Danıştay dershane kararını verdi
Danıştay 8. Dairesi, “dershanelerin özel öğretim kurumlarına dönüşmesini” düzenleyen Milli Eğitim Bakanlığı genelgesinin hükümlerine yönelik yürütmeyi durdurma istemini reddetti
Anayasa Mahkemesinin, dershanelerin ‘özel eğitim kurumlarına dönüştürülmesine’ ilişkin kanun hükmünü iptal etmesinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı, 12 Ağustos 2015’te özel eğitim kurumlarıyla ilgili işlemlere ilişkin genelge hazırlamış, daha sonra bu genelgeyi yürürlükten kaldırıp, 18 Eylül 2015’te yeni bir genelge yayımlamıştı. PAK Eğitim İşçileri Sendikası, yeni genelgenin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’a dava açtı. Genelgedeki özel eğitim kurumuna ilişkin düzenlemelerle ilgili yürütmenin durdurulma talebini reddeden Danıştay 8. Dairesi’nin gerekçesinde özellikle 1. madde üzerinde duruldu. Anayasa Mahkemesi’nin bozma kararı sonucu ilgili kanunda dershanelere yer verilmediği ve dershane tanımlarının bulunmadığı, bu nedenle ilgili kanunun yayımlandığı tarihte kurum açma izniyle iş yeri açma ve çalışma ruhsatı bulunan ve henüz kapanma, kapatma işlemi yapılmamış dershanelerin kurum açma izniyle iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarının iptaliyle ilgili valiliklerce herhangi bir işlem yapılmayacağı belirtildi.
‘Hukuka aykırı yön yok’
Dairenin gerekçesinde ayrıca, “Dershanelerin, ‘özel eğitim kursu’ veya 5580 sayılı Kanun’da tanımlanan diğer özel eğitim kurumlarından birine dönüşmesi gerektiği, aksi takdirde eğitim öğretim faaliyeti yürütemeyeceği, öğrenci, kursiyer kaydı yapamayacağı, ayrıca kendilerine eğitim personeli ataması yapılamayacağına ilişkin dava konusu genelgenin 1. maddesinde hukuka aykırı bir yön bulunmamaktadır” ifadeleri yer aldı.
Sınırlamaya durdurma
MEB genelgesinde en fazla 3 bilim grubunda özel öğretim kursu açılabileceğine ilişkin 7. maddenin yürütmesi ise ‘bu zorlamanın faaliyetleri büyük ölçüde kısıtlayacağı, özel teşebbüs hürriyetini zedeleyeceği’ tespitiyle durduruldu.