Doğru tercih için üniversiteleri tanıyalım
Kadir Has Üniversitesi’nin amacı gelirini artırmak değil, kaliteli eğitim vermek
AZ sayıda ama nitelikli öğrenci yetiştirme misyonuyla hareket eden Kadir Has Üniversitesi, dünyadaki ve Türkiye’deki gelişmelere göre ders programlarını her yıl yenileyerek öğrencilerin ihtiyaçları doğrultusunda iddialı bir teknik altyapıya sahip bulunuyor. Öğrencilerin problemlerine süratle çözümler üretiliyor.
Kadir Has Üniversitesi, ÖSYM bursunun yanı sıra başarılı her öğrenciye burs olanakları sunuyor. Türkiye’nin en yüksek burslu öğrenci oranına sahip olan Kadir Has Üniversitesi’nde öğrencilerin % 61’i burslu okuyor. Kadir Has Üniversitesi’nde ücretli lisans ve ön lisans öğrencilerinin birinci yıllarını tamamladıktan sonraki dönemlerde not ortalaması 3.50 ve üzerinde olanlara, öğrenim ücretinden indirim yapılarak herhangi bir karşılık beklenmeden akademik başarı bursu veriliyor. Ağırlıklı not ortalaması 3.80-4.00 arası olan öğrenciler % 100 burs kazandıklarından başarılı oldukları akademik yıl boyunca ücret ödemiyorlar. Not ortalaması 3.603-79 arası olanlara % 50, 3.50-3.59 arası olanlara ise % 25 oranında öğrenim ücretinden indirim yapılarak burs olanağı tanınıyor. Akademik başarı bursunun yanı sıra spor dallarında üstün başarılı olduklarını belgeleyen öğrencilere oranları her yıl mütevelli heyeti tarafından belirlenen “spor bursu” sağlanıyor.
ÖĞRENCİLER EĞİTİMLERİNİN 2 YILINI ABD GEÇİREBİLİYOR
Ayrıca Kadir Has Üniversitesi’nin, ABD’nin Montana State, Purdue Üniversitesi Indianapolis Kampüsü ve Southern New Hampsire Üniversiteleri ile çifte diploma verme anlaşmaları var. Başarılı öğrenciler, 4 yıllık eğitimlerinin 2 yılını adı geçen üniversitelerden birinde, 2 yılını da Kadir Has Üniversitesi’nde tamamlayıp başarılı olmak koşuluyla her iki üniversiteden de diploma almaya hak kazanabiliyorlar. Üniversite yönetimi, öğretim kalitesini daha da yükseltmek amacıyla geçen yıl kontenjan sayısını daraltıp, başarılı öğrencilerine verdiği burs sayısını artırdı. Öğrencilerin bir kısmı üniversite seçme sınavındaki dereceleriyle, bir kısmı da okuldaki başarılarıyla burs alıyorlar. ÖSYM sınavında TS-1, MF-4, TM-1 ve TM-2 puan türlerinde ilk 100-500-1000-2000-3000-4000 ve 5000 içinde yer alan öğrencilere her akademik yılda 9 ay süreyle aylık 250 TL’den 2500 TL’ye kadar yaşam desteği veriliyor. Ayrıca İstanbul dışından gelen ve yurtta kalmak isteyen ilk 5000 içinde yer alan öğrencilere yurt olanağı sağlanıyor. Yurt verilememesi durumunda ise öğrencinin derecesine göre belli oranlarda aylık barınma yardımı yapılıyor.
BİLİNÇLİ OLARAK ÖĞRENCİ SAYISI SINIRLI SAYIDA TUTULUYOR
Kadir Has Üniversitesi’nde, eğitim-öğretim tekniği her öğrenciyle bire bir ilgilenme felsefesi üzerine kurulu. Her öğrenci, hem dersler hem de kişisel gelişim bakımından öğretim görevlileri tarafından neredeyse 24 saat bire bir takip ediliyor ve destekleniyor. Kadir Has Üniversitesi, birçok vakıf üniversitesinden farklı olarak bilinçli şekilde öğrenci kontenjanlarını sınırlı sayıda tutuyor. Üniversite yönetimi, amaçlarının gelirlerini artırmak değil, öğrenci kalitesini artırmak olduğunu belirtiyor. Dünyadaki ve Türkiye’deki gelişmelere göre ders programlarını her yıl yenileyen, öğrencilerin ihtiyaçları doğrultusunda standart değil, öznelleştirilmiş eğitim sunmayı hedefleyen Kadir Has Üniversitesi, öğrencilerini alanlarındaki en güncel bilgilerle donatabilmek ve etkileşimli, bire bir eğitim-öğretim verebilmek amacıyla iddialı bir teknik altyapı kurmuş durumda.
ÖĞRENCİLERİ 7 GÜN 24 SAAT İNTERNET ÜZERİNDEN DERSLERİNİ SEÇEBİLİYOR
Bilgi Yönetim Sistemi (BYS) ve Blackboard Sistemi sayesinde bütün öğrenciler, 7 gün 24 saat internet bağlantısı üzerinden öğretim görevlilerine ulaşabiliyor, derslerini seçebiliyor, onaylatabiliyor, ders notlarını, ödevlerini, okumalarını edinebiliyor, sınav sonuçlarını öğrenebiliyor ve hatta sınavlarını olabiliyorlar. Öğrenciler ilk kayıt yaptırdıkları günden itibaren danışman öğretim üyeleri tarafından hem derslerle ilgili hem de kişisel gelişimleri bakımından sürekli destekleniyor, gelişimleri takip ediliyor, yaşadıkları problemlere süratle özgün çözümler üretiliyor. Ayrıca öğrencilerin mezuniyet sonrasında da üniversiteyle bağları kopmuyor, mezunlar derneği aracılığıyla ömür boyu devam eden bir bağ kuruluyor.
KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. MUSTAFA AYDIN: Üniversitemizin ders programları her yıl uluslararası programlara göre yenilenir
“BU üniversite Kadir Has’ın eğitime yaptığı katkının en büyüğüdür” diyen Prof. Aydın, bütün bölümlerdeki her türlü sınırlamayı kaldırdıklarını, esnek bir yapıya geçtiklerini belirterek öğrencilerin, kurdukları uluslararası bağlantılarla çift diplomaya sahip olabileceklerini belirtti. Aydın, sorularımızı şöyle yanıtladı:
Üniversitenizin kuruluş misyonu ve amacı nedir?
Bu üniversite, kurucusu Kadir Has ile özdeşleşmiş bir kurumdur. Yaşamında Türkiye çapında onlarca okul, lise, meslek yüksek okulları ve üniversitelere destek verdi. Tüm mal varlığını vakfetti. Vakıf da tüm malvarlığını üniversiteye aktarıyor. Bu üniversite de Kadir Has’ın eğitime yaptığı katkının en büyüğüdür. Kadir Has’a “bütün bunları niye yapıyorsun” dediklerinde şu cevabı veriyor: “Vatan borcu ödüyorum.” Memleketi Kayseri’ye gittiğinde kendisine yaptıklarını anlatmaya başlıyorlar. O da “ben bu ülkenin bana verdiklerini geri ödüyorum” diyor. Biz bu felsefeden yola çıkıyoruz. Gerçek vakıf üniversitesiyiz çünkü öğrenciden aldığımız paranın hepsini öğrenciye harcıyoruz.
Üniversite kampüsünde öğrenci sayınız ne kadar?
Üç kampüsümüz var. Ana kampüsümüz Haliç’in yanında Cibali’ de. Fakültelerimiz burada. Cibali kampüsünde 3500 öğrencimiz mevcut. Toplam öğrenci sayımız da 5000-5100 arasında değişiyor. Bu yıl YÖK’e gönderdiğimiz öğrenci talep sayımızdan 200 kişi düşürdük. Bunun nedeni, az öğrencimiz olsun ama daha kaliteli eğitim verelim, daha donanımlı mezun olsun gibi bir düşünceye sahibiz.
Hangi bölümler öne çıkıyor? İddialı olduğunuz bölümler hangileri?
Altı tane fakültemiz var. Fakültelerimizin her bölümden bir-ikisinin öne çıkmasını istiyoruz. Fakülte bazında Hukuk Fakültesi tek bir bölümdür. Hukuk Fakültemiz İstanbul’da önemli bir tercih noktasıdır. Dolayısıyla Hukuk Fakültesi’ni sürekli güçlendirmeye devam ediyoruz. İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nde bu sene Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü çok güçlendirildi. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mitat Çelikpala ile Doç. Dr. Serhat Güvenç ve Bilgi Üniversitesi’nden Soli Özel bize katılıyor. Ayrıca Sabancı Üniversitesi’nden Hasan Bülent Kahraman geliyor. Yine bu fakültede İktisat ve Uluslararası Finans Bölümleri ilgi çekecek. Bilkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Osman Zaim bize katıldı. Özellikle MBA ve master programlarıyla gelecek vaat eden çift diploma imkanı sağlayan İktisat Finans Bölümü de önümüzdeki yıllarda ilgi çekecek. İletişim Fakültesi’nde Türkiye’de ilk bizim kurduğumuz Yeni Medya programımız var.
Hâlâ tek olduğumuz bu bölümde çok iddialıyız. Halkla İlişkiler Bölümü, İletişim Fakültesi içinde her zaman yüksek puanla öğrenci aldığımız bölüm olmuştur. Geçen yıl dört yıllık yüksekokul açtık. Yüksekokullar geleneksel olarak iki yıllıktır ama YÖK izin veriyor biz de Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu adıyla dört yıllık bir program açtık. Veliler bunu çok bilmiyorlar. Adı yüksekokul ama öğrenciler normal fakültelerin mezunları gibi muamele görüyorlar.
Üniversitenizin burs olanaklarından bahseder misiniz?
Türkiye’nin yaşadığı ekonomik kriz nedeniyle bazı üniversiteler burs sayısını veya miktarını azalttı. Biz ise tersine burs olanaklarımızı ve burs miktarlarını artırdık. Yaptığımız hesaplamalara göre öğrencilerimizin yüzde 60’ı burslu. Öğrencilerimize aylık yaşam katkı payı veriyoruz. Alınan burs miktarı 2500 liradan başlayarak 250 liraya kadar devam ediyor. Hiç burs almayan öğrencimiz ise ilk yıl 3.5 not ortalamasını tutturduğu anda burs almaya başlıyor. Sporcu bursumuz var. Burslarımızın hepsi karşılıksızdır. Bu sene yurt inşaatı bitti. Yeni öğretim yılında faaliyete geçmiş olacak. Yurt, Cibali kampüsünün arkasında yer alıyor.
Öğrenciler bölümlerarası geçiş yapabilecek mi? Çift anadal var mı?
Bizim ders programlarımız her dönem uluslararası programlara göre yenilenir. Yandal ve çift ana dal okuyabilir. Dünyanın eğitim sistemi de buraya doğru gidiyor. Biz de bütün bölümlerdeki her türlü sınırlamayı kaldırdık ve esnek bir yapıya geçtik. Öğreniceler uluslararası bağlantılarımızla çift diplomaya sahip olabilir. Hem yurt dışındaki bir üniversitede hem de Kadir Has’ta eğitim görebilir. Bir veya iki yılını yurt dışında geçirip kalanını burada tamamlayarak iki üniversiteden birden ortak diploma alabilir.
Eğitim öğretim dili nedir?
Eğitim dili İngilizce’dir. Zorunlu hazırlık sınıfımız var. Hazırlık sınıfından sonra Hukuk Fakültesi ve Güzel Sanatlar Fakültesi istisna olmak üzere büyük oranda İngilizce eğitimi veriyoruz. Gelen bütün öğrencilerimiz İngilizce’yi öğrenerek mezun oluyorlar.
Tercih yapacak öğrencilere tavsiyeleriz nelerdir?
Önce hangi alanda okumak istediklerine karar versinler. Bu karar sadece dört yıllarını etkilemeyecek. Bundan sonraki hayatlarını da etkileyecek. Okumak istemedikleri bir bölümde okurlarsa sevmedikleri bir işe girerek hayat boyu mutsuz oluyorlar. Karar verdikten sonra üniversitelere gitsinler ve havasını kokladıktan sonra da tercihte bulunsunlar. Çok iddialı söylüyorum buraya geldikten sonra Kadir Has’ı tercih edeceklerdir.
Eğitim felsefesi: Sosyal sorumluluk bilinciyle eğitim
KURUMSAL Sosyal Sorumluluk Projeleri, her öğrencinin alacağı bir ders olarak sunuluyor. Üniversite bünyesinde kurulan ve Türkiye’de bir ilk olan Has Kurumsal Sosyal Sorumluluk Akademisi ise bu çalışmaları destekliyor. Kadir Has Üniversitesi öğrencilerini ayrıcalıklı kılan önde gelen özelliklerin biri, üniversitenin kapısından sosyal bilinci yüksek, sürdürülebilir bir dünya için sorumluluk alan bireyler olarak çıkacak olmaları. Bu amaçla başta sağlık ve eğitim olmak üzere ülke kalkınmasına büyük katkıları olan üniversitenin kurucusu sayın Kadir Has’ın temellerini attığı “vefa borcu ödüyorum” anlayışıyla kurulan üniversitede Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projeleri her öğrencinin alacağı bir ders olarak sunuluyor. Öğrenim sürelerince öğrenciler, 6 yarı yılda sosyal sorumluluk projelerinde aktif olarak görev alıyorlar. Bu çalışmaların en son örneği, Cibali İlköğretim Okulu’na eğitim desteği amacıyla 8’inci Kadir Has Koşusu, “Sosyal sorumluluk için adım adım” özel etabı 2 Mayıs Pazar günü yapıldı.
Yaşam Boyu Eğitim Merkezi herkese eğitim sunuyor
KADİR Has Üniversitesi, Yaşam Boyu Eğitim Merkezi (KHAS-YAŞAM), örgün lisans ve lisansüstü öğretim programları haricinde toplumun ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine katkı sağlayacak herkese açık güncel, sektörel, özgün ve etkin eğitim programları sunuyor. Eğitim programları dört gruptan oluşuyor:
- Kişisel Gelişim Programları: İş dünyasının profesyonellerinin mesleki gelişim için gerekli bilgi ve beceriyle donatılması ve disiplinlerarası konularda kendilerini geliştirebilmeleri için düzenleniyor.
- Beceri Kazandırma Programları: Üniversite okuma fırsatından yoksun kalmış ilköğretim ve lise mezunu herkesin katılabileceği, sektörlerin ihtiyaçları dikkate alınarak, meslek kazandırma amacıyla hazırlanıyor.
- Kısa Kurs Programları: Her yaştan herkesin katılabileceği zengin kurs menüsünden seçerek alınabilecek kısa kurs programlarından oluşuyor.
- Kurumsal Programlar: Kamu ve özel sektör kuruluşlarının ihtiyaçlarına yönelik hazırlanan özgün eğitim programları, çalışanların kişisel gelişimine ve kurumsal gelişime katkı sağlamak, personele bilgi ve beceri kazandırmak amaçlarını taşıyor. Programlar, kurumun ihtiyaçlarına yönelik tasarlanıyor.
İLETİŞİM
Kadir Has Kampüsü (Cibali)
Kadir Has Caddesi 34083
Cibali / İSTANBUL
Tel: (0212) 533 57 65 / (0212) 533 65 32
Faks: (0212) 533 65 15
www.khas.edu.tr
TANITIM GÜNLERİ
Kadir Has Üniversitesi’nin Tanıtım Günleri 6 Ağustos 2010 tarihine kadar devam ediyor.