Dink Davası'nda İstihbarat Daire Başkanı Dinç'in çapraz sorgusu yapıldı
Tutuksuz sanık İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç: Cinayetten menfaat duyanlar, devlet içinde yapılanmış illegal yapılar olduğu, bunların devleti ve hükümeti zor durumda düşürmek istediklerini düşünüyorum.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink Cinayeti'ne ilişkin 2'si tutuklu 35 sanıklı davanın öğleden sonraki oturumunda tutuksuz sanık İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç'in çapraz sorgusu yapıldı. Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar, Engin Dinç'in savcılıkta verdiği ifadesinde 'Paralel Yapı' ile ilgili beyanını okuyarak, doğru olup olmadığını sordu. Savcılıkta verdiği ifadesinin doğru olduğunu söyleyen Dinç, "Savcılık ifademe ek olarak özellikle o dönemde cinayette rol alanların, darbe girişiminde aktif rol almaları ve tutuklanmaları ifademin ne kadar doğru olduğunu gösteriyor. Ben bu ifademi darbe girişiminden önce vermiştim. Cinayetten menfaat duyanlar, devlet içinde yapılanmış illegal yapılar olduğu, bunların devleti ve hükümeti zor durumda düşürmek istediklerini düşünüyorum. Özellikle darbede yakalanmış olmaları bu tezi doğrulamaktadır" dedi.
"2007 ile 2015 yılları arasında kasıtlı olarak mesafe ve yol alınmadı"
Cinayetten 8 yıl sonra bazı delilleri ortaya çıkardıklarını söyleyen Dinç, cinayetle ilgili uzun süre bir şey yapılmadığını ve delillerin ortaya çıkarılmadığını belirterek şöyle konuştu: "2007 ile 2015 yılları arasında kasıtlı olarak mesafe alınmadı. Cinayetin ön görüldüğü, cinayeti işleme konusunda bilgi sahibi olunduğu, Sabri Uzun'un kitabında söylediği gibi varılması gereken yol için bu cinayetin araç olarak kullanıldığını düşünüyorum."
"Muhakkak ki somut şeyler olması da gerekir"
Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar, "Hazırlandığınız Dink raporundan sonra sonucunu takip ettiniz mi? Ayrıca takip ettiğiniz işi operasyona kısmına nasıl geçiyorsunuz? sorusuna Dinç, "Bize yüzlerce bilgi gelir. Ancak ne kadar ciddiye alınacağı önemlidir. Kulaktan duyma ile hareket edemeyiz muhakkak ki somut şeyler olması da gerekir. Olay düşünce aşamasından eyleme geçildiğinde operasyona geçilir" diye cevap verdi.
"Savcılığa ulaştırdık"
Mahkeme Başkanı, "Raporda Yasin Hayal'in ve grubunun başkaları tarafından kullanacağı bilgisi var. Bununla ilgili ne düşünüyorsunuz?" diye sordu. Sanık Dinç de, "Bu grubun Erzurum ve Kocaeli bağlantılarını tespit ettik, eylemlerini engelledik" dedi. Dinç, "Mc Donalds ve Rahip Santoro eylemler oldu. 2015 yılında ise İstihbarat Daire Başkanlığı'nda bu eylemlerin üzerine gittik. Çok ciddi verilere ulaştık, bunları da savcılığa ulaştırdık. Dink Cinayetinin ikinci boyutuyla ilgili...Özellikle cinayetin işlendiği sırada" dedi. Mahkeme Başkanı Rüzgar'ın "İkinci boyuttan kastınız jandarma mı? sorusuna Dinç, "Evet" diyerek Dink cinayetinin jandarma ayağıyla ilgili soruşturmanın devam ettiği için bilgi verirse gizliliği ihlal etmiş olacağını söyledi.
"Bize karşı direnç oldu, başkaları geldi"
Sanık Avukatlarından birinin sorusu üzerine Dinç "Kurumlar arası tayin talebinin olduğunu, TİB'e (kapatılan) geçmek istedim. Enteresan bir şekilde blokajla karşılaştım. Bize karşı direnç oldu, başkaları geldi" diye konuştu.
"Kim görüşme yaptıysa o arkadaşa sormak lazım"
Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar, "8 No'lu raporda Yasin Hayal'in görüştüğü kişi isterse TNT bulabileceğini söylüyor. TNT resmi raporlara geçmiş. Bununla ilgili bir çalışmanız oldu mu?" diye sordu. Sanık Dinç, "Bununla ilgili yüzlerce bilgi geriyor. İlgili arkadaşlarım muhtemelen değerlendirmişlerdir. Raporun sonunda değerlendirmesi vardır. Kim görüşme yaptıysa o arkadaşa sormak lazım" diye cevap verdi.
"İlla 'şunu yapın' deme durumunda değilim"
Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar, "Hrant Dink ile ilgili bilgileri İstanbul'a verdikten sonra, İstanbul'u arayıp işlem yaptınız mı? diye sordun mu?" şeklindeki soruya Engin Dinç, "Hrant Dink o dönem her gün televizyonlardaydı ve tehdit ediliyordu. Ben yazıyı yazdım, telefon açtım. İlla 'Şunu yapın' deme durumunda değilim" ifadelerini kullandı.