Daha değerlisi onda!
‘Vazo Yeşleştiren Kız’ tablosunun Gülman Ailesi’nde olduğu ortaya çıktı
17.12.2012 - 19:49 | | İlker AKGÜNGÖR / VATAN
Mehmeti Ali ile Seher Aydınlar çiftinin aldığı Osman Hamdi Bey’in ‘Vazo Yeşleştiren Kız’ tablosunun ilk versiyonunun Gülman Ailesi’nde olduğu ortaya çıktı. 1881’de yapılan ve 9 santim daha büyük olan tablonun sahibi Feryal Gülman, “Bu tabloyu evlendiğimizde almıştık, satmayız” dedi.
ENDER Mermerci’nin sattığı, Mehmet Ali ve Seher Aydınlar çiftinin önceki gün yaklaşık 3.3 milyon liraya satın aldığı Osman Hamdi Bey’in “Vazo Yerleştiren Kız” tablosunun diğer versiyonu cemiyet hayatının ünlü ismi Feryal-Kemal Gülman Koleksiyonu’nda çıktı.
- İKİ TABLO ARASINDAKİ FARK: Tablolarını küçük farklar koyarak çift yapmasıyla tanınan Osman Hamdi Bey’e ait satılan 1883 tarihli ‘Vazo Yerleştiren Kız” 47x25 cm. ebadındaydı. Gülman Koleksiyonu’ndaki 1881’de yapılan versiyon ise 56x38 ebadında yani satılandan 9 santim daha büyük. Benzer kompozisyonla çizilen iki eserde de yerleri hasır kaplı bir odada, sedire dizini dayayarak duvardaki etajere çiçek dolu bir vazo yerleştiren genç bir kadın resmediliyor. Birinde sarı elbise giyen kadının diğer resimde elbisesi açık mor renkte. Birinde sedire dayadığı ayağını elbise kapatırken diğerinde ayak açıkta ve net olarak görülüyor. Resimdeki kadınların Osman Hamdi’nin eşi Marie/Naile ya da ortalığı düzenlemekle görevli bir cariye olduğu tahmin ediliyor.
- TABLOYU ASLA SATMAYIZ: ‘Vazo Yerleştiren Kız’ tablosunun diğer versiyonun sahibi olan Feryal Gülman VATAN’a şöyle konuştu: “Bu resim bizim için çok değerli ve manevi bir önemi var. Çünkü bu resmi 1991’de evlendiğimiz yıl eşim Kemal’le birlikte karar vererek aldık. Maçka Mezat’ın düzenlediği Sakallı Ahmet olarak bilinen Ahmet Utku’nun yönettiği müzayedede sahibi olduk. Fiyatını hatırlamıyorum ama aynı müzayede de Osman Hamdi’nin sonradan rekor kıran ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ tablosunu da Erol Aksoy almıştı. Bizim için resmin bir fiyatı yok. Kesinlikle satmayı düşünmüyorum. Allah sattırmasın.”
- YENİ VERSİYONU OLABİLİR: İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Belgin Demirsar Arlı, “Osman Hamdi’nin bilmediğimiz bir eserinin ya da bu tablonun üçüncü bir versiyonunun çıkması çok sürpriz olmaz. Şu ana kadar su yüzüne çıkan tablolarını biliyoruz. Osman Hamdi her zaman pahalıdır. Türkiye’nin en tanınmış, Batı’da en kabul görmüş ressamı. Sadece ressamlık yapmadığı için az eseri var” dedi.
Eserleri paha biçilmez
Osman Hamdi Bey’i Türk resim sanatının zirvesine çıkaran ‘İstanbul Hanımefendisi’ tablosu 2008’te İngiltere’nin ünlü müzayedeevi Sotheby’s tarafından yaklaşık 8 milyon liraya satılmıştı. Bir Türk koleksiyonerin aldığı tahmin edilen tablonun sahibinin kimliği bugüne kadar ortaya çıkmadı. Erol Aksoy’un koleksiyonu içinde yer alan ‘Kamplumbağa Terbiyecisi’ne ise 2009’da Pera Müzesi 5 milyon lira ödeyerek sahip olmuştu.
Osman Hamdi kimdir?
Osmanlı sadrazamlarından İbrahim Ethem Paşa’nın oğlu olan Osman Hamdi, 1842-1910 arasında yaşadı. Türk müzeciliğinin kurucusu sayılan Osman Hamdi, arkeoloji, müze ve resimle uğraştı. Kadıköy’ün ilk Belediye Başkanı olan Osman Hamdi 1887-1888’de gerçekleştirdiği Sayda Kral Mezarlığı (Lübnan) kazılarında dünyaca ünlü İskender Lahidi’ni buldu. İstanbul Arkeoloji Müzesi’ni kurup, 29 yıl müdürlüğünü yapan Osman Hamdi, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ni de kuran kişi. İlk Türk ressamlarından biri olan Osman Hamdi, Türk resminde figürlü kompozisyon kullanan ilk ressam olarak tarihe geçti.
Haberin Devamı