Dezenformasyon yasası nedir? Dezenformasyon yasası maddeleri nelerdir, Meclis’ten geçti mi, yasa metni yayımlandı mı? Dezenformasyonla Mücadele Yasası
Meclis’in açılmasıyla dezenformasyon yasası yeniden gündeme geldi. Yanlış bilgilendirme anlamına gelen 'dezenformasyon' manipülasyon amacı taşıdığından kara propaganda yöntemi olarak art niyetli kişilerce en çok kullanılan yöntemlerin başında geliyor. Peki, dezenformasyon yasası nedir, maddeleri nelerdir, son durum ne? 4 Ekim 2022 Dezenformasyonla Mücadele Yasası içeriği nedir, tam metni yayımlandı mı? Dezenformasyon yasası Meclis’ten geçti mi?
Türkiye Büyük Millet Meclisi 3 aylık aranın ardından mesaisine başladı. TBMM, 'dezenformasyonla mücadele yasa teklifi' olarak bilinen kanun değişikliği düzenlemesiyle bugün kapılarını açtı, dezenformasyonla mücadele kapsamında hazırlanan yasa teklifi genel kurulda. Peki, Dezenformasyon yasası nedir, maddeleri nelerdir, tam metni yayımlandı mı?
Dezenformasyon yasası nedir, maddeleri nelerdir?
Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına ilişkin 40 maddelik kanun teklifi oluşturacak. AK Parti ve MHP’nin ortak imzasıyla Meclis’e sunulan ve Adalet Komisyonu’nda haziran ayında kabul edilerek yasalaştırılması ekim ayına bırakıldı. Yasa teklifi ile ilk kez ‘dezenformasyon suçu’ tanımlanıyor.
Dezenformasyon yasası Meclis’ten geçti mi?
Dezenformasyonla mücadele yasası Meclis’ten henüz geçmedi.
Mahir Ünal'dan "dezenformasyon yasası" açıklaması
AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi konusunda 23 Nisan 2022'ye kadar beklemelerinin nedenini "Avrupa Birliği Dijital Hizmetler Yasası'nın üzerinde anlaşma sağlanmasını bekledik. Bu yasa özellikle büyük ağ sağlayıcılarla ilgili son derece tutarlı, yeni bir hukuki düzenleme oluşturmuştu. 23 Nisan'dan sonra da İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'u Avrupa Birliği Dijital Hizmetler Yasası'na göre yeniden regüle ettik." şeklinde açıkladı.
Düzenlemenin geç kaldığı yönünde haklı olarak bazı itirazların yükseldiğini söyleyen Ünal, "23 Nisan 2022'ye kadar Avrupa Birliği Dijital Hizmetler Yasası üzerindeki anlaşmayı bekledik." dedi.
Kanun Teklifi ile dezenformasyonun suç haline getirileceğini belirten Ünal, şunları kaydetti:
"Dezenformasyon siyaset üstü bir konu. Dezenformasyon a partisi ya da b partisi ile ilgili bir konu değil, küresel bir sorun. Dezenformasyonla ilgili ülkelerin yaptığı yasal düzenlemelerin oluştuğu bir zemin maalesef henüz daha olmadı. Mesela kamu barışına karşı dezenformasyon suçu nedir? Kurumlara karşı dezenformasyon suçu nedir? Kişilere karşı işlenen dezenformasyon suçu nedir? Bunun kendi içinde algoritmasının oluşturulması, yasa yapma tekniği ve siber hukuk açısından yapılması gereken düzenlemeler... Yaklaşık 8 aydan beri bu konular çalışılıyor.
Biraz da bu zaman içinde diğer tarafların da bu konuda görüşleri alınarak dezenformasyon konusunda tam bir toplumsal mutabakatın oluşması çok önemli. Çünkü dezenformasyon yalnızca cezayla engelleyebileceğimiz bir şey değil. Dezenformasyon, sosyal medya okuryazarlığı, medya okuryazarlığı, yüksek farkındalık, hakikate sadakat, gerçeklik kaybıyla mücadele gibi birçok konuyu, dolayısıyla ciddi bir toplumsal mutabakatı da gerektiriyor."