş durumda. Vakaların hastalığa yakalanması ve buraya getirilmesi gerçekleştirildi. Maalesef böyle bir hastalıkla karşı karşıyayız ki yeni ortama girmiş bir virüs olduğu için yarı yarıya ölüme neden olan bir hastalıktır. Sanıldığı gibi bunun etkin bir tedavisi yoktur. İlaç tedavisine erken başlanıldı, geç başlanıldı diye soruyorlar. Erken de başlansa bile bunun etkili bir ilacı yoktur. Tarım teşkilatı işi en yoğun olan gruptur. Öncelikle sağlıklı veya hasta tüm tavukların imha edilmesi gerekir. Bunun dışında hiç bir çare yoktur. En önemli görev ise kesinlikle halka düşüyor. Eğer halk tavuğunu gizlerse ve sağlıklıdır diyerek yerse, kesip yemeye devam ederse, isteğinız gücü getirin ne medya ne sağlık ne de tarım teşkilatı bu işe engel olamaz. Medyadan bir ricam var, bunu bir yangın olarak düşünün, onu söndürmek için herkes kovaya su doldurması gerekir. Yangına koşmazsanız, bunu söndüremezsiniz ve çevredeki evlere sıçrar, bunu da hiç kimse durduramaz. İhmal var mıydı yok muydu, bunun üzerinde çok durmayalım. Zaten ihmal varsa üzerine mutlaka gidilecektir. Ama öncelikle yangını birlikte söndürelim."
KUŞ GRİBİ HUTBESİ
Van'da cuma namazlarında kuş gribi hutbesi okundu. Van Müftü Vekili Cüneyt Kulaz, Ulu Camii'de okuduğu hutbede, halkın duyarlı olmasını, markasız kanatlı hayvan eti tüketimi yapmamasını istedi. Halktan sabır isteyen Kulaz, Kurban Bayramı'nın yaklaştığını ve insanların evlerine bol et gireceğini söyledi. Hutbede kuş gribinden 3 kişinin öldüğü, kentte kriz masası oluşturulduğu belirtilerek, şöyle denildi:
"Hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla kanatlı hayvan cihetine gidileceğinden, görevlileri yardımcı olunuz. Sizlerden alınan hayvanların bedeli ödenecektir. Kendiniz veya aile fertleriniz sağlığından şikayetçi olduğunda en yakın sağlık kuruluşlarına başvurun. Sonucu çok acı olabilecek felakete sebep olmamazı için görevlilerin verdiği talimata uyun, temizliğe dikkat edin. Zaman zaman görülün bu veya benzeri musibetlere karşı alınan tedbirler yanında mütevekkil olmamız, paniğe kapılmamız, alınan tedbirler ve yapacağımız dualarla da inşallah en kısa zamanda normal hayata dönmemizi Cenab-ı Allah'tan niyaz ederiz."
KUŞ GRİBİ UYARILI KARNE
Van'da, öğrenciler yarıyıl karnelerini, kuş gribiyle ilgili bilgilerin yer aldığı broşürle birlikte aldı. Dumlupınar İlköğretim Okulu'nda düzenlenen törende öğrencilere karnelerini Vali Yardımcısı Osman Ahsen ile Milli Eğitim Müdürü Yahya Yıldız dağıttı. Karnelerini alan öğrencilere, Sağlık Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen ve içinde kuş gribi ile ilgili bilgilerin yer aldığı broşürler de verildi. Milli Eğitim Müdürü Yahya Yıldız, "Çocuklar ve aileleri bu broşür sayesinde bilinçlenecek. 238 bin öğrenci bu broşürlerdeki bilgileri aileleriyle paylaşacak" dedi.
OLAĞANÜSTÜ ÖNLEMLER
Kuş gribi neniyle Van'a araç ve hayvan girişi sıkı denetim altına alındı. Kentin giriş ve çıkışında araçlar Tarım Müdürlüğü ekipleri tarafından dezenfekte ediliyor. Güvenlik güçleri ise araçları didik didik arayıp, kanatlı hayvan giriş çıkışına izin vermiyor. Yetkililer bu uygulamının ikinci bir emre kadar süreceğini söyledi.