‘Dershanenin adı kurs olur, yola devam eder’
AYM’nin gerekçeli dershane kararında, dershanelerin ‘kurs’ adı altında faaliyet göstermesine onay verdiği belirtiliyor. MEB, karşı çıkıyor.
Dershanelerin kapatılmasını kararıyla ilgili tartışma Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) gerekçeli kararı açıklamasına kilitlendi. Kararı değerlendiren MEB Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin Demokratikleşme Paketi olarak bilinen kanun ile ‘dershane’ tanımının çıkarıldığını hatırlattı. Tekin, “Eski kanunda dershane tanımı kaldırıldığı için yeni düzenleme yaptık. Bu sayede dershanelerin temel liseye dönüşümü sağlanacaktı. Bir kanunun üzerine yeni bir kanun yapılır ve bu yeni kanunu AYM iptal ederse, kanunun ilk hali uygulamaya konulamaz. Kanunun ilk halinde dershane kavramı yok” dedi.
‘Kurs’ formülü
Edinilen bilgiye göre AYM iptal kararını üç hak üzerinden değerlendirdi. AYM üyeleri kararı verirken müteşebbis, eğitim ve ticaret hürriyetini göz önüne aldı. Ancak kanunun ilk halinde dershane tanımı olmaması nedeniyle yeni bir hak ihlali oluşmaması için iptal kararının ardından yeni bir kanun çıkarılana ya da düzenleme yapılana kadar dershanelerin ‘kurs’ tanımlamasıyla yola devam edeceğini gerekçeli karara ekledi. İddiaya göre kapanan dershaneler yeniden açılıp devam etmek isterse, liseye dönüşen bir dershane iptal kararı doğrultusunda yeni bir dershane açmak ya da eskiye dönmek isterse, ‘kurs’ adı altında dershanecilik faaliyetini yürütebilecek.
Dil kursu gibi çalışacaklar
Demokratikleşme paketi içinde yer alan düzenlemede hem Meclis kurslara ilişkin bir kanunu ortadan kaldırmadı ve bir statü değişikliği yapmadı. Gerekçeli karar bu şekilde açıklandığında dershaneler şu anda faaliyet gösteren her hangi bir İngilizce dil kursu ya da sürücü kurusu gibi yoluna devam edecek.
‘Üniversite hazırlık statüsü yok’
AYM’nin aldığı kararla ilgili olarak MEB yetkilileri de gerekçeli kararın önemli olduğunu söylerken bir konuya ise dikkat çekiyorlar, “Dershaneler kapatılmadı, sadece yeni statüler belirlendi. Hizmet vermek isteyenler bu statülere göre MEB’den izin alacaklar. Bu statüler içinde etüt merkezleri, temel liseler ve kurslar bulunuyor. Örneğin kurslarda İngilizce, müzik, resim dersleri verilebilecek. Ancak kurslar için belirlenen yönerge içinde üniversiteler hazırlık gibi bir statü bulunmuyor. Dönüşüme karşı çıkan dershane yöneticileri ise dershanecilik faaliyetlerinin etüt merkezi statüsünün altında da sürdürülebileceğini belirtiyor.
Temel liselere de özele teşviğe de devam
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, “Temel liseler teknik olarak da hukuki olarak da vardırlar. Ve bundan sonra da var olmaya devam edecekler” dedi. Geçen yıl özel okullarda eğitim gören 167 bin öğrenciye teşvik verildiğini belirten Yelkenci, geçen yıl 54 dönüşüm okulu bulunduğunu, bu yıl ise bu sayının 957’ye çıktığını kaydetti. Özel okula dönüşmesi gereken 3 bin 107 dershanenin, 2 bin 280’i dönüşüm için başvurdu, 2 bin 260’ının başvurusu kabul edildi. 957 dershane özel okul ruhsatı aldı. Bunların 830’u temel lise, 113’ü ortaokul, 6’sı ilkokul, 5’i anaokulu, 3’ü de Anadolu lisesi oldu.