Depremzede bebekler için sütanne aranıyor
Kahramanmaraş merkezli depremlerde ailesini kaybederek refakatsiz kalan bebeklere sütannelik için mekanizması oluşturuldu. Bakanlık bakımında bulunan 21 depremzede bebek için ilk resmi başvuru yapıldı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın korunma ve bakımı altında 0-1 yaş aralığında 21 depremzede bebek bulunurken, bugüne kadar bu bebekler için resmi olarak yalnızca bir sütannelik başvurusu yapıldı.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından emzirme döneminde olan birçok kadının, refakatsiz kalan bebekler için sütanne olma yönündeki istekleri sosyal medyaya yansımış, ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da bunun rastgele ve takip edemeyecekleri şekilde olmaması için gerekli altyapıyı hazırladıklarını duyurmuştu. Depremzede çocuklar için sütanne olma yönünde gelen başvuruların alınmasına ve değerlendirilmesine yönelik mekanizma, 20 Mart tarihinde oluşturuldu.
Sadece Atlas başvurdu
Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre, korunma ve bakım altında 0-1 yaş aralığında 21 depremzede bebek bulunuyor ve bugüne kadar resmi olarak yalnızca bir sütannelik başvurusu yapıldı. İstanbul’daki başvuruya ilişkin süreç devam ettiği için henüz sütannelik hizmetinden yararlandırılan bebek ise bulunmuyor. Tek başvurunun gazeteci Meryem İlayda Atlas tarafından yapıldığı öğrenildi.
Süreç nasıl işliyor?
Milliyet'ten Meltem Güneş'in haberine göre; başvurular, Bakanlık il müdürlüklerine yapılabiliyor. Bakanlık, sürecin etkin yürütülebilmesi için sütanneliğe ilişkin bazı şartlar da oluşturdu. Bu kapsamda, başvuru sahibi ile psikolog, çocuk gelişim uzmanlarının da yer aldığı bir komisyon tarafından ön görüşme yapılıyor. Ön görüşme aşamasında “emzirme” ya da “süt sağımı” yöntemlerine başvuru sahibi ile karar verilirken, anne sütü alma hizmetinden yararlanabilecek depremzede çocuk bulunmaması halinde korunma ve bakım altında bulunan diğer çocuklar hakkında da başvuru sahibi ile değerlendirme yapılıyor. Süt Annelik Başvuru Formu’nda yer alan “Süt parası, koruyucu aile olmada öncelik gibi Bakanlıktan ya da öz aileden herhangi bir hak ve bedel iddia ve talep edilmeyeceğine dair beyanname” hakkında başvuru sahibine bilgi veriliyor ve onaylaması bekleniyor.
Duygusal bağ
Tüm süreç gönüllülük hizmetleri kapsamında değerlendirilirken, sütanne ile bebek arasında oluşabilecek duygusal bağ da göz önünde bulundurularak yalnızca süreklilik arz edebilecek başvurular değerlendiriliyor. Sütannenin doğum yapma tarihi ile hizmetten faydalandırılacak çocuğun doğum tarihi arasında 30 günden fazla zaman aralığının bulunmaması gerekiyor. Aday olarak değerlendirilebilecek kişilerden, adli sicil belgesi ve çocuğun psiko-sosyal gelişimini olumsuz etkileyecek ya da çocuğa zarar verecek düzeyde fiziksel engeli, ruhsal rahatsızlığı ve bulaşıcı hastalığı olmadığını gösteren devlet ya da üniversite hastanelerinin ilgili bölümlerinden alınan doktor raporunun temin edilmesi isteniyor.
Emzirme ya da süt sağımı işinin ilgili bakım personeli gözetimi ve sorumluluğunda gerçekleştirilmesi, her bir emzirme ve süt sağımı sürecinin “Anne Sütü Takip Formu” doğrultusunda kayıt altına alınması da şartlar arasında yer alıyor.
‘Kızımın süt kardeşi oldu’
Depremzede bebeklere sütannelik yapmak için resmi tek başvuruyu yapan Meryem İlayda Atlas, önceki gün sosyal medya hesabından konuyla ilgili yaptığı paylaşımında, “Sizlerle kutlu bir olayı paylaşmak istiyorum. Sayın bakanımızın teşvik ve yönlendirmesi ile bugün sosyal hizmetlerden kimsesiz bir bebeğin süt annesi oldum. Devletimiz terkedilmiş bu bebeklere tertemiz ortamda hiç bir eksiksiz bakıyor. Allah devletimize zeval vermesin. Bu bebeklerin ve çocukların aile ortamına, anne ilgisine, insan sıcaklığına ihtiyaçları var. Ailecek bir karar aldık ve kızımın bir süt kardeşi oldu. Rabbim mahçup etmesin, bu bebeğin bahtı açık olsun. Rabbim her zaman yanında olmayı nasip etsin” ifadelerini kullandı. Atlas’ın başvurusuyla ilgili sürecin tamamlanmak üzere olduğu öğrenildi.