Dinleme çiftliği!
Yasadışı dinleme iddialarına ilişkin TİB’de inceleme yapan müfettişler kurumdaki bir görevlinin mahkeme kararı olmaksızın eşini 3 ay boyunca dinlediğini tespit etti. Adı gizli tutulan TİB görevlisi hakkında soruşturma açıldığı öğrenildi.
Milliyet'in haberine göre; Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “yurtdışına bilgi aktarımı yapılarak casusluk faaliyeti gerçekleştirildiği” iddiasıyla adli soruşturma başlattığı Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nda (TİB) yasıdışı telefon dinleme ve izleme işlemleri üzerinde inceleme yapan müfettişler, adı gizli tutulan bir TİB görevlisinin mahkeme kararı olmaksızın eşinin telefonunu dinlettiğini tespit etti. Yasadışı dinlemenin keyfi olarak gerçekleştirildiği ve kurumun teknik olanakları ile dinleme sistemi kullanılarak yapıldığı belirlendi.
Resmi kaydı yok
Hükümetin, 17 ve 25 Aralık soruşturmaları sonrasında Türkiye’deki yasadışı telefon dinleme ve izleme faaliyetlerinin incelenmesine yönelik yürütülen çalışmalar çerçevesinde bir süre önce TİB’de başlatılan incelemelerde önemli bir bilgiye ulaşıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı doğrultusunda TİB’in Gölbaşı’ndaki merkezinde incelemeye başlayan Başbakanlık Teftiş Kurulu’nda görevli müfettişler, güvenlik birimlerinin yurt genelindeki dinleme kayıtlarında detaylı araştırma gerçekleştirdi.
Halen devam eden incemeleler çerçevesinde gerek mahkemeler ve savcılıklardan gelen kayıtlar, gerekse MİT, Emniyet ve Jandarma’dan gelen telefon dinleme talep yazılarını araştıran müfettişler, resmi kaydı olmayan bir telefon üzerinde bir süre teknik dinleme işlemi yapıldığını tespit etti. Bu tespit doğrultusunda telefon kaydına ulaşan müfettişler, telefonun sahibi olan kişinin eşinin TİB’de görevli olduğunu belirledi. Adı gizli tutulan TİB görevlisinin, herhangi bir resmi kayıt ve karar olmaksızın eşinin telefonunu yaklaşık üç ay boyunca dinlediği anlaşıldı. Adı geçen TİB görevlisiyle ilgili ayrı bir soruşturma yapıldığı öğrenildi.
Olanakları kullandı
Müfettişlerin bu tespitiyle birlikte Türkiye’de yasadışı telefon dinlemelerini önlemek amacıyla 2004’de yapılan yasal düzenlemeyle kurulan TİB’de, yasadışı telefon dinleme işlemlerini denetlemekle görevli olanların bile, son derece gelişmiş olan teknik sistemleri kendi çıkarları lehine kullandıkları anlaşıldı. Kurumda görevli olan ve kurumun ‘dinleme’ imkanlarını kişisel olarak kullananların, gizlilik kararlarına aykırı davrananlar hakkındaki soruşturmaların Ankara ve Gölbaşı savcılıklarında devam ettiği bildirildi.
Gizemli iki anten
TİB’in adeta kaleyi andıran merkezinde teknik sistemler üzerinde inceleme yapan müfettişler, binada üç çanak anten bulunduğunu tespit etti. Antenlerden birinin internet üzerinden bilgi aktarımında kullanıldığını belirleyen müfettişler, diğer ikisinin bağlı olduğu sisteme ulaşamadı. TİB yöneticilerinin müfettişlerin antenlerle ilgili sordukları sorulara, “deneme amacıyla kurulum yapıldığını ve antenlerin resmi olarak faaliyete geçmediği” yönünde bilgi verdikleri öğrenildi.
TİB’de başlatılan telefon dinleme kayıtlarının incelenmesi sırasında, kurum kayıtlarında bulunması gereken geriye doğru kayıtların tamamen silindiği iddiaları mercek altına alınmıştı. Müfettişlerin, geriye oğru sadece iki yıllık kayıtlara ulaşabildikleri, daha eski kayıtların ise bilgisayar sistemleri üzerinden elde edilemediği kaydedildi.