Depremin izleri sürüyor
12 yıl önce büyük Marmara depreminin vurduğu Yalova'da acılar hala taze...
Marmara Depremi felaketini yaşayan kentlerden biri olan Yalova’da, acılar 12 yıl öncesinin tazeliğini koruyor. Acıyı yaşayanlardan kimi Yalova’yı terk ederken, enkaz altından çıkarıldıktan sonra sakat kalan ve tekerlekli sandalye ile hayata tutunarak Galatasaray Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı’yla Avrupa ve dünya şampiyonluğu yaşayan 26 yaşındaki İsmail Ar ise, "İnsanlar, deprem korkusunu ezerek hayallerine ulaştı" dedi. Uzmanlar ise Yalova’nın yaşadığı felakete rağmen yeni depremlere hazır olmadığını vurguladı.
Marmara Depremi’nin 12’nci yıldönümünün anma törenlerinin yapılacağı deprem anıtında temizlik çalışmaları yapılıyor. Yalova Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ile Fen İşleri Müdürlüğü Park ve Bahçeler Birimi’nin sürdürdüğü çalışmalarla anıt baştan başa yenileniyor. Yüklenici firma ÇEVTEM tarafından 3 gündür devam eden çalışmalarla anıttaki çirkin görüntüler ortadan kalktı. Yapılan temizlik ve bakım çalışmalarıyla çirkin görüntüler ortadan kaldırıldı. Çalışmalar sırasında anıt içerisinden boş bira kutuları çıktı.
17 Ağustos 1999 depreminde Yalova’da 2 bin 504 kişi hayatını kaybederken, 4 bin 505 kişi ise yaralanmıştı. Felakette 27 bin 355’i ağır olmak üzere toplam 82 bin 227 konut ve işyeri hasar görmüştü.
"DEPREMİN YILDÖNÜMÜNDE YALOVA’DAN KAÇMAK İSTİYORUM"
17 Ağustos 1999 Marmara Depreminde 98 saat enkazda kalan ve idrarını içerek hayatta kalan Muhasebeci Yüksel Er, depremin yıldönümünde Yalova’dan kaçmak istediği belirtti. Depremin 12’inci yılını aynı acılarla andığını söyleyen Er, "Depremin üzerinden 12 yıl geçmesine rağmen acım hala dinmedi, taptaze. Kızım Ecem yaşasaydı şimdi 16 yaşında olacaktı. Deprem zamanı yapılan birçok yardımın yerine ulaşmadığını düşünüyorum. Zamanaşımı nedeniyle dava düşmesi de çok acı. Müteahhit ve belediyelerin bir cezai yaptırımla karşılaşmamaları da üzücü" diye konuştu.
17 AĞUSTOS’UN YIKAMADIĞI İSMAİL AR
17 Ağustos depremini en acı şekilde yaşamasına rağmen hayata tutunmayı başaranlar da var. Enkaz altından çıkarıldıktan sonra sakat kalan ve tekerlekli sandalye ile hayata tutunarak Galatasaray Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı’yla Avrupa ve dünya şampiyonluğu yaşayan 26 yaşındaki İsmail Ar, depremin üzerinden 12 yıl geçmesine rağmen deprem gerçeğinin unutulmaması gerektiğini söyledi.
Yalova’nın Kazımiye Köyü’nde bulunan 2 katlı evlerinin yıkılması sonucu yarım saat enkaz altında kalan ve o günden sonra tekerlekli sandalye ile hayatını sürdüren İsmail Ar, 2005 yılında Yalova Ortopedikler Spor Kulübü’nün kurulmasıyla tekerlekli sandalye basketbol sporuna başladı ve hayatı kısa sürede değişti. Galatasaray’a transfer olduktan sonra Sarı Kırmızılı forma ile Türkiye, Avrupa ve dünya şampiyonlukları kazanan Ar, Yalova ve Türkiye’nin deprem bilinciyle yaşaması gerektiğini savundu. İnsanların depremden sonra hayata tutunmaya çalıştıklarını ve yaşamlarına devam ettiklerini kaydeden İsmail Ar, Yalova’nın Taşköprü beldesinde Hollandalı firma Vopak tarafından yapılması düşünülen kimyasal depolama tesisine de karşı çıktığını dile getirdi.
Tesisin kurulduğu takdirde olası bir depremde yaşanacakları düşünmek bile istemediğini ifade eden Galatasaray’ın yıldız oyuncusu İsmail Ar, "17 Ağustos 1999 Marmara Depremi sırasında TÜPRAŞ’ta çıkan sorunları biliyoruz. Burada yaşananlar, fazla zararlı olmayandı. Ancak halkın ne kadar çok korktuğunu biliyoruz. Şimdi deprem gerçeğinin olduğunu bile bile kimyasal depolama tesisi Yalova’ya yapılmaya çalışılıyor. Yalova ve ülkemiz için çok büyük risk. Kimyasal depolama tesisinin kurulmasını istemiyoruz" diye konuştu.
"DEPREM, İNSANLARIN HAYALLERİNİ YIKAMADI"
17 Ağustos 1999 depreminden sonra insanların deprem korkusunu ezerek hayallerine ulaştıklarını belirten İsmail Ar, "Depremi yaşayan şehirlerdeki insanlar, depremden sonra bir şekilde hayata devam ettiler ve tutundular. Depremden sonra çok başarılı insanlar yetişti. İnsanlar, deprem korkusunu ezerek hayallerine ulaştılar" dedi.
"YALOVA OLASI DEPREME HAZIR DEĞİL"
Uzmanlar ise felaketin üzerinden yıllar geçmesine yeni olası depremlere karşı Yalova’nın hazır olmadığına dikkat çekti. Marmara depreminin 12’nci yılı nedeniyle bir değerlendirme yapan Yalova İnşaat Mühendisleri Odası Temsilciliği Başkanı Mahmut Renkler Renkler, "Yalova merkez, fiziki olarak olası bir depreme hazır değil. Şehit Ömer Faydalı Caddesi ve İstanbul Caddesi arasındaki yapılaşma çarpık durumda, sokak araları 5 metre. Acil durumda deprem sırasında bir göçük olursa itfaiyenin müdahale şansı yok. Deprem öncesi ve sonrasında müteahhitlere bakarsak bence zihinleri değişmedi. Müteahhit mühendisin iyisini değil, ucuz mühendisi arıyor. Bunu aradığına göre demek ki, imalatta da bir takım ucuza yönelme niyeti var. Ben öyle düşünüyorum" diye konuştu.
1999 depreminden sonra Yalova’da yapılan yapıların alınlarının akıyla olası bir depremden çıkacaklarına inandığını ifade eden Renkler, "Bu da tabi ki binalara büyük hainlik yapılmadıysa. Depremden hemen sonra yapılan binalarının durumu ile ilgili tespit çalışmalarının doğru olduğunu zannetmiyorum. O dönemde öyle uygulamalar yapıldı ki. Eleman eksikliği vardı. O zaman belki de bir ziraat mühendisi bile görevlendirildi. Binanın dışı ve boyası iyiyse hafif, soluk renkliyse de orta hasarlı bina dendi. Yapılan tamiratlar ilk günler itibariyle biraz yalap şalap oldu diye düşünüyorum. Daha sonra Bakanlığın denetiminde birçoğu belirli kıstaslara göre yapıldı. 17 Ağustos’ta yıkılmayan binalar olası depremde ne olur bilemiyorum, bunlara alınların akıyla çıkmış binaların ne yapacağını bilemiyoruz. Bu binalara yorulmuş bina da diyoruz" dedi.
Geçtiğimiz Cumartesi günü tahliye olan müteahhit Veli Göçer adının çok kullanılmasına karşı olduğunu söyleyen Renkler, "Depremin olduğu yıldan akılda Bakan olarak Yaşar Okuyan’ın ismi kaldı. Deprem dönemi dendiğinde de Veli Göçer’den başka müteahhit akla gelmiyor nedense. Depremde etkilenen diğer illerde yıkım oranı çok daha fazla. Kötü imaj Yalova’nın üzerinde" dedi.