Danıştay 'özgürlüğe aykırı' dedi!
'Başörtüsü yasağı, çalışma ve din özgürlüğüne aykırı'
Danıştay, avukatların mahkemelerde başı açık görev yapacaklarına ilişkin avukatlık meslek kurulları hükmünün yürütmesini durdurdu. Kararda “Başörtüsü yasağı, çalışma ve din özgürlüğüne aykırı” denildi.
İstanbul Barosu’na kayıtlı bir kadın avukatın, kimliğinin yenilenmesi istemiyle yaptığı başvuru, başörtülü fotoğraf verdiği gerekçesiyle Türkiye Barolar Birliği’nce reddedildi. Bunun üzerine kadın avukat, ret kararının dayanağı olan TBB meslek kurallarının 20. maddesinin iptali istemiyle Danıştay’da dava açtı.
Davayı görüşen 8. Daire, 20. maddedeki, “Avukat ve avukat stajyerleri mesleğe yaraşır bir kılık ve kıyafetle başları açık olarak mahkemelerde görev yaparlar” düzenlemesindeki “başları açık” ibaresinin yürütmesini oy çokluğuyla durdurdu.
Anayasa’nın temel hak ve hürriyetlerin sadece kanunla sınırlanacağına ilişkin 13, herkesin dini inanç ve kanaat hürriyetine sahip olduğuna ilişkin 24, çalışma hürriyetini düzenleyen 48, ve temel haklara ilişkin uluslararası anlaşmaların kanunların da üstünde olduğuna ilişkin 90. maddesine yer verilen kararda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve BM Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme’deki, “Hiç kimsenin, kendi seçtiği bir din ya da inanca sahip olma ya da bunu benimseme özgürlüğünü zedeleyecek bir baskıya maruz bırakılamayacağı, bir kimsenin kendi dinini veya inançlarını ortaya koyma özgürlüğüne ancak yasalarla belirlenen ve kamu güvenliğini, düzenini, sağlığını, ahlakını ya da başkalarının temel hak ve özgürlüklerini korumak için gerekli kısıtlamalar getirilebileceği” düzenlemelerine işaret edildi. Durdurma gerekçesinde avukatlığın kamu hizmeti olmadığı belirten Daire din ve vicdan özgürlüğünün altını çizdi. Karar bir üye karşı oyl kullandı.
TBB bu karara karşı İdari Dava Daireleri Kurulu’nda itiraz edebilecek.