Gazete Vatan Logo

Diyanet İşleri'ne soru yağıyor

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internetteki internet sitesinde en çok, "Yıkanmak, İğne, serum taktırmak ve kan vermek orucu bozar mı? Oruçlu iken ihtilam olan veya cünüp olarak sabahlayan kişinin durumu nedir?" soruları yöneltilirken, Verilen bir yanıtta kenger sakızının orucu bozmadığı ileri sürüldü

İşte Diyanet İşleri Başkanlığı'nın `www.diyanetişleri.com.tr' sitesine yöneltilen soruların sayısı artarken, en çok yöneltilen sorular ve yanıtları şöyle dedi:

* İğne yaptırmak, serum taktırmak ya da kan vermek orucu bozar mı?

- İğnenin orucu bozup bozmayacağı, kullanılış amacına göre değerlendirilebilir. Ağrıyı dindirmek, tedavi etmek, vücudun direncini artırmak, gıda vermek gibi amaçlarla enjeksiyon yapılmaktadır. Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Ancak, gıda ve keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar. Hastaya serum veya kan verilmesi de, aynı hükme tabidir.

* Yıkanmak orucu bozar mı?

- Ağız veya burnundan su girip yutmadıkça, oruçlu kimsenin yıkanması orucuna zarar vermez. Bu itibarla, ağız ve burnundan su kaçırmamak şartıyla oruçlunun yıkanmasında sakınca yoktur. Nitekim Hz. Ayşe ve Ümmü Seleme validelerimiz, Hz. Peygamberin Ramazan'da imsaktan sonra yıkandıklarını haber vermişlerdir.

* Oruçlu iken ihtilam olan veya cünüp olarak sabahlayan kişinin durumu nedir?

- Oruçlu iken rüy^ada ihtilam olmak orucu bozmadığı gibi, gusletmeyi geciktirerek cünüp olarak sabahlamak da oruca bir zarar vermez. Ancak, zorunlu bir durum olmadıkça, hemen boy abdesti alınmalıdır. Nitekim Hz. Peygamber'in Ramazan'da imsaktan sonra yıkandıkları hadis kaynaklarında yer almaktadır.

* Diş fırçalamak orucu bozar mı?

- Diş fırçalamakla oruç bozulmaz. Bununla birlikte, diş macununun, misvak parçalarının veya suyun boğaza kaçması halinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması uygun olur.

* Sakız çiğnemek orucu bozar mı?

- Günümüzde üretilen sakızlarda, ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar itina edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınılması mümkün değildir. Bu sebeple bu tür sakız çiğnemek orucu bozar. Ancak, kenger sakızı gibi katkısı bulunmayan sakızlarla daha önce çiğnenmiş olup içinde hiç katkı maddesi kalmamış olan ve çiğnendiğinde hiçbir eksikliğe uğramayan sakızların çiğnenmesi, orucu bozmaz. Bununla birlikte, oruçlu iken bu tür sakızları çiğnemek mekruhtur.

Haberin Devamı