‘Dijital’ beraat
01.04.2015 - 00:52 |
Yeniden görülen ‘Balyoz Davası’nda esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, “Dosyadaki dijital verilerin delil vasfına sahip olmadığı anlaşılmıştır” dedi. Mahkeme 236 sanığın beraatine karar verdi.
Anayasa Mahkemesi’nin Balyoz Davası’yla ilgili verdiği ‘hak ihlali’ kararının ardından aralarında emekli Orgeneral Çetin Doğan, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı ve emekli Albay Dursun Çiçek’in de bulunduğu 236 sanığın yeniden yargılandığı davada savcı esas hakkındaki görüşünü açıkladı. Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Anadolu Adalet Sarayı’ndaki 450 kişilik Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu’nda görülen davanın dünkü 5. duruşmasına 140 tutuksuz sanık ve avukatları katıldı.
‘Raporlar doğrulandı’
Duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan savcı Ramazan Öksüz, bilirkişi raporlarını özetleyerek, seminer kayıtlarında bazı kişilerin maksadını aşan cümleler sarf ettiğini ancak genel bakıldığında bunların jenerik oyun kapsamında olduğunu ve darbe planlarıyla bağlantısının bulunmadığını söyledi. Kurumlara yazılan yazılara verilen yanıtların da bilirkişi raporlarını doğruladığını belirten Öksüz, dosyadaki dijital verilerin delil vasfına sahip olmadığını ve suça konu dijital veriler arasında bağ kurulmasının mümkün olmadığı kanaatine varıldığını aktardı.
Tazminat hakkı doğdu
Dijital verilerin delil değeri kalmadığını belirten savcı 236 sanığın da beraatini istedi. Savcının görüşüne karşı sanıkların son sözlerini söylemesinin ardından mahkeme tüm sanıkların beraatine karar verildiğini açıkladı. Mahkeme ayrıca dijital verileri hazırlayanlar hakkında da suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti. Mahkeme ayrıca sanıklara uğradıkları manni ve manevi zararlarla ilgili tazminat davası açma haklarının olduğunu hatırlattı.
Toplam 5223 yıl hapis cezası verildi
- Balyoz soruşturması 2010 yılının ocak ayında Mehmet Baransu’nun belgeleri savcılığa teslim etmesiyle başlamıştı. Muvazzaf ve emekli askerlerin 2003’te 1. Ordu Komutanlığı’nda yapılan seminerde darbe planı yapıldığı öne sürülüyordu. İddialara göre plan, dönemin 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan’ın liderliğindeki cunta tarafından hazırlanmıştı ve Çarşaf, Sakal, Suga ve Oraj kod adlı eylem planlarından oluşuyordu.
- Dava 16 Aralık 2010’da görülmeye başlandı. Sanıklara ‘Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs’ suçlaması yöneltildi.
- 108 duruşma sonra, Eylül 2012’de yargılama bitti ve 34 sanık beraat ederken, 330 sanık ceza aldı. Çetin Doğan, Özden Örnek ve İbrahim Fırtına’ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Cezalar eksik teşebbüs gerekçesiyle 20 yıla indirildi. Diğer sanıklar da 6 yıldan 20 yıla kadar varan hapis cezaları aldı. Toplam ceza 5223 yıla ulaştı.
- Haziran 2014’te Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ‘hak ihlali’ kararı vermesinin ardından Balyoz sanıkları için Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden yargılama dönemi başladı.
Çelişkiler raporda
Balyoz davasındaki delillerin tamamı dijital verilerden oluşuyor. Davaya gönderilen son bilirkişi raporlarında 11 ve 17 numaralı CD’lerin üzerinde bulunan el yazı örneklerinin sanık Süha Tanyeri’nin not defterinden kopyalandığı, yazının makineyle yazıldığı tespit edildi. 5 nolu harddisk içerisindeki verilerin de saati geriye alınmış bilgisayarla yüklendiği belirlendi. Raporda dijital verilerdeki kimi çelişkiler şöyle sıralanmıştı:
- 11 No’lu CD’deki bazı kişi, kurum ve kuruluşlar CD’nin oluşturulduğu 2003 tarihinde ortada bile yoktu. Örneğin CD’de isimleri ‘ASELSAN’da çalışıyor’ diye görünen 8 kişinin işe giriş tarihleri 2006’dan sonra başlıyor. CD’de yer alan iki isimse ASELSAN’da hiç çalışmamış.
- CD’de adı HAVELSAN’da çalıştığı belirtilen 161 kişinin de işe başlama tarihi 2003’den sonra.
- CD’de ve Gölcük’teki 1 No’lu CD’de ‘4X4 araçlar çizelgesi.doc’ isimli Word belgesinde de ‘Balyoz Darbesi’ planları kapsamında el konulması öngörülen 4x4 araçların listelendiği belirtiliyordu. Mahkemeye ulaşan belglere göre CD’deki araçlar modellerinin hepsi 2003’den eski.
- ‘Suga Planı’na ait olduğu belirtilen EK-D.doc word belgesinde ‘Öncelikli ve özellikli görevlendirme listesi’ yer alıyor. Bazı sanıkların görev yeri olarak NATO’nun karar organı olan ‘CC MAR NAPLES’ gösteriliyordu. Ancak o tarihte ‘CC MAR NAPLES’ kurulmamıştı.
Savcılıktan Baransu yanıtı
Mahkeme Başkanı Özlem Karaçam, Mehmet Baransu’nun eski eşi Esra Konur’un evinin ardiyesinde yapılan arama kapsamında soruşturmayı yürüten savcılığa ‘Balyoz’, ‘Oraj’, ‘Suga’, ‘Çarşaf’, ‘Sakal’ adlı eylem planlarına ilişkin ‘delil niteliği taşıyan belgelerin olup olmadığının’ sorulduğunu belirtti. Soruşturma savcısının eylem planlarına ilişkin belgelerin olmadığı yönünde mahkemeye cevap verdiğini ifade etti.
Duruşmada alkış ve 1 dakika saygı duruşu
Mahkemenin kararını açıklamasının ardından, sanıklar ve avukatları ayağa kalkarak, mahkeme heyetini alkışladı. “Türkiye sizinle gurur duyuyor” şeklinde tezahürat yapan sanıklar, ‘Balyoz Planı’ davası sanıklarından hayatını kaybeden Kurmay Albay Murat Özenalp için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.
Perişan ettiler
Emekli Orgeneral Ergin Saygun karardan sonra “Adalet tecelli etti. Ama çok zulmettiler. İnşallah yapanların yanına kalmayacak. Baştan beri içime oturan bir laf vardı, ’Türkiye kalın bağırsaklarını temizliyor’ diye. Bize bu lafı layık görenleri de bir defa daha üzüntülerimi belirtmek istiyorum” dedi.
Emekli Orgeneral Çetin Doğan ise, “Bu dava bizim açımızdan sonuçlanmadı hâlâ. Çünkü bu davayı kotaranlar içeri girmedikçe bu dava bitmeyecektir. Ülkeyi perişan ettiler” diye konuştu.
Haberin Devamı