Devletin tapusuna güvenip ev aldık, bizim suçumuz ne!
Orman Bakanı Pepe tapu iptal davası açılacağını söyleyince Acarkent’teki emlak satışları bıçak gibi kesildi. Villa sahipleri isyanlarda: Pepe, ‘Acarkent İstanbul’un yüzkarası’ dedi, malımızın değeri düştü
Orman Bakanı Osman Pepe’nin gündeme taşıdığı usulsüzlükler nedeniyle Beykoz’daki Acarkent sakinleri sıkıntılı günler yaşıyor. 1452 villanın yapımı için yüzde 6 yapılaşma izni verilmesine rağmen yüzde 96’lık yapılaşmaya gidildiğinin tespit edildiği Acarkent için Pepe’nin ‘tapu iptal davası’ açılacağını söylemesi, hem villa sahiplerini hem de emlakçıları tedirgin etti. Aslında çok hareketli ve kredisi yüksek olan Acarkent’te kaba inşaat bir villanın fiyatı 500 bin dolar. İç dekorasyonlu villaların fiyatları ise 750 binden başlayıp 2 milyon dolara kadar çıkıyor. Bir villanın kirası da yaklaşık 4 bin dolar civarında. Ne var ki bir haftadan beri satışların durduğunu söyleyen Re/Max7Tepe Emlak yetkilisi Hasan Can “Ne alım ne de satım var, alacak olanlar bile vazgeçiyor” diyor. Can, Acarkent üzerindeki tartışmaların piyasayı nasıl etkilediğini şöyle anlatıyor:
MÜŞTERİLER VAZGEÇTİ
“Bir hafta önce 450, 500 ve 600 bin dolarlık üç villanın satışı için anlaşma yapmıştık, kapora alıp, tapu işlemlerine başlamıştık ki müşteriler almaktan vazgeçti. Alıcılar, ‘Söylentiler çıktığı için gayrimenkul almak istemiyoruz, ortam durulsun, durum netleşsin, ondan sonra’ dediler. Önceden mal sahibi kesinlikle fiyat düşürmezken şimdi yüzde 10’luk bir esneklik payı koyuyor. Villasını 1 milyon YTL’ye satan bir mal sahibi, geçen hafta 900 bin YTL veren çıktığında bir kuruş bile aşağı inmemişti ama şimdi verebileceğini söylüyor.”
DEĞERLERİ YÜZDE 50 DÜŞER
Can, son bir haftada villaların yüzde 10 değer kaybettiğini söylüyor. Tartışmanın devam etmesi halinde ise 1 yılın sonundaki değer kaybının yüzde 50’lileri bulabileceğinden korkuyor. Acarkentliler ise öfkeli. “Devletin tapusuna güvenip ev aldık. Mademki burada usulsüzlük vardı bize neden tapu verdiler” diye isyan ediyor. Beşiktaşlı Tayfur’un eşi Ayşe Havutçu da Acarkent’te villa sahibi. Ayşe Hanım, “6 senedir burada yaşıyoruz. Devletin tapusu var elimizde. Eğer tapu iptal davası açılırsa bize haksızlık yapılmış olur. Umarım bir an önce bu sorunun çözümünü bulurlar” diyor.
Tapu iptal edilince villalar yıkılacak mı?
Acarkent’teki villaların tapularının iptal edilmesi halinde tek tek yapıların sahibi konumunda bulunanların tapuları “hisseli tapu” haline gelecek. Yani yapılar üzerindeki mülkiyet hakları sona erecek, sadece özel ormanın mülkiyetinde hisse sahibi olacaklar. Bakan Pepe Acarkent’te yüzde 6’lık sınırın aşılarak yüzde 92 yapılaşma olduğunu belirtmişti. Bu durumun özellikle yasadaki “ifraz yapılmaması-arazinin bölünmemesi” şartının ihlaliyle ortaya çıktığı belirtiliyor. Yani özel orman arazisi bölünerek yapılan villaların önünde, aslında orman arazisine dahil olması gereken bölümler, “bahçe” yapılarak otopark, havuz ve benzeri şekilde yapılaşmaya açıldı. Davalar sonunda mahkemelerin tapu iptali yoluna gitmesi halinde yıkıma gidilmeyerek sadece villaların önündeki bahçelerin orman arazisi olarak tapuya şerh verilmek yoluyla ayrılması gündeme gelebilecek. Böylece bahçedeki yapılar yıkılarak ormana dahil edilecek. Ancak bu formüle rağmen, villaların kapladığı toplam alanın yüzde 6’yı geçmesi halinde de özel orman üzerinde hisse sahibi haline gelecek olan villa sahiplerinin kendi aralarında anlaşması gerekecek.
FATURA DEVLETE ÇIKABİLİR
Acaristanbul projesinde, şirketten gayrimenkul alanların uğrayacağı zararın devletçe ödenmesi gündeme geldi. Tapuların iptal edilmesi halinde zarara uğrayacak hak sahipleri, bu zararlarını şirket aleyhine açacakları davada talep edebilecekleri gibi devlet kurumlarının bu süreçte kusurları olduğu gerekçesiyle Hazine’den de bu zararlarının karşılanmasını talep edebilecek.