DGS başvuru işlemleri nasıl yapılır?
Öğrenciler iki senelik ön lisans eğitimlerini dört yıllık lisans eğitimi seviyesine çıkarabilmek için DGS’ye girmek zorundadır. DGS başvurusu yapmak isteyenler için belirli bir tarih vardır ve bu tarihe kadar adaylar DGS başvurusu yapmak zorundadır. Aksi takdirde sınava girmeye hak kazanamazlar. Peki DGS başvuruları nasıl yapılmaktadır?
ÖSYM aracılığı ile 23 Temmuz 2017 tarihinde gerçekleştirilecek olan DGS için başvuru süreci 24 Mayıs 2017 tarihinde başladı. Yapılan duyurunun ardından adayların merak ettiği konu ise DGS başvurularının nasıl ve nereden yapıldığı. DGS başvuruları artık teknolojinin gelişmesi ile birlikte internet üzerinden kolaylıkla yapılabiliyor.
DGS BAŞVURUSU HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!
Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.
DGS BAŞVURU İŞLEMLERİ NASIL YAPILIR?
Yükseköğretim eğitimini lisans seviyesine yükseltmek isteyen öğrencilerin gireceği DGS için başvuru süreci başladı. ÖSYM tarafından yapılan açıklamaya göre adaylar DGS başvurularını 24 Mayıs – 1 Haziran 2017 tarihleri arasında gerçekleştirebilirler. Bu tarihler dışında ise başvuru yapılamamaktadır. DGS için ÖSYM tarafından belirlenmiş olan sınav ücreti 90 Türk Lirasıdır. Bu ücreti ödemek için ise son gün 2 Haziran 2017 olarak belirlenmiştir.
DGS başvurusu yapmak isteyen adaylar DGS ile ilgili olan kılavuza ÖSYM’nin resmi internet sitesinden kolaylıkla ulaşabilirler. DGS başvuruş yapabilmek için bir aday şifrenizin olması gerekir. Bu aday şifreniz ve TC kimlik numaranız ile ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi’nden hesabınıza giriş yaptıktan sonra DGS başvurusu yapabilirsiniz.
DGS için sizden istenen ücreti internet üzerinden ödeyebildiğiniz gibi bankaya yatırarak da ödeyebilirsiniz. ÖSYM tarafından belirtilen ödeme noktaları ise şu şekildedir:
Akbank’ın tüm şubeleri ve internet bankacılığı. (KKTC’den başvuracak olan adaylar bu yöntemi kullanamazlar.)
Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın şubeleri ve internet bankacılığı. (KKTC’den başvuracak olan adaylar bu yöntemi kullanamazlar.)
Türk Ekonomi Bankası’nın tüm şubeleri ve ayrıca internet bankacılığı.
Halkbank’ın ATMleri, şubeleri ve internet bankacılığı
Ziraat Bankası’nın mobil bankacılığı ve internet bankacılığı. (ATMlerden ve şubelerinden ücret yatırılamamaktadır.)
DGS BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR
Her sınavda olduğu gibi DGS başvurusu yapabilmek için de bazı şartlar belirlenmiştir. Bu şartlar sağlandığı sürece adaylar sınav için başvuruda bulunabilir ve sınava girebilir. DGS başvurusu yapabilmek için belirlenen ilk şart meslek yüksekokullarından ya da açıköğretim ön lisans bölümlerinden birinden mezun olmaktır. Ayrıca son sınıfta eğitim gören öğrenciler de bu sınava başvuruda bulunabilirler. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde eğitim gören adaylar da başvuru yapabilirler.
Özel yetenek bölümlerinde de dikey geçiş sistemi uygulanmaktadır. Bu okullarda da öğrenci alımları dikey geçiş kılavuzundaki kurallara göre yapılır. Üniversitelerin sitesinde geçiş yapılabilen programlar ile ilgili bilgiler yer almaktadır. Dört sene ya da daha uzun eğitim veren okullarda okuyanlar DGS başvurusu yapamazlar.