Gazete Vatan Logo

'Dinlenmiş de olsam korkum, kaygım yok'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, twitter’in kendisinin onay verdiği yasa sayesinde kapatıldığı iddiasına yanıt verdi. Gül, ‘Herhangi bir şekilde internetin ve bu tip platformların tamamen kapatılması kanunen aslında mümkün değil’ dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Twitter yasağı konusunda hem sosyal platformun yetkilileri, hem de Türk yetkililerle görüştüğünü açıkladı. Hollanda’ya giden Gül, hareketinden önce Esenboğa Havalimanı gazetecilerin sorularını yanıtladı. Twitter’a iletişim engeli konulmasının ardından kendisinin twet attığının hatırlatılması ve “Bu yasağı siz de delmiş olmadınız mı? Bir de sizin imzaladığınız yasa sonucu böyle bir şey yapılabildi gibi bir algı var, bu algıya katılıyor musunuz?” sorusu üzerine Gül, imzaladığı ilk internet yasasının bir torba yasa içerisinde geldiğini ve içinde 156 farklı konuyu, milyonlarca insanı ilgilendiren hususlar bulunduğunu söyledi.

‘İmzaladım ama...’

Gül, şu değerlendirmeleri yaptı: “O yasayı imzaladım ama imzalarken de hükümetle 1 hafta içinde yasanın değiştirilmesini ve mahsurlu noktaların giderilmesi konusunda anlaştık ve nitekim bir hafta içerisinde de yasa değişti ve herhangi bir şekilde internetin ve bu tip platformların tamamen kapatılması kanunen aslında mümkün değil. Ancak oralardaki bir sayfada birisi suç işliyorsa sadece o sayfa kapatılabilir, mevzuatımız şu anda bu şekilde, bunun bilinmesini isterim ve bunu bilerek istismar edenlere de doğrusu fırsat vermemek gerekir. Twitter kapanmadı gördüğünüz gibi, kullananların sayısı ‘kapandı’ denildiği süreçte iki misli arttı.”

ABD’de 2012 yılında apple, google, facebook, twitter gibi büyük şirketlerle görüşmelerde bulunduğunu hatırlatan Gül, twitter’in sahipleriyle de bir araya geldiklerini anlattı. Gül, şöyle devam etti: “Bu sıkıntılar ortaya çıkınca arkadaşlarıma talimat verdim, temasa geçtiler. Bu tatsız durumun bir an önce bitmesiyle ilgili. Bunlardan hep en üst seviyede karşılık geldi. İnanıyorum ki kısa süre içerisinde bu problem zaten bitecek. Bunlar Türkiye gibi gelişmiş, bölgesinde önemli, Avrupa Birliği ile müzakere yapan bir ülke için hoş olmayan durumlar oluyor.”

‘Bakanları aradım’

Bir gazetecinin, “Twitter konusunda Türkiye içinde de bir girişiminiz oldu mu?” sorusuna Gül şöyle cevap verdi: “Bakanlar seçim kampanyası için Ankara dışındalar. Kendileriyle telefonla görüştük. İlgili görevlileri çağırdım, onlarla da konuştum. Twitter’ın Türkiye’de bir temsilcisi yok. Bu tip iletişim platformlarıyla problemler çıkmadan önce iyi kanalların kurulması gerekir. Şimdi bunların hemen temsilci olacak şekilde demeyim de bir avukatları, onların adına hareket edebilecek kanal oluşmuş oldu. Bazı mahkeme kararları, siyasi ve ifade özgürlüğüyle ilgili olmayan gerekçelerden bahsedildi. Ben inanıyorum ki bunlar zaten Twitter merkezi tarafından anlayışla karşılanacaktır ve bunların hepsiyle ilgili gerekli tedbirler alınıp bu tip yasaklar en kısa süre içinde kalkacaktır.”

‘Dinlenmiş olabilirim ama korkum yok’

Cumhurbaşkanı Gül, bir gazetecinin, “Başbakan, sizin de dinlendiğinizi, zamanı gelince bunların da ortaya çıkarılacağını söyledi. Nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna, şu yanıtı verdi: “Ortaya çıkan durum şunu gösteriyor ki, bazı devlet görevlileri, kanunların kendilerine verdiği yetkiyi aşıp, kendi başlarına birçok dinlemeler yapmış. Benimle ilgili de ‘ihtimal dışı’ diyemem. Ama şunu söylemek isterim ki bu konularla ilgili herhangi bir kaygım veya herhangi bir korkum söz konusu değildir, varsa böyle şeylerin ortaya çıkmasında. Makamımızla devlet işlerini yaptığım konularla ilgili her türlü tedbir, devlet ciddiyeti içerisinde alınır. Tekrar söylüyorum, böyle bir şey varsa benim bilgim dahilinde değil. Ama varsa herhangi bir şekilde korkum ya da kaygım yok, söylemek isterim” dedi.

Haberin Devamı