Diyarbakır'da tesis çalışmalarına taşlı sopalı saldırı
Diyarbakır’da Büyükşehir ve 10 ilçe belediyesinin 30 yıllık katı atık sorununu çözecek Entegre Katı Atık Yönetimi Tesisi’nin inşa çalışmalarına saldırıda bulunuldu. Saldırıda, aralarında Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Bayrak’ın da olduğu, 7 belediye çalışanı yaralandı.
Edinilen bilgiye göre, Diyarbakır için hayati önem taşıyan ve Çınar ilçesi Sevindik Mahallesi’ne yapılan Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi inşaat çalışmalarına bir grup taşlarla ve sopalarla saldırarak çalışmaları engelledi. Saldırıda, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Bayrak, Temizlik Şube Müdürü Mehmet Baran, belediye çalışanları M. Zülfü İnci, Agit Kavak, Gaffar Göner, Sait Başarır ve Nihat Arslan atılan taşlardan yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla hastaneye kaldırıldı. Yaşanan saldırıda birçok belediye yöneticisi ile çalışanı hayati tehlike atlatırken, belediye araçları ile Katı Atık Entegre Tesisi’nin yapımını üstlenen müteahhit firmaya ait iş makineleri zarar gördü. Saldırının ardından jandarma olay yerine gelerek soruşturma başlattı, çevrede ve şantiye içerisinde güvenlik önlemi aldı.
KIŞANAK YARALILARI ZİYARET ETTİ
Yaralıların getirildiği Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne giden Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, taşlı ve sopalı saldırıda yaralanan belediye çalışanlarını ziyaret ederek, geçmiş olsun dileklerini iletti, hastane yetkililerinden bilgi aldı.
KENTİN EN ÖNEMLİ YATIRIMLARINDAN BİRİ
Büyükşehir ve 10 ilçe belediyesinin 30 yıllık katı atık sorununu çözecek Entegre Katı Atık Yönetimi Tesisi’nin inşaat çalışmaları geçen ağustos ayında başladı. Diyarbakır Büyükşehir, Bağlar, Yenişehir, Kayapınar, Sur, Dicle, Eğil, Ergani, Bismil, Hani ve Çınar Belediyesi’nin katı atık sorununu çözmesi beklenen proje kapsamında, bir adet düzenli depolama sahası, bir adet 15000 ton kapasiteli kompost tesisi, bir adet sızıntı su arıtma tesisi, bir adet tıbbi atık sterilizasyon tesisi, bir adet ambalaj atığı ayırma tesisi, 4 adet aktarma istasyonu, 4 adet çöp depolama alanı yapılacak. Böylece, belediyelerin sınırları içindeki katı atık sorunu, geri kazanım, işleme ve bertaraf aşamaları yönetilecek ve işletilecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ihale edilen ve 34 milyon 46 bin Euro’ya mal olacak (yaklaşık 100 milyon lira) projenin, yüzde 77,22’si (26.291.985 Euro) AB hibelerinden, yüzde 9,11’i (3.101.701 Euro) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı fonlarından ve yüzde 13.67’lik (4.652.552 Euro) kısmı ise Büyükşehir Belediyesi finansmanıyla karşılanacak.
İKİ AYDIR ÇALIŞMALAR ENGELLENMEYE ÇALIŞILIYOR
2007 yılında ilgili kamu kurumları ve bölge sakinlerinin ortak kararıyla yer seçimi yapılan tesisin inşaat çalışmalarının yüzde 30’u tamamlandı. İki ay önce nedeni anlaşılamayan bir şekilde bazı kişiler proje inşaatını engellemeye yönelik saldırıda bulunmaya başlarken, belediyenin yaptığı tüm girişimlere rağmen saldırılar önlenemedi, yüklenici firma gerekli önlemler alınıncaya kadar çalışmalarını durdurmak zorunda kaldı.
Belediye yöneticileri ve ilgili birimler, çalışmaların yeniden başlatılması amacıyla proje sahasında bulunduğu sırada bugün bir saldırı daha gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi, saldırı kınayarak, kentin geleceğini ilgilendiren Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’nin çalışmalarının diğer kamu kurumlarıyla birlikte kararlı bir şekilde sürdürüleceğini açıkladı.