Gazete Vatan Logo

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18. Muhtarlar toplantısında açıklamalarda bulunuyor...

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

- Hasan Karakaya dostumuzu kaybetmenin hüznüyle kutsal topraklardan ayrıldık. Kutsal topraklarda son nefesini vermek herkese nasip olmayacak bir güzelliktir. Son namazını adeta bir veda namazı olarak kıldı. Yaklaşık 1-1.5 saat sonra son nefesini vererek ayrı bir imtiyazla aramızdan ayrıldı.

- Biz tek bir masum vatandaşımızın hayatını tehlikeye atmaktansa operasyonların uzamasını tercih ettik. Yurt içinde ve yurt dışında etkisiz hale getirilen terörist sayısı 3 bin 100'ü aştı. Yaklaşık 300 de polis, asker ve sivil kaybımız var. Şehitlerimize bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum.

- Ülke ve millet olarak yaşadığımız tüm sıkıntılara rağmen geleceğe ümitle bakmak için çok fazla sebebimiz olduğuna inanın. Bunun için yapmamız gereken çok fazla işler var.

- Sadece hükümete karşı pozisyon almak adına terör örgütüyle aynı safta olmayı düşünenlerle karşı karşıyayız. Terörün ya yanında olursunuz ya da karşısında olursunuz. Bu işin ortası asla olamaz.

Haberin Devamı

- O bölgelerde yaşayan insanların da durumu tasvip etmediğine ben inanıyorum. Bölge insanının hakkıyla, beklentileriyle, geleceğiyle bir ilgisi olmadığı artık açık ve net bir şekilde görülşmüştür.

- Evleri yakılan yıkılan bu insanlar Kürt değil mi? Bu kar kışta o insanların evini barkını terk ederek başka illere veya akrabalarına gitmesi zulüm değil mi? Bu zülmü yapan bölücü terör örgütü ve onların konumunda olan siyasiler bunun hesabını ne bu dünyada ne de ebedi alemde veremezler. Terör örgütü de sırtını dayayan parti de, bölgede çıkarı olanların oyuncağı haline dönüşmüş birer kukladan ibarettir.

- Bu ülkede Kürt değil terör sorunu var. Kimse bunu bize yutturmaya kalkmasın. Türkiye'de tüm etnik unsurların kendine has sorunları vardır, hep biz bu sorunları gidermeye çalılmışızdır ama Türkiye'de yatıp kalkıp 'Kürt sorunu da Kürt sorunu...' bunu bize yutturamazsınız.

- Hendeği kazanla hendeği savunan, bombayı koyanla bombayı savunan, silahı tutanla silahı savunanın hiçbir farkı yoktur.

Haberin Devamı

- Siyasi partilerin kapatılmasını karşıyım. Gereksiz görüyorum. Ancak herhangi bir siyasetçinin yaptığı hatanın bedelini kurumsal olarak partisi değil, şahıs olarak kendisi ödemelidir. Genelbaşkan da olabilir, milletvekili de olabilir, kim olursa olsun. Tercihini siyasetten ve siyasetin imkanlarından yana değil, terörden ve terör eylemlerinden yana koyanlar bunun hesabını hukuk ölnünde vermelidir. Milletvekili sıfatı, parti yöneticisi pozisyonu hiç kimseyi terör örgütünün yanında saf tutmuşsa hukuk önünde hesap vermekten kurtaramaz.

- Milletin kendisine hizmet için emanet ettiği imkanları terör örgütüne sunan belediye başklanları konusunda da içişleri bakanlığı ve yargının harekete geçmesi gerekiyor ve geçtiklerini de biliyorum.

- Türkiye artık darbe dönemlerinin dışında, siyasetin imkanlarıyla yeni anayasasını yapabilme iradesini ortaya koymalıdır. Darbe anayasalarıyla yönetilen ülke utancından artık kurtulmalıyız. Daha bismillah demeden dayatılan ön şartlar milletimizin yaşadığı değişimi kucaklayacak bir anayasanın inşasını zorlaştırıyor.

Haberin Devamı

- Burada asıl olan şey şudur: Toplumsal mütabakatası. Bu ziyaretler, parlementodan önce bu milletin vekilleri olarak bir mütabakat adımı atılsın diye. Bu araştırılsın. Hatta nasip olur da şu an kurulacak komisyonla bu adım atılırsa, bir de bununla ilgili bir arama konferansı da yapılmalıdır. Milletin de kanaatini alıp, bunun neticesinde nihai kararı vekiller vasıtasıyla değil, asıllar aracılığıyla vermek doğru olandır.

- Meclis'te başlatılacak çalışmaların daha verimli sürdürülebilmesi için her partinin yeni anayasaya ilişkin tekliflerini ortaya koymasında fayda görüyorum. Böylece kimin sistemi tıkamanın peşinde olduğu görülmüş olur.

- Başkanlık sistemi bu ülkenin tarihinde var olan, fiili uygulaması olan bir yönetim tarzıdır. Dünyadaki mecut yönetim sistemleri olan ve başkanlık sisteminin tamamı da başarılı ve başarısız örnekleri illaki vardır. Her sistemin, anlayışları doğrultusunda, hiçbir sistemin diğerinin aynısı olmadığını da görüyoruz. İngiltere'deki parlementer sistemle Türkiye'dekinin aynı olduğunu kim iddia ediyor? Bunu söyleyebilmek mümkün müdür? Meselenin önünü arkasını bilmeyenler hemen buradan şahsıma hakaret etmeye kalktılar. Benim söylediğim gayet basit. Almanya parlementör sistemle yönetiliyor ama buna rağmen Hitler gibi bir diktatör ülkenin başına bela oldu. Ben bunu söyledim. Başkanlık sistemiyle yönetilen pek çok ülke, bölgesindeki ülkelerin fersah fersah önüne geçebiliyor. Önemli olan ilişkiyi doğru kurabilmektir.

Haberin Devamı

- Başkanlık sisteminin altının nasıl dolduruacağına, geçmişteki tecrübelerimize bakarak milletçe karar vereceğiz. Türkiye'nin hızlı karar alma ve uygulama ihtiyacı olduğu bir gerçektir. Başkanlık sisteminin bu ihtiyacı karşılayacak şekilde tasarlanması kanaatindeyim.

- İşçi memur meselesi de çok önemli. Ülkemizde bu noktada çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Memur istihdamında yaşanan sıkıntılar, 657'nin elden geçirilmesi gerekiyor. Ama Recep Tayyip Erdoğan bunu söyledi diye istemeyecek olanlar çıkacaktır. Bu millete faydalı olur mu olmaz mı? Üzerine gitmemiz lazım.

- Yeni anayasa ve başkanlık sistemi hususlarında da ben milletime, milletimin temsilcileri muhtarlarıma güveniyorum. Kardeşlerim şunu iyi bilin, milletin talepleri önünde kimse duramaz.

- Siyasi parti, önce buna milletin ne diyor diye sorması lazım. Biz partimizi kurarken 42 bin vatandaş üzerinde kamuoyu araştırması yaptık. 81 vilayette yaptık, tamamen bilimsel. Bir çok soru sorduk. Türkiye'nin yeni bir siyasi partiye ihtiyacı var mı yok mu. Ondan sonra karar verdik. Yoksa kurmak için kurarsın, ama geldiğin gibi gidersin. Ama biz böyle yapmadık, dediğim gibi yaptık ve 16 sonra da bizi milletimiz iktidara getirdi.

- Parlamenter sistem gökten zembille inmemiştir. Bu sistem Türkiye'nin kruuluş yıllarındaki ihtiyacın çok daha gerisinde. Fransız sistemi örnek alınmıştır. Daha sonraki yıllarda örnek aldığımız Fransa yarı başkanlığa geçerken biz parlamenter sisteme saplanıp kalmışızdır. Ben sadece başkanlık sisteminin Türkiye'nin ihtiyaçlarınıı daha iyi karşılayacağını ifade ediyorum. 2016 yılı diğer hususlarla birlikte bu konuda önümüzün açılacağı bir yıl olacaktır.

- Avrupa'da her türlü kötü muamele gören mültecilerin dramı artık dikkat çekmiyor. Ama ülkemizde biz buna müsade etmiyoruz. İslam dünyası kendi içerisinde paramparça olsun istiyorlar.

- Mezhep görüntüsü altında sergilenen tavırların gerisinde bölgesel iktidar inşa etme çabası olduğunu gayet iyi biliyoruz.

- Mısır'da bini aşkın insan hakkında idam kararı verildi. Ey dünya neredesin? Neden bunları konuşmuyorsunuz. Halkın iradesiyle iktidara gelmiş olan Mursi de bunlardan biridir. O terörist miydi? Tüm dünyanın sesi çıkmadı. Tek konuşan biz olduk. Çünkü adelet bizim görevimizdi de onun için... 400 bin insan öldürüldü. Neden sesini çıkmıyor? Para silah, her şeyi veriyorsunuz katil Esed'e. Hiçbir zaman kendinizi aklayamazsınız.