DGS tercihleri ne zaman başlayacak? DGS soru ve cevapları
DGS tercihlerinin ne zaman başlayacağı merak ediliyor. ÖSYM, DGS soru ve cevaplarını 8 Eylül'de 10 gün süreyle "ais.osym.gov.tr" internet sitesinde erişime açmıştı, bugün o süre sona eriyor. Peki DGS tercihleri ne zaman başlayacak?
DGS soru ve cevaplarının görüntülenme süresi bugün sona eriyor. "ais.osym.gov.tr" üzerinden bilgilere ulaşılabilen DGS tercihleri ne zaman başlayacak. ÖSYM konuya dair henüz net bir açıklama yapmadı.
DGS TERCİHİ NASIL YAPILIR?
DGS tercih işlemleri, ÖSYM aday işlemleri sisteminden aday şifresi ve T.C. kimlik numarası ile giriş yapılarak tamamlanacak. 2017 DGS tercih kılavuzuna göre yapılacak işlemlerde adayların toplam 30 tercih hakkı bulunuyor. 30 tercih hakkının tamamının doldurulması zorunlu değildir.
Tercih kılavuzunda adaylar tarafından dikkat edilmesi gereken Tablo-1 ve Tablo-2 yer alır. Tablo-1’de lisans programlarının kodları, adları, puan türleri, öğretim süreleri, kontenjanları ve koşulları yer alır. Tercih yapılacak programa ait koşul varsa, adayların bu koşulları yerine getiriyor olması gereklidir. Koşullar taşınmayan program aday tarafından tercih listesine eklenirse, ortaya çıkabilecek sorunlar adaya aittir.
Tablo-2’de ise ön lisans programından mezun olan adayların tercih listesine ekleyebilecekleri lisan programları yer alır.
Tercih listesi oluşturulurken, lisans programlarının sıralaması önemlidir. Adaylar, en çok istedikleri programdan başlayarak sıralama yapmalıdır. Tercih için belirlenen tarihler arasında adaylar, tercih değişikliği yapabilir. Tercih süresi sona erdikten sonra başvuru süresi uzatılmayacak.
DGS YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ
DGS tercih işlemlerinin ardından adayların yerleştikleri lisans programları açıklanacak. Adaylar yerleştirme sonuçlarını, aday şifreleri ve T.C. kimlik numaraları ile ÖSYM’nin internet sitesinden öğrenebilecek. Sonuç belgeleri adayların adreslerine gönderilmeyecek.
Yerleştirme sonuçları, ÖSYM tarafından Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na gönderilecek. DGS 2017 puanı ile sadece 2017-2018 öğretim yılı için lisans programlarına kayıt yapılabilecek. Kayıt işlemleri, kazanılan üniversiteler aracılığı ile yapılacak. Öğrenciler aynı öğretim yılında, açık öğretim programları dışında birden fazla yükseköğretim kurumunda kayıtlı olarak bulunamaz.
DGS yerleştirme işlemleri, adayların puanlarına göre yapılacak. Aynı lisans programı için başvuran adayların puanları eşitse, standart puanı daha yüksek olan öncelikli olacak. Eşitliğin devam etmesi halinde ise ÖBP ve programın tercih sırasına bakılacak. Eşitlik yine devam ederse, adaylardan doğum tarihi önce olana yani yaşı küçük olana öncelik verilecek. Tercih işlemleri sona erdikten sonra, boş kalan kontenjanlar için ek yerleştirme süreci başlayacak.