‘Cumhuriyet hedef seçildi’
Can Dündar, Ahmet Şık, Kadri Gürsel ve Hikmet Çetinkaya’nın da arasında olduğu 19 isim hakkında 15 yıldan 43 yıla kadar hapis cezaları talep edildi. İddianamede gazetenin FETÖ tarafından hedef seçildiği ifadeleri yer aldı...
İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Mehmet Akif Ekinci ve Cumhuriyet Savcısı Yasemin Baba’nın hazırladığı iddianamede bir numaralı şüpheli Can Dündar oldu. Can Dündar, Murat Sabuncu, Kadri Gürsel, Aydın Engin, Bülent Yener ve Günseli Özaltay ve Ahmet Şık’ın “Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek” suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisleri talep edildi.
‘Aksi yönde değişti’
İddianamede Atatürk’ün talimatıyla yayın hayatına başlayan Cumhuriyet Gazetesi’nin son üç yılda gazetenin 90 yıllık geçmişinin ve kuruluş felsefesinin tam aksi yönde değişime uğradığı ifadeleri yer aldı. Gazeteye 2013 yılından itibaren örgütün adeta el koyduğu belirtilen iddianamede, “Can Dündar’ın gazetenin başına geçmesi ile birlikte gazetenin, kurucusu Yunus Nadi’nin amaç ve hedeflerinin dışına çıkarak farklı bir yörüngeye oturduğu belirlenmiştir. Gazete bu dönemde FETÖ/PDY, PKK/KCK ve DHKP/C terör örgütlerinin savunucusu ve kollayıcısı olmuştur” denildi. Dündar’ın, 8 Şubat 2015’de Genel Yayın yönetmeni olmasıyla birlikte yayın politikasında radikal değişiklikler olduğunun belirtildiği iddianamede, “Bu değişiklik basit editoryal tercihlerin ötesine geçerek, MİT TIR’ları hadisesinde olduğu gibi Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Cumhurbaşkanı hakkında “teröre destek veren devlet ve Cumhurbaşkanı” imajını yaratan bir yayın organı haline gelmesine neden olmuştur” denildi.
‘2 gün önce kullandı’
436 sayfalık iddianamede gazeteci-yazar Aydın Engin’in darbe girişiminden iki gün önce ‘Yurtta Sulh Konseyi’ ismini yazısının başlığında kullandığı belirtilirken, Başsavcılık tarafından Hakim ve Savcılara yönelik yürütülen soruşturmada şüphelilerden birisinin avukatı tarafından savcılığa teslim edilen flash belleğin incelenmesi neticesinde, bir belgede şüpheli Can Dündar’ın FETÖ/PDY tarafından mülakat verilebilecek gazetecilerden biri olarak zikredildiği anlatıldı.
ByLock kullanan 25 şüpheli gözaltında
ADANA merkezli 8 ilde düzenlenen Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik operasyonda 25 kişi gözaltına alındı. Adana Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, FETÖ/PDY’nin eğitim yapılanmasına ve örgütün şifreli haberleşme programı “ByLock” kullandıkları iddia edilen kişilere yönelik, Adana, Kahramanmaraş, Mersin, Şanlıurfa, Gaziantep, İzmir, Kilis, Osmaniye’de operasyon düzenlendi. Polis ekiplerince, belirlenen adreslere sabah yapılan operasyonlarda 14 şüpheli gözaltına alındı. Gün içinde yürütülen çalışmalarda 11 kişi daha yakalandı. Adana Adli Tıp Birimi’nde sağlık kontrolünden geçirilen şüpheliler, ifade işlemleri için emniyete götürüldü.
Gazipaşa Havalimanı Müdürü C.A. serbest
ANTALYA’nın Gazipaşa İlçesi’nde FETÖ/PDY operasyonunda gözaltına alınan, aralarında Gazipaşa-Alanya Havalimanı Müdürü C.A.’nın da bulunduğu 5 kişi, adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı. Gazipaşa’da FETÖ/PDY soruşturması kapsamında 5 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Gazipaşa- Alanya Havalimanı Müdürü C.A. ile Gazipaşa Devlet Hastanesi’nde doktor A.A., esnaf A.Y. ve M.T. ile itfaiye işçisi G.C.Y., önceki gün yapılan operasyonlarda gözaltına alındı. Polis merkezinde işlemlerinin tamamlanmasının ardından 5 şüpheli dün adliyeye sevk edildi. Şüphelilerin tamamı yurt dışı yasağı konularak adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
'ByLock’çularlairtibatları var'
19 gazetecinin ByLock kullanan kişilerle yoğun irtibatlarının bulunduğu söylenen iddianamede, Cumhuriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Kadri Gürsel’in 92 ByLock kullanıcısı ile irtibatlı bulunduğu belirtildi. 13 Bylock kullanıcısıyla konuşması bulunan Aydın Engin’in ise FETÖ’nün istişhare heyeti üyesi Harun Tokak isimli şahısla görüştüğü iddianameye girdi. İddianamede, twitterda “jeansbiri” hesabının sahibi çıkan Ahmet Kemal Aydoğdu da şüpheli olarak yer aldı.
Şık’a DHKP-C ve PKK suçlaması
İddianamede araştırmacı gazeteci Ahmet Şık ile ilgili, “PKK, KCK, DHKP/C üst düzey yöneticileri ve örgüt üyeleri ile yaptığı röportajlarda açıkça terör örgütlerini meşru göstermeye, bu örgütlerin eylemlerini desteklemeye yönelik yayınlar yaptığı, sosyal medyada yaptığı paylaşımlar ile devleti, toplumunu terörize eden zafiyet içinde bulunan bir yapı olarak gösterdiği” ifadeleri kullanıldı.
43 yıla kadar hapis talebi
İddianamede Can Dündar, Murat Sabuncu, Kadri Gürsel, Aydın Engin, Bülent Yener ve Günseli Özaltay’ın “Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek” suçundan 15 yıla kadar, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Mehmet Orhan Erinç ve Önder Çelik’in “örgüte yardım etmek” ve “güveni kötüye kullanmak” suçlarından 43 yıla kadar, Bülent Utku, Musa Kart, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör, Hikmet Aslan Çetinkaya’nın “Örgüte yardım etmek” ve “Güveni kötüye kullanmak” suçlarından 29 yıla kadar. Ahmet Şık’ın 15 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi.