Dingil Mesafesi Nedir, Ne İşe Yarar? Dingil Mesafesi Neden Önemlidir?
Dingil mesafesi, aracın ön ve arka aksı arasındaki merkez mesafedir. Araç üreticileri tarafından belirtilen aracın önemli ölçülerinden biridir. Bu terim bisikletler, iki tekerlekli araçlar, dört tekerlekli araçlar, kamyonlar vb. her araç türü için geçerlidir.
Dingil Mesafesi Nedir? Ne İşe Yarar?
Günlük araç kiralama veya günlük minibüs kiralama fiyatlarına bakmaya başladıysanız, muhtemelen mükemmel aracı bulmanıza yardımcı olması için araç özelliklerine bakmaya başlamışsınızdır.
Uzunluk, genişlik, bagaj alanı ve okuduğunuz diğer birçok terim araç özellikleri bilginiz ne olursa olsun oldukça açıklayıcıdır. Ancak bir aracın dingil mesafesi de aynı derecede önemlidir ve anlamı ilk bakışta her zaman açık değildir.
Basitçe ifade etmek gerekirse; araç dingil mesafesi aracınızın ön ve arka tekerleklerinin orta noktaları arasındaki mesafedir. Bu mesafe aracınızın toplam uzunluğundan daha küçük bir ölçü olacaktır. Dingil mesafesi araçtan araca değişiklik göstermektedir.
Dört tür dingil mesafesi vardır.
Kısa Dingil Mesafesi
Orta Dingil Mesafesi
Uzun Dingil Mesafesi
Ekstra Uzun Dingil Mesafesi
Genel bir kural olarak, Ford Fiesta veya Citroen Berlingo gibi küçük arabaların ve küçük kamyonetlerin çoğunun yanı sıra bazı panelvanların dingil mesafesi kısadır. Orta dingil mesafesi orta büyüklükteki kamyonetler için geçerliyken, uzun dingil mesafesi ve ekstra uzun dingil mesafesi, Jumbo Panel Van gibi en büyük kamyonetler için geçerlidir.
Limuzinler gibi lüks arabalar, diğer araba türlerine göre maksimum dingil mesafesi sahibidirler. Bazı üreticiler, bazı özel müşterilere hitap etmek için daha uzun dingil mesafesine sahip üst düzey otomobiller üretir. Mercedes Benz ve BMW gibi lüks segment otomobillerin çoğu daha uzun dingil mesafesine sahip bazı özel otomobil modellerini bir seçenek olarak sunuyor.
Dingil Mesafesi Neden Önemlidir?
Dingil mesafesi önemlidir çünkü bir aracın ağırlık dengesini, yol tutuşunu, sürüş kalitesini ve direksiyon hakimiyetini etkiler. Örneğin, lastikler arasındaki mesafe, sürüşün ne kadar yumuşak hissedileceğini belirler. Dingil mesafesi ne kadar uzun olursa, sürüş o kadar yumuşak olur.
Daha kısa dingil mesafeleri, daha yüksek bir dönüş yarıçapına izin vererek çevikliklerini artırdığından, sürücünün şehirlerde daha kolay gezinmesine olanak tanır. Ancak, ön ve arka tekerlekler arasında daha kısa bir mesafeye sahip olarak, otoyol gibi düzlüklerde sürerken genel sürüş kalitesinden ödün verirler.
Daha uzun dingil mesafesine sahip araçlar, sürüş deneyimi açısından tam tersini sunar. Bir şehrin virajlarında gezinmek için o kadar etkili olmasalar da daha uzun yollarda daha iyi bir sürüş deneyimi sağlarlar.