‘Devletin niteliklerini tartışmak söz konusu değil’
Başbakan, TBMM Başkanı Kahraman’ın laiklik açıklamasıyla başlayan tartışmalar üzerine “Devletin niteliklerini bizim için tartışma konusu değildir. Taslaklarda laiklik ilkesine yer verildi” şeklinde konuştu.
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, laiklik tartışması hakkında Türkiye’nin ilk sivil anayasası için çalışmalarımızı hızlandırdık” vurgusu yaptı ve şöyle konuştu: “TBMM bünyesinde tamamlamak istedik ama, muhalefet partileri nedeniyle bu olamadı. İstişareler yaptık, parti kurullarımızda konuştuk. Anayasa yazım heyetimizi belirleyerek bu haftadan itibaren yazım faaliyetine başladık. Milletimizin ihtiyaçlarını özlemlerini biliyoruz. İnsan onuruna saygılı, demokratik bir anayasa istiyoruz. Demokrasi ve hukuk devletinin gelişmesi için müşterek vicdanı esas alacağız. Milletimizin demokrasi ve özgürlük taleplerini karşılayacağız. Devletin nitelikleri bizim için tartışma konusu değildir. Devletin nitelikleri AK Parti iktidarı sayesinde esas anlamına kavuşmuştur. AK Parti kamuoyuna sunduğu taslaklarda laiklik ilkesine yer vermiştir, laiklik ilkesi devletin tüm inanç gruplarına eşit mesafede olacağını ele alacaktır. AK Parti bu konuda farklı bir arayış içinde değildir, spekülasyona izin vermiyoruz. Bunun nihayete erdiği kanaatindeyiz.”
‘Felaket tellallarına inat...’
“Bu başarıya sahip çıkacaksınız. Kim AK Parti’yi başarısız göstermeye çalışırsa, önce sizin sesiniz çıkacak. Buna sahip çıkacaksınız. Bu başarı hikayesinin devamı için çalışacağız. Felaket tellalarına inat ekonomimizde güzel haberler gelmeye devam ediyor. Küresel ekonomik krize rağmen Türkiye ekonomisi büyüyor. Kaos ve kriz bekleyenler hayal kırıklığına uğrayacak. Vatandaşımızın refah seviyesini yükselteceğiz. Aşkla, imanla, vakarla yolumuza devam ediyoruz. Menzile onurla uğraşacağız. Allah’ın izniyle yolumuza çıkan bütün engelleri bir bir aşacağız.”
Kıdem tazminatı için düzenleme yapılıyor
“İşgücü piyasasını daha esnek hale getirmek için de çalışmalara devam ediyoruz. Bu kapsamda kıdem tazminatı sisteminde yaşanan sorunların çözümü için gerekli düzenlemeleri, altını çizerek söylüyorum, gönlünüzün rahat etmesi için de söylüyorum, bütün paydaşlarla yani sizlerle müzakere ederek hazırlıyoruz. Çalışma hayatına güvenceli esneklik sağlayacak düzenlemeler yapıyoruz. Taşeron olarak çalışan vatandaşlarımızın kamuya alımıyla ilgili yasa tasarısının son düzenlemelerini bakanlar kurulunda gözden geçirdik. Böylece 720 bin çalışanın kamuya geçiş esaslarını belirlemiş olduk. Ayrıca bu yeni statü ile kamuda çalışacak olan taşeronlarımızın daha hakça paylaşımdan faydalanmalarını sağlamış olacağız. Kamu güvencesine alınacak olan 720 bin kişinin tamamı 1 Kasım 2015 öncesinde kamuda taşeron olarak çalışan vatandaşlarımız olacak. Her kurum kendi bünyesinde sadece birtakım sınavlar yaparak bu istihdamı sağlama imkanına kavuşacak. Bu 720 bin kişi kamu çalışanı olacak ve kıdem tazminatları ona göre düzenlenecek.”
Sendikalarla buluştu
Davutoğlu, Çankaya Köşkü’nde 1 Mayıs İşçi Bayram’ı öncesinde sendika temsilcilerini kabul etti. Yemekli toplantıya Kamusen Başkanı İsmail Koncuk, Memursen Başkanı Ali Yalçın, Hakiş Başkanı Mahmut Arslan, Türkiş Başkanı Ergün Atalay katıldı.
Taşeron için ‘revizyon’ istediler
Başbakan Davutoğlu ve Kamusen Başkanı İsmail Koncuk, Memursen Başkanı Ali Yalçın, Hakiş Başkanı Mahmut Arslan, Türkiş Başkanı Ergün Atalay ve diğer bazı konfederasyon yöneticileri katıldığı yemekli toplantıya DİSK heyeti ise 1 Mayıs hazırlıkları nedeniyle toplantıya katılmadı. Edinilen bilgiye göre toplantıda memur temsilcileri, taşeronların özel statüye geçirilmesi konusunda yeniden değerlendirme istedi. Düzenlemenin bu şekliyle kamuda belirsizlik ve sıkıntı yaratacağını belirten sendikacılar, “Eğer özel statü çıkarsa diğer partiler bu işçilere kadro vaadeder” uyarısında bulundu. Bir değer talep de ağustosta öğretmen ataması yapılması konusunda oldu. Sendikacılar, meslek liseli mezunlarının istihdama katılması konusunda da çalışma istedi.