Devlet Şehit Emniyet Müdürü'ne verdiği tazminatı istiyor
Devlet, 1979 yılında çarpraz ateşle öldürülen Adana Emniyet Müdürü Cevat Yurdakul'un "terör şehidi değil, görev şehidi" olduğu gerekçesiyle, ailesine görev tazminatı ödemesini durdurdu
Devlet, 1979 yılında çarpraz ateşle öldürülen Adana Emniyet Müdürü Cevat Yurdakul'un "terör şehidi değil, görev şehidi" olduğu gerekçesiyle, ailesine görev tazminatı ödemesini durdurdu. Emekli Sandığı, son beş yılda ödediği tazminatları da isteyerek, aileye 13 milyar 618 milyon liralık borç çıkardı. Söz konusu "borç" Cevat Yurdakul'un kızı Ayçil Yurdakul'un evlendiğini bildirmek üzere Emekli Sandığı'na başvurması üzerine ortaya çıktı. Olayın tebliğ edilmesinin ardından Emekli Sandığı'na bir dilekçe ile başvuruda bulunan aile henüz yanıt alamadı, ancak Yurdakul'un durumunun "Terörle Mücadele Kanun" kapsamından çıkarılıp "Nakdi Tazminat Kanunu" kapsamına alındığı için olumsuz olacağını öğrendi.
Ailesi: Dava açacağız
Konuyla ilgili açıklama yapan Cevat Yurdakul'un yeğeni Necip Yurdakul borcu ödemek zorunda kalırlarsa, dava açacaklarını söyledi. Yurdakul şöyle dedi: "Amcam, sabah göreve giderken trafik kazası geçirmemiş, açılan çapraz ateşle bilinçli olarak öldürülmüş. Karanlık bir dönemde yaptığı iyi işlerden dolayı hedef haline gelmişti ve aldığı tehditlerin gerçeğe dönüşmesi engellenemedi."
Peki kanun ne diyor?
Terör eylemlerinde ölenlerin ailelerine ödenen maaş, terör dışındaki görev esnasında ölenlerin ailelerine ödenen maaştan daha yüksek hesaplanıyor. Yurdakul ölümü, 'Terörle Mücadele Kanunu' kapsamında görüldüğü için ailesi yüksek maaş aldı. Ancak Emekli Sandığı faili ülkücüler olan saldırıyı 'terör saldırısı' olarak değil 'adi suç' olarak açıkladı. Dolayısıyla Yurdakul'un ailesinin aldığı maaş, Terörle Mücadele Kanunu kapsamından çıkarılıp Nakdi Tazminat Kanunu kapsamına alındı. Emekli Sandığı şimdi, aradaki farkın tahsili talep ediliyor.