Cumhurbaşkanının yemin metninde laiklik olacak
Başkanlık sistemini getirecek anayasa değişikliğinde cumhurbaşkanlarının göreve başlarken ettiği yemin metninden ‘laik cumhuriyete bağlılık’ ifadesinin çıkarılacağı iddiasını AK Partili Mustafa Elitaş yalanladı
Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, başkanlık sistemini içeren anayasa değişikliğiyle ilgili iddialara yanıt verirken, anayasanın ilk üç maddesinde yer alan niteliklerin cumhurbaşkanı yemin metninden çıkarılamayacağını söyledi.
Elitaş, TBMM’de gazetecilerin Ak Parti’nin MHP’ye sunduğu anayasa teklif taslağında cumhurbaşkanı yeminin değiştirilmesinin öngörüldüğü ve metinde, “laik cumhuriyete bağlılık” gibi mevcut yeminde yer alan bazı ifadelerin bulunmadığı yönündeki haberlerin anımsatması üzerine, bunun “iddia” olduğunu söyledi. Haberlerin metni görmeden kanaat ve yoruma göre yazıldığını belirten Elitaş, anayasanın devletin şekli, cumhuriyetin nitelikleri ve devletin resmi dili, bayrağı, başkenti ve milli marşına ilişkin ilk üç maddesi ile bu maddelerin değiştirilemeyeceğine ilişkin 4. maddesinin MHP’nin kırmızı çizgisi olduğunu anımsattı. “Bunlar bizim de kırmızı çizgilerimiz” diyen Elitaş, vatandaşlık tanımını içeren 66. maddenin de aynen korunduğunu söyledi. Elitaş, “Anayasanın ilk üç maddesinde yer alan nitelikleri Cumhurbaşkanı’nın yemin metninden çıkarmak mümkün olur mu?” diye konuştu.
İlk taslakta değişiyordu
Ancak Ak Parti, 24. dönemde TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na sunduğu teklifinde, “başkan, başkan yardımcısı, bakanlar ve milletvekillerinin” göreve başlarken şu yemini etmelerini öngörmüştü: İnsan haklarına, hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye bağlı kalacağıma; Devletin bağımsızlığını, ülkenin bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma mukaddesatım ve şerefim üzerine yemin ederim.
Mevcut anayasaya göre ise, Cumhurbaşkanı görevine başlarken TBMM’de şu yemini ediyor:
Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılâplarına ve lâik cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyeti’nin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine and içerim.
‘CHP’ye gitmek uygun olmaz’
Elitaş, bu süreçte CHP ile görüşme yapılıp yapılmayacağı soruyu yanıtlarken de, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “metni bize göndersinler, değerlendirme yapalım” sözleri üzerine umutlandıklarını, ancak arkasından bir CHP grup başkanvekilinin, Kılıçdaroğlu’nun sözleriyle çelişen bir açıklama yaptığını anlattı. Elitaş, “Grup başkanvekili arkadaş, ‘anahtar deliği kadar açık kapı bırakmayacağız, gelirler çay-kahve içerler, başkanlık sisteminin B’sini görüşmeyiz’ dedikten sonra CHP’ye gitmenin uygun olmadığı kanaatindeyiz” ifadelerini kullandı.