Gazete Vatan Logo

‘Dava sayısı 1 milyona dayandı’

‘Dava sayısı 1 milyona dayandı’

Yargı ve İş Dünyası Sempozyumu’nun açılışında konuşan Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Yargıtay’ın artık 1 milyon dava sınırına dayandığını her üç kişiden birinin davacı ya da davalı olduğunu söyledi

İstanbul’da yapılan “Yargı ve İş Dünyası Sempozyumu” sempozyumunda önemli isimler bir araya geldi. Toplantıda konuşan Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit Yargıtay’ın 1 milyon dava sınırına dayandığını belirterek “Her yıl 1 milyon dosyanın Yargıtay’a geldiği bir sistemde adaletin sağlıklı işlemesinin çok zor olduğunu, bu iş yükünün de hakim ve savcı sayısı artırarak, yeni adliyeler kurarak, yeni daireler oluşturarak halledilemeyeceğini çok iyi anlamamız gerekmektedir” dedi. Geçtiğimiz yıl içerisinde 600 bin Yargıtay kararını kamu erişimine açtıklarını belirten Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit de “Önümüzdeki haftadan itibaren Yargıtay’ın şeffaflığı ve saygınlığı adına tüm Yargıtay dairelerinin kararlarını kamu erişimine açıyoruz” dedi. 15-20 yıl öncesine baktığında vatandaşların adliyelere müşteki girip sanık çıktığını, Filistin askılarının olduğunu belirten Cirit, “Son dönemlerdeki teknolojik gelişmelerle birlikte suç ve suçluyla mücadelede çok daha ileri mücadele tekniklerimiz oluştu” dedi ve şunları ekledi:

Haberin Devamı

‘Yargıya güven azalır’

“Yargıya ilişkin değişiklikler toplumda karşılık bulmazlarsa yargıya olan güven azalır, bu durum uyuşmazlıkları tetikler. Ülkemizde neredeyse her üç kişiden biri davacı ve davalıdır. Her konu neredeyse mahkemeye, taşınabildiği adalet sisteminin iyi sonuçlar vermesi oldukça güçtür.”

‘Türkiye daha güvenli’

Adalet Bakanı Kenan İpek ise sempozyumda “Bugün geldiğimiz noktada Türkiye, 2000’li yıllarda yaşanan yapısal reformlar ve siyasal istikrarını pekiştirmesi ile daha fazla güvenli bir ülke konumuna yükselmiştir” dedi ve şöyle konuştu: “Geçtiğimiz günlerde terör korkunç yüzünü Ankara ve Suruç’tan sonra Paris’te gösterdi. İnsanlık suçuw olan terörle ilgili başta Birleşmiş Milletler olmak üzere tüm ülkelerin terör politikalarını yeniden gözden geçirmeleri gerektiğini düşünüyorum. Terörü kim yaparsa yapsın, kime yönelirse yönelsin kesinlikle kınanmalıdır. Teröre karşı ortak duruş ortaya konulmalıdır. Teröre karşı ortak hareket edilmelidir. Önce hukuk harekete geçmelidir. Hiçbir ülke terörle anılmak, can ve mal güvenliğinin tehlikede olduğu bir yer olarak görülmek istemez. Fransa’nın terör saldırıları sonrası verdiği sert tepki göze alındığında bizdeki belli gelişmelerin daha net ve anlaşılır olacağını düşünüyorum. Her ülke kendi güvenliğini sağlamak zorunda” dedi.

Haberin Devamı