Diyanet TV ve mukabele olan TV kanalları 2020! Mukabele TV’de saat kaçta, hangi kanalda okunacak?
Mukabele hangi kanalda, saat kaçta başlıyor 2020? Ramazan’da mukabele hangi kanalda? Ramazan ayı mukabele saatleri nedir? soruların yanıtları yoğun bir şekilde aranmaya başlandı. Ramazan ayı için geri sayım başlarken, evlerinden mukabele dinlemek isteyenler Ramazan’da mukabele saatlerini ve kanallarını araştırıyor. İşte mukabele hakkında merak edilenler…
Bir kimsenin Kur'an'ı ezberden veya kitaptan yüksek sesle okuması ve onu dinleyen topluluğun da sessizce Kur'an'dan takip etmesi anlamına gelen Mukabele, Ramazan ayının gelmesiyle evlerimizden televizyon üzerinden takip etmek isteyenlerin de aradığı konulardan biri oldu. Peki, Mukabele hangi kanalda, saat kaçta başlıyor 2020? İşte Ramazan geleneği mukabele saatleri ve kanalları 2020…
MUKABELE HANGİ KANALDA, SAAT KAÇTA BAŞLIYOR 2020?
Diyanet TV'de her gün saat 15:00'da mukabele programı yayınlanıyor.
Ünlü hafızlar; Kerim Öztürk, Yunus Balcıoğlu, Ferruh Muştuer, Ali Derman ve Metin Çakar’ın kıraati, tarihi yarımadanın beş büyük camiinden yankılanıyor.
5 Cami 5 Kurra Mukabele programı, Diyanet TV ekranlarında.
DİYANET TV İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Kanal 7'de 23 Nisan'dan itibaren saat 04:30'da mukabele programı ile ekranlara gelecek.
MUKABELE NEDİR?
Mukâbele: Karşılık, cevap anlamlarına gelmektedir. Kur’an literatüründe mukabele: Cebrâil aleyhisselâm-ın her sene Ramazan ayında Peygamber Efendimize sallâllâhu aleyhi ve selleme gelerek Kur’an-ı Kerim’i karşılıklı müzakere etmelerini, birbirlerine okumalarını ifade eder. Ramazân-ı Şerîf’in en mühim vasfı, bir Kur’ân-ı Kerîm mevsimi olmasıdır. Rasûlullah sallâllâhu aleyhi ve sellem her Ramazan Cebrâil’le birlikte o zamana kadar nâzil olan Kur’ân’ı mukâbele usûlüyle karşılıklı okurlardı. Ömrünün son ayında ise iki kere tekrarladılar.
İbni Mes’ûd radıyallahu anh‘den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Kim Kur’ân-ı Kerîm’den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevabı vardır. Her bir iyiliğin karşılığı da on sevaptır. Ben, elif lâm mîm bir harftir demiyorum; bilâkis elif bir harftir, lâm bir harftir, mîm de bir harftir.” (Tirmizî, Fezâilü’l-Kur’ân 16)
MUKABELE NASIL OKUNUR?
Mukabele karşılık verme, karşılıklı okuma anlamına gelir. Bir kimsenin Kur'an'ı ezberden veya kitaptan yüksek sesle okuması ve onu dinleyen topluluğun da sessizce Kur'an'dan takip etmesi anlamına gelen mukabele okumanın adabı sırasıyla şu şekilde olmalı: Okumaya başlamadan önce ağzı misvakla temizlemek. Kur'an'ı mescit veya bir başka temiz yerde okumak. Kıbleye yönelmek.
Allah Teala'nın: "Kur'an okuyacak olduğun zaman,kovulmuş şeytandan Allah'a sığın" ayeti (Nahl, 98) mucebince Kur'an okumaya başlarken euzü çekmek. Tevbe Suresi hariç her surenin başında besmele çekmek. Okunan Kur'an ayetlerini huşu ile dinleyip anlamları hakkında düşünmek. Sesi güzelleştirmek ve Kur'an'ı tane tane okumak. Aceleci davranmamak. Med kaidelerine uymak.
'PEYGAMBERLER ŞEHRİ'NDE MUKABELE GELENEĞİ TV'LERDEN SÜRDÜRÜLECEK
Şanlıurfa'da asırlardır yaşatılan mukabele geleneği bu yıl Kovid-19 salgını nedeniyle yerel TV ve radyoların yayınlarıyla yaşatılacak.
İnanç turizminin önemli kentlerinden Şanlıurfa'da, asırlardır yaşatılan mukabele geleneği, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle bu ramazan yerel televizyon ve radyoların yayınlarıyla devam edecek.
"Toplu yerlerde yüksek sesle hatim okunurken bilenlerin gözleriyle Kur'an-ı Kerim'i takip etmesi, bilmeyenlerin dinlemesi" anlamına gelen ve 1400 yıldır sürdürülen geleneğe her ramazan müminler yoğun ilgi gösteriyor.
Camilerde öğle ve ikindi namazlarının ardından yaşatılan bu gelenek, dünya genelinde etkili olan Kovid-19 salgını nedeniyle bu yıl farklı bir şekilde uygulanacak.
Şanlıurfa Müftülüğünün girişimleriyle, kentte yayın yapan 3 TV kanalı ve radyo üzerinden hem mukabele geleneği yaşatılacak hem de dini programlar yapılacak.
İl Müftüsü Mehmet Taştan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazanın, bu yıl tüm dünyayı etkisi altına alan ve Türkiye'yi de tehdit eden salgının gölgesinde idrak edileceğini hatırlatarak Diyanet İşleri Başkanlığınca bu yılki ana temanın "Ramazan ve Sorumluluk Bilinci" olarak belirlendiğini söyledi.
Kovid-19 nedeniyle Diyanet İşleri Başkanlığının aldığı tedbirler kapsamında cami ve mescitlerde cuma namazları, cemaatle teravih ve vakit namazlarının kılınmayacağını hatırlatan Taştan, "Vatandaşlarımız namazlarını evlerinde aile bireyleriyle kılmaya teşvik edilecektir. Ramazan ayında isteyen vatandaşlarımızın hijyen kurallarına riayet ederek namazlarını münferiden eda edebilmeleri için cami ve mescitler açık tutulacaktır." dedi.
"HER KANAL FARKLI SAATLERDE MUKABELE YAYINI YAPACAK"
Taştan, Kovid-19 nedeniyle bu yıl camilerde mukabele okunamayacağını belirterek ramazan boyunca her gün Diyanet TV'de mukabele ve sahur programları yapılacağını ifade etti.
Peygamberler şehrinde de insanların mukabeleye yoğun ilgi gösterdiğini aktaran Taştan, şöyle devam etti:
"Geçmiş dönemlerden bu yana Şanlıurfa'da insanlar mukabele geleneğine yoğun katılım gösteriyorlar. Bu geleneğin devam etmesini istiyoruz. Diyanet TV'nin yanı sıra kentte yayın yapan Güneydoğu TV, Edessa ve Kanal Urfa televizyonları ile radyo kanallarıyla görüştük. Kovid-19 salgını nedeniyle camilerde yapılamayacak olan mukabele geleneği yerel televizyonlar ve radyolar aracılığıyla gerçekleştirilecek. Her kanal farklı saatlerde mukabele yayını yapacak. Ayrıca kanallar ramazan programları da gerçekleştirecek. Müftülüğümüzün sosyal medya hesaplarından ise vaaz, manevi danışmanlık ve rehberlik hizmetleri gerçekleştirilecek. Günde en az bir vaaz veya sunum olacak şekilde programlar hazırlanarak yayınlanacak."
Taştan, Kovid-19 nedeniyle önlem alınması gerektiğini ve sosyal mesafenin önemine dikkati çekerek bu kapsamda bu yıl iftar davetlerinin yapılmaması gerektiğini söyledi.
"Tedbirlere uymak dini sorumluluğun gereğidir"
Mehmet Taştan, tedbirlere bütün insanların uyması gerektiğini ve bunun bir zorunluluk olduğunu aktararak şunları kaydetti:
"Küresel boyutta etkili olan Kovid-19 salgınından insanın kendisini, ailesini, yakınlarını ve çevresindekileri koruması, onların zarar görmemesi için önlem alması, tedbirlere uyması da aynı şekilde dini sorumluluğun gereğidir. Müminin sorumluluklarını yeniden hatırlaması bakımından Ramazan-ı şerif eşsiz bir fırsattır. Ramazan, Kur'an ve tefekkür, oruç ve sabır ayıdır. Hatalardan arınma ve günahlara tövbe etme zamanıdır."
İl Müftüsü Taştan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Biz Bize Yeteriz Türkiyem" sloganıyla başlattığı Milli Dayanışma Kampanyası'na da destek verdiklerini belirterek, Diyanet Vakfı görevlilerinin de kentte oluşturulan Vefa Sosyal Destek Grupları içerisinde ihtiyaç sahiplerine yardımları ulaştırdığını aktardı.