Gazete Vatan Logo

Dikkat! Patlayabilir

Kentsel dönüşümde 'patlayıcı' uyarısı

5 Ekim'de 33 ilde törenle başlayacak kentsel dönüşüm kapsamında patlatma yöntemi ilk kez kullanılacak. Bu kapsamda yıkım müteahhitlerinin, bilgiyi artırmak için test patlatmalar yapabileceği uyarısı yapıldı.

Kentsel dönüşümle birlikte ilk kez kullanılacak patlatma yöntemiyle yıkımlarda güvenliği sağlamak için çeşitli önlemler alınacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca hazırlanan Yapıların Yıktırılmasına İlişkin Yönetmelik Taslağı'na göre, patlayıcı madde kullanıldığında, yıkım tekniği, tasarım yöntemi ve genel işlemler yıkım mahallinde duyurulacak.

Yıkım müteahhitleri, patlatma yöntemiyle bina yıkımında, bilgiyi artırmak için test patlatmalar yapabilecek.

Bu tekniğin uygulanması için yapının bulunduğu mevkiyle komşu yapılara yakınlığı incelenerek, binanın yıkım yönü belirlenecek. Yıkım faaliyetlerine başlamadan önce geri dönüşümü yapılabilen malzemeler sökülerek, sahadan uzaklaştırılacak.

TEDBİR ALINACAK

Patlatmalı yıkım tekniğinde, etrafa saçılabilecek malzemeler, patlamadan kaynaklanacak hava şoku, toz ve gürültü emisyonuyla oluşabilecek yer sarsıntısının asgari seviyeye indirilmesi için bütün tedbirler alınacak.

Patlama etkisiyle etrafa saçılabilecek malzemelerin azaltılması için patlayıcı yerleştirilen bütün taşıyıcı elemanlar, önce esnek ve mukavemetli özel kumaşlar ve kafes teli niteliğinde durdurucu özellikteki malzemelerle sarılacak.

Patlamayla oluşacak hava şokunun, yakın yapılardaki camların kırılmasına neden olma ihtimalinden dolayı çevre sakinleri, patlama ve etkileri konusunda uyarılacak, alınması gereken tedbirler açıklanacak.

Planlanan patlatma zamanı çevre sakinlerine bildirilerek, oluşacak anlık gürültü emisyonunun üzerlerindeki olumsuz etkileri azaltılmaya çalışılacak.

GÜVENLİ MESAFE DÜZENLEMESİ

Patlatmalı yıkımın oluşturacağı tozu kısmen de olsa azaltmak için patlatmadan önce yapı çevresiyle yapının dönüştürüleceği alan bol suyla ıslatılacak. Patlatılacak yapının yakınlarından geçen doğalgaz hatları geçici süreyle kapatılacak.

Yapının yıkılmasını izleyecek kalabalığın güvenli mesafede olması sağlanacak. Yakın çevredeki araç ve insan trafiği, makul süreyle durdurulacak.

Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, herkesin yıkım yapmasını istemediklerini belirterek, 'Firma bu konuda ehil, yeterli donanıma ve teknik personele sahip olacak. Yıkımları ancak bunların yapmasına izin vereceğiz. Yıkım, bugüne kadar boş, tanımlanmamış bir alandı. İlk kez bizim tarafımızdan tanımlanacak' dedi.

Yönetmelikle insan sağlığını ön plana koyarak, alınacak güvenlik önlemlerini ve sınırlarının ne olduğunu da belirleyeceklerini dile getiren Gürgen, şöyle devam etti:

'Yönetmelikle, bir yıkım olduğunda kimlerin, hangi metreye kadar yanaşabileceğini, izleyenlerin bile ne kadar uzakta duracağını tanımlayacağız. İzleyen, belirlenenden fazla yaklaşırsa sorumlusu firmadır, onun cezasını keseceğiz. Seyretmek isteyen uzaktan seyredecek.'

BAKAN BAYRAKTAR: 20 YILDA 6,5 MİLYON BİNA ELDEN GEÇECEK

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm projesi kapsamında 20 yıl içinde yaklaşık 6.5 milyon konutun elden geçirileceğini, projenin yaklaşık 500 milyar lirayı aştığını, işlemlerin deprem haritasına göre yapılacağını söyledi.

Seyhan Belediyesi’nin Kentsel Dönüşüm Projesi temel atma törenine katılmak üzere Adana’ya gelen Bakan Bayraktar, helikopterle dönüşüm yapılacak alanları havadan inceledi. Sonrasında Adana Valisi Hüseyin Avni Coş’u ziyaret eden Bakan Bayraktar, Valilik Şeref Defteri’ni imzaladı. Bakan Bayraktar’a, AK Parti Adana İl Başkanı Ziyaattin Yağcı ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ile ilçe belediye başkanları ve bürokratlar eşlik etti. Bakan Bayraktar, ziyarette gazetecilerin sorularını yanıtladı.

’KANUN ÇIKIYOR’

Kısa süre önce Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Yasası’nı çıkardıklarını anımsatan Bakan Bayraktar, bundan sonra Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin şehir yaşamına müdahale konusunda daha etkin rol oynayacaklarını aktardı. Sadece Adana’da 2 bin tane çıkmaz sokak bulunduğunu bildiren Bayraktar, "Bu her bakımdan kötü. Türkiye’nin geldiği konum itibariyle artık bu duruma son veriyoruz. 10 gün, 15 gün içinde Yerel Yönetimler ve Büyükşehir Kanunu’nu çıkaracağız. Bu nüfusa çok daha etkin ve güzel hizmet vereceğiz" diye konuştu.

DESTEK ÇAĞRISI

Kentsel dönüşüm için herkesten destek beklediklerini anlatan Bakan Bayraktar, şöyle davem etti:

"Bu işe hepimizin dört elle, sekiz elle sarılması lazım. Bu iş bir hükümetin, devletin, bir bakanlığın, bir belediyenin, bir valiliğin tek başına yapabileceği bir iş değil. Yapması gereken bir iş de değil. Herkesin ilgisini bu işle ilgili çekmek lazım. Verimli insanların bu işin içine girmesi lazım. Açık gözlerin elemine edilmesi lazım. Siyaseti bu işe bulaştırmamak gerekiyor. Siyaset dışı bir anlayışla, gecekondulardan, dar sokaklardan, itfaiyeye, sağlığa hizmet veremeyen yapılardan şehir ortamlarından kurtulursak, Türkiye gelişmesini, kalkınmasını, gelecek nesillere çok daha mutlu bir Türkiye bırakılması görevini yerine getirmiş oluruz. Belediyelerin, mühendislerin, mimarların, özellikle basının bu işe destek vermesi lazım."

’35 VİLAYETTE YIKIM BAŞLAYACAK’

5 Ekim’de İstanbul Esenler’de, Türkiye çapında bir kentsel dönüşüm startı vereceklerini ifade eden Bakan Bayraktar, şöyle dedi:

"Dünyada nüfusun yüzde 50’den fazlası şehirlerde yaşıyor. Türkiye nüfusunun yüzde 76’dan fazlası şehirlerde yaşıyor. 2023 yılında Türkiye nüfusunun 80 milyonu aşacağı ve şehir nüfusunun da yüzde 85’i aşacağı tahmin ediliyor. Böyle bir durumda bizim çok daha duyarlı olmamız gerekiyor. Çocuklarımızın daha iyi eğitim alması, sağlıklı şartlarda yetişmesi için çok ciddi sorumluluklar var. 5 Ekim’de Başbakanın teşrifleriyle 35 vilayette, binlerce konutun yıkımına başlayacağız. Ciddi manada dönüşüm için mücadele içine gireceğiz. Elimizden geldiği kadar, gücümüz yettiği kadar deprem fayı üzerinde bulunan binaların dönüşümü için çalışacağız. Kendi içinde kendi kaynağını üreterek, kendi arsasını üreterek, vatandaşı mağdur etmeden, gönüllülük esası içinde, partisine bakmadan hangi belediye başarılıysa bu işi götürmek zorundayız. Önce rızası olanlardan başlayacağız. ’Ben evimi yıkmam’ diyenin evini sonraya bırakacağız ama afete dayanıksız binaysa devlet olarak o binayı boşaltacağız. İnsan hayatı bizim için herşeyden önemlidir."

500 MİLYAR AÇIKLAMASI

"Kentsel dönüşüm için ne kadar bir kaynak gerekiyor" sorusunu yanıtlayan Bakan Bayraktar, şöyle konuştu:

"Bu iş için yaklaşık 6.5 milyon konut elden geçecek. Süresini de 20 yıl olarak hesaplıyoruz. Çok ciddi bir eylem ortaya koymak hesabındayız. 2 yılda vatandaşlarımızı inandırabilmemiz lazım. ’Devlet bu işi yapıyor’ anlayışını yerleştirmemiz lazım. Ama bu işi ağırlıklı olarak özel sektör yapacak. Biz acil birşey olduğu zaman gerektiği yerde ihtiyacı olanlara, riskli alanları boşaltanlara yardımcı olacağız, sübvanse yapacağız. Ama işin hesabına baktığımızda 20 yıl içinde 500 milyarı aşan bir projedir. Devlet bu kadar para harcamayacak. Bu işi özel sektör yapacak."

DEPREM VURGUSU

"Kentsel dönüşüm, Türkiye deprem haritasına göre mi yapılacak?" sorusunu da cevaplandıran Bakan Bayraktar, şunları söyledi:

"Türkiye’de 24 bin 500 kilometre uzunluğunda dalga dalga faylar var. Bu projede, deprem haritası öncelikli olacak. Bu fay hatlarının üzerindeki konut sayısın 6.5 milyon olarak hesapladık. 20 yıl içinde bu konutların mutlaka değiştirilmesi gerekiyor. Zaten son 9 yılda yaptığımız konut sayısı 5 milyonun üzerinde. Bunun 500 binini devlet olarak yaptık. Bu işi 20 yıl içinde yapabileceğimiz ortada. Boş konuşmuyoruz, yaptık geliyoruz."

SEYHAN’DA 10 BİN KONUTLUK DÖNÜŞÜM BAŞLADI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Adana’nın merkez Seyhan İlçesi’nde Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Seyhan Belediyesi’nin işbirliğinde projelendirilen toplam 10 bin konutluk kentsel dönüşüm projesinin ilk etabının temelini attı.

Barış ve İsmetpaşa mahallerinde 330 dekarlık alanda 1398 konutluk ’Kıyıkent Evleri’nin inşaatını kent protokolü ile birlikte butona basarak başlatan Bakan Bayraktar, 5 Ekim’den itibaren Türkiye genelinde 6,5 milyon konutun kentsel dönüşümünün start alacağını, 20 yıllık program uygulanacağını belirtti.

’VATANDAŞIMIZIN RIZASINA ÖNCELİK VERECEĞİZ’

5 Ekim’de İstanbul’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı törenle 35 ilde kentsel dönüşüm projesinin başlayacağını vurgulayan Bakan Bayraktar, uygulamayı vatandaşın rızasını alarak, gönüllük esasına dayalı yapmaya öncelik vereceklerini vurguladı.

Bakan Bayraktar, "Kentsel dönüşümü esas yapacak olan vatandaşımızın kendisidir. Öncelikle vatandaşımız duyarlı olacak. İşte bu mahallede olduğu gibi görülüyor. Eski konutlar salaş yapılar, yoları düzenli değil, modern hayatın gerektirdiği donatılar yok. Yeni konutlar depreme dayanıklı olacak. Parkları, bahçeleri, sosyal donatıları var. Bunu yapmak zorundayız. Seyhan’da vatandaşımızla yüzde 86 civarında anlaşma sağlandı. Bunu arttırmamız lazım. Yani biz kentsel dönüşümü öncelikle rızaya, gönüllülük esasına dayalı, hangi partiden olursa olsun başarılı belediyelerle elbirliği yaparak yürüteceğiz. TOKİ olarak da stok konut yapacağız" dedi.

’KİRA YARDIMI VE KREDİYE FAİZ SÜBVANSİYONU’

Türkiye genelinde 20 milyon bina stoğu bulunduğunu, bunun 8.5 milyondan fazlasının deprem fayları üzerinde olduğunu, 6.5 milyon konutun deprem ve heyelan riski taşıdığını vurgulayan Bakan Bayraktar, şunları söyledi:

"Son 9.5 yılda Türkiye 5.5 milyon konut yaptı. Bunların 500 binden fazlasını TOKİ olarak yaptık. Yaptığımız işler ortada, onun için yapabileceğimizi de rahatlıkla söyleyebiliyoruz. 20 senelik program yaptık. 20 senelik program içinde ilk 2 senede vatandaşımızın empatisini arttıracağız, bu işe inandıracağız. Hazırlıklı olan yerlerde gönüllü vatandaşlardan başlayacağız. Dönüşüm yaptığımız bölgelerde ihtiyaç sahiplerine, kiracı olsalar dahi kira yardımı yapacağız. Riskli evini rızaya dayalı boşaltanlara yardım yapacağız. Yine riskli evini veya riskli bölgelerdeki evini rıza ile boşaltan fakir insanlarımıza TOKİ’nin, belediyelerin rezerv alanlarda yaptığı konutlardan alması halinde kullandığı krediye faiz sübvansiyonu yapacağız. Bu şekilde öncelikle şuanda istemeyen hiçbir vatandaşımızın yerinde, evinde kentsel dönüşüm yapmayacağız. öncelikle isteyenden başlayacağız. Yani şimdi yaygara koparanlar var. Bana göre bunlar hainlik yapıyor. Bu milletin çocuklarının geleceği ile oynuyor. Biz istiyoruz ki, bir afet, deprem olduğu zaman yıkacak bina bulmasın. En azından yıkacağı binanın içinde insan olmasın. Tabi ki mal hakkı, mülkiyet hakkı insan için kutsaldır. Ama hayat hakkı, yaşama hakkı daha kutsaldır. Bunun için bu yasanın vitrinine, özüne, ruhuna biz insanlarımızın hayat hakkını, mal hakkını, mal emniyetini koyduk. O bakımdan gönüllük esasıyla bu işi yürüteceğiz."

’BAZILARI YASANIN YANINA RANT KELİMESİNİ KOYUYOR’

Kentsel dönüşüm kapsamında 6,5 milyon konutun yenilenmesi konusunda bazı kesimlerin yasanın yanına ’rant’ kelimesini koyduğunu hatırlatan Bakan Bayraktar, eleştirilerin yersiz olduğunu savunup, şunları söyledi:

"Şimdi bazıları bu yasanın yanına rant kelimesini koyuyor. Bu proje kaç liralık diye bin basın mensubu sordu. Bu projenin göreceli olarak hesabı bugünden belli değil. Ama 6.5 milyon konutu ortalama 80 bin lira ile çarparsanız, 500 milyar lira yapar. Ama bunu vatandaş yapacak. Kendi evini kat karşılığı verecek. Kendi yerini kendisi yapacak. Arsa karşılığı verecek. Esas itibarıyla bu çark böyle dönecek. Biz de devlet olarak depo konut yapacağız, yardımcı olacağız, küçük parselleri birleştireceğiz, imar hakkı transferi yapacağız. İmar düzenlemeleri yaparken daha çok yeşil alanlar üreteceğiz, her türlü kolaylıkları getireceğiz. Yani bu işin dönüşmesi için gerekli ortamı, iklimi, ruhsatları, imar planlarını yapacağız. Bu işin koordinasyonunu yapacağız esası itibarıyla. Yoksa özel sektör olmadan, belediyeler olmadan, vatandaşlar destek vermeden, bu iş tek tarafla uçmaz, tek bacakla yürümez. Hep birlikte bu işe sarılmamız lazım."

’ÇARPIK KENTLEŞME YAĞ LEKESİ GİBİ’

Yoğun göç alan büyük kentlerde çarpık kentleşmenin yarattığı sorunların hem merkezi hem de yerel idareleri çok zor durumda bıraktığının altını çizen Bakan Bayraktar, çarpık yapıların kentlerde yağ lekesi gibi dikkat çektiğini kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çarpık yapılaşma, yağ lekesi gibi, şehirlerimizde büyük olanlar oluşturdu. Kentsel dönüşüm artık modern, kalkınmış ülke olmak için mücadele veren Türkiye için şarttır. Bugün burada 1398 konutluk proje başlandı. Tamamıyla birlikte 10 bin konutluk, 50 bin nüfuslu bir şehir parçası oluşacak. Burası modernleşecek, parklarıyla, bahçeleriyle, okullarıyla sağlık ocaklarıyla, modern hayatın gerektirdiği donatılarla, mimarlık, mühendislik hizmeti alan binalarıyla güzelleşecek. Adana’dan tüm Türkiye’deki ilgili belediyelere, sivil toplum kuruluşlarına, basınımıza seslenmek istiyorum; lütfen 5 ekim’de İstanbul’da Sayın Başbakanımızın da teşrifleriyle Türkiye çapında 35 vilayette kentsel dönüşüm başlatacağız. Yaklaşık 6 bin 500 konutun yıkımını yapıp, yerine yenilerinin inşaatını başlatacağız. Bu önemli bir adım. Bu dalga dalga tüm Türkiye’de başlayacak. Bu bakımdan tüm ilgililerden, vatandaşlarımızdan destek bekliyorum."

"DÜNYANIN EN ZOR İŞLERİNDEN BİRİSİ"

Bu tip işlerin gerçekten çok zor işler olduğunu söyleyen Bakan Bayraktar, şöyle konuştu:

"Bugün dünyanın büyük ekonomileri başaramıyor. Brezilya bunu başaramıyor. Meksika çok zor durumda. Mısır bizimle mukayese edilemeyecek kadar zor durumda. Pakistan, Hindistan öyle... Dünyanın en zor işlerinden birisidir bu. İspanya AB’ye girdikten 10 sene sonra bu işi halledebildi. Güney Kore, kişi başına gelirini 30 bin dolar yaptıktan sonra bu işi halledebildi. Biz de TOKİ olarak şuanda 267 bölgede kentsel dönüşüm faaliyetine zaten devam ediyoruz. Gaziantep’te Şahinbey Belediyesi, İstanbul’da bir çok ilçe belediyesi, burada Seyhan Belediyesi, birçok kentimizde belediyelerimizin başarılı çalışması var. Belediyelerimizin bundan sonra yapması gereken en temel iş, suyun, temizliğin yanında kentsel dönüşümdür. Rutin olmaz, kendisini aşan,ş canhıraş bir gayretle kentsel dönüşüme sarılmamız lazım. TOKİ’de de kentsel dönüşüm kapsamında 50 bin konutu bitirip, hak sahiplerine teslim ettik. Erzincan’da, Kars’ta, İstanbul’da, Samsun’da, Trabzon’da, bir çok yerde bunu yaptık. Bundan sonra da yeni çıkan kanunla birlikte çok daha hızlı bir şekilde bunları yapacağız."

"Bugün burada çok ciddi bir adım atılıyor. Önümüzdeki yıl 27 Ekim’de yapılacak mahalli idareler seçimleri ile Adana il hudutları belediye hudutları olacak" diyen Bakan Bayraktar, şöyle devam etti:

"Bu Türkiye’ye gelişme, imar bütünlüğü getirecek. Hizmet bütünlüğü sağlayacak. Artık şehirler gelişirken köyler de gelişiyor. Daha önceleri köylerimizde yol yokken, su yokken, bugün artık arıtma tesisleri var. Bu bakımdan Türkiye’nin 780 bin kilometrekaresini topyekun kalkındırmalıyız. Ülke nüfusu ve coğrafyasını dengelemek zorundayız.

Bu bakımdan önümüzdeki 20 gün bir ay içinde hem seçim kanunu, hem büyükşehir kanunu çıkacak. Türkiye’deki büyükşehir sayısı 29’a çıkacak. Türkiye’nin gelişmesinde çok daha ayağı yere basan bir yapılandırmayla yolumuza devam edeceğiz."

Bakan Bayraktar, konuşmasının ardından Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, TOKİ Başkan Yardımcısı Orhan Yüce ile birlikte butona basıp, yeni konutların temelini attı.

Haberin Devamı