Davutoğlu'ndan flaş açıklama
BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, Avustralya Başbakanı Tony Abbott ile ortak basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu ile Abbott’ın düzenlediği ortak basın toplantısının ardından yayınlanan ortak bildiride, Türkiye’nin DEAŞ’e karşı yürütülen mücadelenin ön saflarında yer aldığı ve bu çabalarda çok önemli bir rol üstlendiği vurgulandı.
Başbakan Davutoğlu, "Herkesin bilmesi gereken husus şu; DEAŞ, herkesten daha çok veya terör örgütleri, herkesten daha çok Türkiye için risk unsurudur. Türkiye, hiçbir yabancı savaşçıyı ne Türk topraklarında ne Suriye topraklarında görmek ister. Bu konuda her türlü işbirliğine hazırız" diye konuştu.
DAVUTOĞLU : SİYASİ BASKILARA KESİNLİKLE TAVİZ DE VERMEYİZ, BOYUN DA EĞMEYİZ
1915 olaylarına ilişkin açıklamalarda bulunan Başbakan Davutoğlu, "Tarihi bilmeden, araştırmadan, yapılacak siyasi baskılara kesinlikle taviz de vermeyiz, boyun da eğmeyiz. Bu konuda atılacak adımların üçüncü taraflarca dikkatli atılmasını ümit ediyoruz" dedi.
DAVUTOĞLU : TÜRK HALKI TARİHTE AZ GÖRÜLEN BİR ÖRNEKLE SURİYELİ MASUMLARI BAĞRINA BASMIŞTIR
Başbakan Davutoğlu, "Türk halkı tarihte az görülen bir örnekle Suriyeli masumları bağrına basmıştır. Dolayısıyla Suriye’den Türkiye’ye girişlere kapıyı kapatamayız. Çünkü bunlar, Suriye rejiminden kaçan, kimyasal silahlardan kaçan, DEAŞ’tan kaçan masum insanlar. Dolayısıyla sınır kapatma şansımız yok" diye konuştu.
ABBOTT : TÜRK HALKININ BİZE YAPTIKLARI İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUZ
Avustralya Başbakanı Abbott ise, "Bizi çok sıcak karşıladılar. Türk halkının bize yaptıkları için teşekkür ediyoruz. Çanakkale’den bu yana 100 yıl geçti. Türkler ve Avustralyalılar savaştılar ama birbirilerine yardım ettiler. Türk halkına çok teşekkür ediyorum" dedi.
ABBOTT : TÜRKİYE’NİN DESTEKLERİ DE BİZİ ÇOK MEMNUN EDİYOR
Abbott, "Çok geniş konularda istişarerlerde bulunduk. DEAŞ’in tehdidi bize kadar ulaşabiliyor. Sadece sınırlarda kalmıyor. Bu tehdidin Suriye ve Irak’ta yok edilmesi gerektiğina inanıyoruz. Türkiye’de ekonomik bir mucize gerçekleşiyor. Çok kısa bir sürede bu başarınız için dünyada birçok ülke sizi kıskanıyor. Şu an bunu genişletme gibi bir gayemiz yok. Avustralya olarak bu tehdidi ortadan kaldırmak için elimizden geleni yapacağız. Koalisyon şiddetli bir şekilde buna karşı çıkacak. Türkiye’nin destekleri de bizi çok memnun ediyor. İşbirliğimiz sürecek. Türkiye’nin tek başına hareket etmesini bekleyemeyiz. Birçok ülke Türkiye’den bir şey yapmasını bekliyor. Terörle mücadele konusunda Türkiye’deki polisle iş birliği içindeyiz" dedi.
DAVUTOĞLU VE ABBOTT’DAN ORTAK BİLDİRİ
Davutoğlu ile Abbott’ın düzenlediği ortak basın toplantısının ardından yayınlanan ortak bildiride, Türkiye’nin DEAŞ’e karşı yürütülen mücadelenin ön saflarında yer aldığı ve bu çabalarda çok önemli bir rol üstlendiği vurgulandı.
Yayınlanan ortak bildiri şöyle; "Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Ahmet Davutoğlu ve Avustralya Başbakanı Sayın Tony Abbott bugün Ankara’da yaptıkları ikili resmi görüşmelerde, terörizmle mücadeleye, teröristlere finansal destek sağlanmasının engellenmesine ve yabancı savaşçılardan kaynaklanan tehdidin azaltılmasına yönelik ikili işbirliğinin güçlendirilmesi hususunda mutabık kalmışlardır. Türkiye, DEAŞ’a karşı yürütülen mücadelenin ön saflarında yer almakta ve bu çabalarda çok önemli bir rol üstlenmektedir. Avustralya, Türkiye’nin sınır kontrollerini artırımı ve bilgi paylaşımı yoluyla Türkiye sınırları üzerinden DEAŞ’a katılmayı amaçlayan şahısların engellenmesi konusundaki çabalarını takdirle karşılamaktadır. Her iki taraf yabancı terörist savaşçıların çatışma bölgelerine yönelik seyahatleri öncesinde kaynak ülkelerde tespit edilmesinin ve durdurulmasının birincil öncelik taşıdığını vurgulamışlardır. Irak ve Suriye’de DEAŞ ve diğer terörist örgütlerde savaşan 100 Avustralya vatandaşı ve bu hafta Melburn’de bu şiddeti Avustralya’ya taşımak isteyen bir kişinin tutuklanması muvacehesinde, Avustralya yabancı savaşçıları durdurmak konusunda elinden geleni yapmaya devam edecektir. İki Başbakan, terörizmle mücadele eden kuruluşlar arasında 2014 Kasım ayında yapılan ilk toplantıdan duydukları memnuniyeti dile getirmişler ve bu görüşmelerin her sene yapılması konusunda mutabık kalmışlardır. Taraflar ayrıca, güvenlik makamları arasında daha yakın işbirliğinden ve iki ülke polis makamlarının 2014 Aralık ayında gerçekleştirdikleri ortak eğitim dahil, operasyonel destekten ve iki ülkenin ilgili makamları arasında artan irtibat ve işbirliğinden duydukları memnuniyeti dile getirmişlerdir. Taraflar ayrıca, terörizmle mücadelede idari ve adli takibatı güçlendirecek bilgi paylaşımı ve aşırıcı ideolojilere karşı, başta internet üzerinden olmak üzere bir söylem geliştirilmesi dahil, tüm imkanları kullanma konusunda mutabık kalmışlardır. İki Başbakan ayrıca, Karşılıklı Adli Yardımlaşma Anlaşmasının imzalanmasına yönelik kaydedilen ilerlemeden duydukları memnuniyeti dile getirmişler ve yabancı savaşçıların iadesine ilişkin bir Mutabakat Zaptı imzalanmasına yönelik bir çalışma başlatılması hususunda mutabık kalmışlardır."