‘Dershane için acele etmeyin’
'Çok kısa, SBS kalkıyor, dershaneler kapanıyor'
Milli Eğitim Bakanı Avcı, bu yıl son kez yapılan SBS’nin yerine konulacak sistemle, üniversiteye girişte uygulanacak sistemin “paralel” olarak oturacağını söyledi. Avcı, dershaneleri de yasal olarak kapatacaklarını açıklayarak, düzenlemenin Ekim ayında Meclis’e geleceği mesajını verdi.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Seviye Belirleme Sınavı’nın (SBS) kalkacağını, dershanelerin kapanacağını bildirdi. Bakan Avcı, basın toplantısındaki konuşmasının ardından soruları yanıtladı. Bir gazetecenin “SBS kalkıyor mu, dershaneler kapatılacak mı” sorusuna Avcı, “Çok kısa, SBS kalkıyor, dershaneler kapanıyor” yanıtını verdi. Avcı, “En azından bütün okullar için tek bir sınav olmayacak. Kapısında ciddi yığılmalar olabilecek olan, alabileceğinden daha fazla talebe maruz kalan okullar için ayrı bir sınav, küçük ölçekli bir sınav yapılacak” diye konuştu.
Öğrencilerin yarıyıl içinde o dersten ne öğrendiklerini ölçmeyi istediklerini söyledi. Avcı,”Matematik, Türkçe, Fen Bilgisi, Sosyal Bilgiler’den sene içerisinde okullarda yapılan sınavlardan bazılarını, birer tanesini Milli Eğitim Bakanlığı olarak biz yapalım. Gerek sınavın hazırlanışını, uygulanışını, değerlendirilişini biz üstlenelim. Değerlendirmenin de nasıl yapılacağını biz denetleyelim. Böylece standart, daha adil, genel bir not havuzumuz oluşsun. Bunları biz daha sonra farklı amaçlarla, okula girişlerde, okul tercihlerinde kullanabilelim. Bunun çalışmasını yaptık, yapıyoruz” dedi. Bakan Avcı, dolayısıyla SBS’nin olmayacağını, gelecek yıldan itibaren kalkacağını belirtti. Dershanelerin kapatılmasına ilişkin ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları olduğunu anımsatan Avcı, şöyle devam etti: “Bununla ilgili yasal alt yapı alternatifleri üzerinde çalıştık. Bunları önümüzdeki ders yılından itibaren yürürlüğe girecek şekilde hazırlıklarımızı tamamladık. Önümüzdeki yasama yılından itibaren çalışma yapılabilecek.” Bakan Avcı, SBS’ye ilişkin bir soru üzerine, sene içinde yapılıp sonuçlandırılacak olan sınavların daha sonra 5, 6, 7. sınıflarda da uygulanacak şekilde geliştirileceğini, şimdiki çalışmanın sadece 8. sınıflarla ilgili olduğunu dile getirdi.
‘Yüzde 55’i özel okul olmak istiyor’
ESKİ Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer döneminde, yapılan çalışmaya göre dershanelerin yüzde 5’inin özel okula dönüştürmeye müsait olduğunun hatırlatılan Bakan Avcı, “Oran şimdi daha yükselmiş durumda. Bizim son yaptığımız bir araştırma dershanelerin yüzde 55’inin özel okula dönüşmeyi arzu ettiklerini, özel okula dönüşmeyi istediklerini gösteriyor” dedi. Avcı, özel okula dönüşemeyecek dershanelere, bir süre tanıyıp, o sürede belirlenecek asgari kriterlere uyarak, özel okullaşma kriterlerini sağlamalarının beklenebileceğini anlattı.
Yüzde 51’le formaya devam
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, okullarda serbest kıyafet uygulamasına ilişkin, özel ve resmi okullarda velilerin yüzde 51’inin tercihi halinde serbest kıyafeti seçebileceklerini, bu konudaki yönetmeliğin yakında çıkacağını da bildirdi. Avcı, “İster özel ister resmi olsun bütün okullarımızda okul aile birliklerini yani velilerimizin yüzde 51’inin tercihi doğrultusunda okullar kıyafet seçebilsinler. Eleştirileri de karşılayacağımızı ümit ediyorum.”
‘Eşit eğitim kalitesi sağlayamayacağız’
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “Türkiye’nin en kaliteli okulunda ve en ücra köşedeki bir okulunda eğitim alan öğrencilerin aynı kalitede eğitim almalarını nasıl sağlayacaksınız” sorusuna da “Onu hiçbir zaman mutlak anlamda sağlayamayacağız” dedi. Avcı, öğretmenlerin eş durumu tayinlerinde il emri atamasının olmayacağını, öğretmenleri sınıfta öğrencileriyle buluşturmaya çalıştıklarını söyledi.