Gazete Vatan Logo

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan idam açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdam konusu için "Yakın, yakın merak etmeyin. Yakın inşallah, hükümetimiz parlamentoya bunu getirecek, ben inanıyorum ki parlamentodan bu da geçer, bana da geldiği zaman ben onaylarım. Niye? Millet ne istiyorsa o olur. Egemenlik kayıtsız şartsız milletin değil mi, milletin. Egemenlik milletin olduğuna göre mesele bitmiştir. 'Batı şöyle diyor, Batı böyle diyor.' Kusura bakmayın Batı'nın ne dediği değil, milletimin ne dediği önemlidir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan idam açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, idam cezasının geri gelmesi taleplerine ilişkin, "Yakın, yakın merak etmeyin. Yakın inşallah, hükümetimiz parlamentoya bunu getirecek, ben inanıyorum ki parlamentodan bu da geçer, bana da geldiği zaman ben onaylarım. Niye? Millet ne istiyorsa o olur. Egemenlik kayıtsız şartsız milletin değil mi, milletin. Egemenlik milletin olduğuna göre mesele bitmiştir. 'Batı şöyle diyor, Batı böyle diyor.' Kusura bakmayın Batı'nın ne dediği değil, milletimin ne dediği önemlidir." dedi.
Erdoğan, Ankara Yüksek Hızlı Tren Garı açılış töreninde yaptığı konuşmaya, açılışı gerçekleştirilen eserin hayırlı olmasını dileyerek başladı.
Eserin başkentin sembol eserlerinden biri olacağına inandığını ifade eden Erdoğan, gar binasının yapımında emeği geçenleri tebrik etti.
"Biz sadece ve sadece Rabbimizin huzurunda rükuda eğiliriz"
"Bu eser dünyada en başarılı uygulamalarını ortaya koyduğumuz kamu-özel ortaklığının bir ürünüdür." diyen Erdoğan, garın, günlük 50 bin yolcu kapasitesi, 3 peronu, 6 demir yolu hattı, 195 bin metrekareyi bulan kapalı alanı, bin 910 araçlık otoparkı, ticari, sosyal ve kültürel alanlarıyla örnek bir eser olacağını belirtti.
Vatandaşların, "Dik dur eğilme, bu millet seninle." şeklindeki tezahüratı üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bize asla eğilmek yakışmaz. Biz kula kul olmadık, biz sadece ve sadece Rabbimizin huzurunda rükuda eğiliriz. Hiçbir güç karşısında eğilmedik, eğilmeyiz. Dik duracağız, dikleşmeyeceğiz." karşılığını verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, garı 19 yıl 7 ay süreyle Ankara Tren Garı İşletmesi adıyla kurulan firmanın işleteceğini, daha sonra Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yollarına (TCDD) devredeceğini dile getirerek, "İş bilenin, kılıç... Yaklaşık 235 milyon dolarlık bir yatırımla hayata geçirilen bu gar ile birlikte Ankara'nın yüksek hızlı tren hatlarının merkezinde yer alma konumu bir kez daha ne oluyor, güçlenmiş oluyor." dedi.
"Kara Tren" türküsünün "Gözüm yolda gönlüm darda, ya kendin gel ya dahaber yolla, duyarım yazmışsın iki satır mektup, vermişsin trene halini unutup, kara tren gecikir belki hiç gelmez, dağlarda salınır da derdimi bilmez, dumanın savurur halimi görmez, gam dolar yüreğim göz yaşım dinmez." şeklindeki dizelerini okuyan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bundan sonra kara tren hiç gecikmeyecek, merak etmeyin. Çünkü onun yerini artık hızlı trenler alıyor. Bugün iki satır mektup yazma, haber gönderme süresinde Ankara'dan çıkıp Eskişehir'e, Konya'ya, İstanbul'a ulaşılabiliyor. Yalnız az önce Sayın Başbakan bir şey unuttu, onu söyleyeyim, her yeri dolaştı, dolaştı da Rize'ye uğramadı. İnşallah oraya da bir uğrayıverirsiniz. İnşallah 2018 yılında bunlara Bursa'yı, Yozgat'ı, Sivas'ı, İzmir'i, Karaman'ı da ekliyoruz. Ardından 2020'ye kadar bu hatları Mersin, Adana, Erzincan, Erzurum'a kadar uzatıyor ve bu şekilde her istikamette devam edip gidiyoruz." diye konuştu.
"Kıskananlara diyoruz ki, çalışın, koşun sizin de olsun"
Bu yıl içerisinde birçok açılış gerçekleştirdiklerini, şimdi de yerin, boğazın altından 106 metre derinlikten Avrasya Tüneli'yle otomobil geçişi gerçekleştireceklerini ifade eden Erdoğan, "Burası Türkiye, dünyanın en gelişmiş ülkelerinde ne varsa Türkiye'de en azından bunlar da olacak. Niye kıskanıyorlar? İşte bundan dolayı, biz de kıskananlara diyoruz ki 'Çalışın, koşun sizin de olsun.' mesele bu. Niye benim ülkemi karıştırıyorlar? Niye benim ülkemde, benim vatandaşımın verdiği vergiyle 15 Temmuz darbesini yapacak alçaklar, kansızlar ortaya çıkıyor. İşte bundan dolayı. Onlar kansız, onlar alçak, onlarda vatanseverlik, milliyetperverlik yok." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşların "İdam, idam." şeklindeki sloganları üzerine ise, "Yakın, yakın merak etmeyin. Yakın inşallah, hükümetimiz parlamentoya bunu getirecek, ben inanıyorum ki parlamentodan bu da geçer, bana da geldiği zaman ben onaylarım. Niye? Millet ne istiyorsa o olur. Egemenlik kayıtsız şartsız milletin değil mi, milletin. Egemenlik milletin olduğuna göre mesele bitmiştir. 'Batı şöyle diyor, Batı böyle diyor.' Kusura bakmayın Batı'nın ne dediği değil, milletimin ne dediği önemlidir." diye konuştu.
Marmaray Projesi'nden 3 yılda 160 milyon yolcunun faydalandığını, önceki günlerde de Başbakan Binali Yıldırım ile Avrasya Tüneli'ne gittiklerini ve Avrupa'dan Asya'ya karşılıklı gidiş geliş yaptıklarını anımsatan Erdoğan, İstanbul'da inşası devam eden yeni havalimanının 90 milyon yolcu kapasitelik kısmının açılışını, 2018 yılının ilk çeyreğinde yapacaklarını söyledi.
"Bu eserlerle anılmak istiyoruz"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dünyanın bir numarası oluyor, muhteşem bir eser ortaya çıkıyor. Niye? Türkiye'ye bu yakışır, Türk milletine bu yakışır onun için ve bunlar Türkiye'nin nasıl geliştiğinin, nasıl yükseldiğinin, nasıl sıçradığının birer ifadesidir." diye konuştu.
"Önümüzde iki önemli proje var." diyen Erdoğan, bu projelerden ilki olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün plan ve projelerinin tamamlandığını, ihalesinin yapılacağını, 18 Mart'ta da köprünün temelini atacaklarını ifade etti.
Bir diğer projenin de Karadeniz'i Marmara Denizi'ne bağlayacak Kanal İstanbul olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dünyada Süveyş Kanalı'nı konuşurlar, Panama Kanalı'nı konuşurlar, bundan sonra da inşallah Karadeniz'i Marmara'ya bağlayan, henüz Kanal İstanbul olarak adı yürüyor, bunu anacaklar. Kanal İstanbul, Türkiye'nin cumhuriyet tarihindeki en büyük projesi olacak. Bu projeyle ilgili hazırlıklar da sürüyor." dedi.
Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:
"Öleceğiz, gideceğiz. Öyle mi? Ama bizim derdimiz var derdimiz, biz dertliyiz. Bizim bu millete sevdamız var, bu vatana sevdamız var. Hep şunu söyledik, 'Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri.' İşte biz de bu eserlerle anılmak istiyoruz, derdimiz bu. Ne olacak? Öleceksin, gideceksin. Biz anıt manıt istemiyoruz, bizi şöyle 2 metreküplük yere gömsünler yeter. Ne olacak, topraktan geldik, toprağa gideceğiz, öyle değil mi? 'Her nefis ölümü tadıcıdır,' bitti. Öyleyse oradan geldik, oraya gidiyoruz. Mesele oraya hazırlanmak. Nasıl hazırlandığımız önemli, nasıl hazırlanacağımız önemli, mesele bu. Allah'ın izniyle Türkiye'nin hedeflerine ulaşmasını hiçbir güç engelleyemeyecektir. Biz rabbimin lütfuyla bu engelleri teker teker aşıyoruz ve kararlıyız. Sizlerle beraber ne dedik, yürüyeceksin millet yürüyecek arkandan."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı açılış töreninde yaptığı konuşmada, Çanakkale Savaşı, İstiklal Savaşı ile Anadolu'da bin yıl boyunca verilen sayısız mücadelenin milletin "İstiklal ve istikbal" mücadelesi olduğunu belirtti.
Erdoğan, "Bugün 93. yıl dönümünü kutladığımız cumhuriyetimiz, 29 Ekim 1923'te İstiklal Harbimizin zafere ulaşmasının ardından, kendimize çizdiğimiz o yeni yolun adıdır. Her zaman ifade ettiğim gibi, Türkiye Cumhuriyeti bizim ilk değil, son devletimizdir. Bunu birbiriyle karıştırmayalım. Yüzyıl öncesinin şartlarında razı olmak zorunda bırakıldığımız bir anlaşmanın ardından, kurduğumuz yeni devletimiz millet olarak elbette çok önemli bir kazanımımızdır." değerlendirmesinde bulundu.
Suriye'de, Irak'ta yaşanan son gelişmelere işaret eden Erdoğan, "'Misakımilli' diyorum ya, Gazi Mustafa Kemal bir Misakımilli çizgisi çizmişti, birilerini rahatsız etti. Niye rahatsız oluyorsunuz? Ben tarih dersi veriyorum, incele, bak, ne var o Misakımilli'de? Ben 'Lozan' dedim, rahatsız oldular. Niye rahatsız oluyorsun? Burnumun dibindeki adalar, bağırıyoruz, çağırıyoruz bu adalar bizimdi, bu adalarda bizim eserlerimiz var, tarihimiz var, camilerimiz var, kervansaraylarımız var. Rahatsız oluyor adam. Niye rahatsız oluyorsun? Bunların altına kim imza attıysa, sorumludur sorumlu." diye konuştu.
"3,5-4 milyon kilometrekarelik vatan toprağımız olacaktı"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye topraklarının cumhuriyetin kuruluşundan önceki son 10 yılda 2,5 milyon kilometrekareden 780 bin kilometrekareye düştüğüne vurgu yaparak, "Demek ki onlar kalmış olsaydı, 3,5-4 milyon kilometrekarelik bizim bir vatan toprağımız olacaktı. Öyle oldu, böyle oldu. Şu anda yeni bir süreç, Türkiye Cumhuriyeti Devleti. Bu topraklarda yaşıyoruz. Şimdi birilerinin bu topraklarda gözü var." ifadelerini kullandı.
Erdoğan, "Bu PKK'nın, bölücü terör örgütünün hesabı bu değil miydi? Türkiye'yi bunlar bölmenin gayreti içine girmediler mi? Bunun adımlarını attılar. Şu anda benim Mehmedim Güneydoğu'da Tendürek Dağlarında, Gabar'da neyin mücadelesini veriyor? Bu vatan topraklarının korunması mücadelesini veriyor." dedi.
Bu nedenle "Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet" dediklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Burada 80 milyonla biz tek milletimiz. Bizde Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Gürcü, Abaza, Boşnak, Roman, Arnavut ayrımı yok. Tek millet. Bayrağımız, tartışmasız şehidimizin kanı. Hilal bağımsızlığımızın ifadesi, yıldızımız şehidimizin ta kendisi." diye konuştu.
"Bu millet bunun bedelini ödetecek"
Erdoğan, "Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır." dizelerini aktararak, konuşmasına şöyle devam etti:
"Türkiye Cumhuriyeti devletinden başka devlet tanımıyoruz. Neymiş o, paralel devlet, FETÖ. Ne işin var senin Pensilvanya'da, hadi gel. Niye gelemiyorsun, neden çekiniyorsun? Şimdi de diyorum ki ey tabanı ibadet, ortası ticaret, tavanı ihanet. Tanımı bu, bu örgütün. Ben o tabanında kalanlara sesleniyorum 'öyle veya böyle, şöyle yaptınız böyle yaptınız, bak hala oralarda kalmaya devam ederseniz, bilesiniz ki bu Hakk'ın duvarına çarpacaksınız.' Çünkü bu millet bunun bedelini ödetecek.
Bölücü terör örgütünün inine girdik, devam ediyoruz, FETÖ'nün de inine girdik, devam ediyoruz. Nereye kaçarlarsa kaçsınlar kovalayacağız. Onlar kaçacak biz kovalayacağız. Ama kimse de kalkıp bize mağdur edebiyatı yapmasın."
"Bu oyuna gelmeyeceğiz"
Erdoğan, esas mağdur olanın 15 Temmuz darbe girişiminde yaşamını yitiren 246 şehidin yakınları ile 2 bin 194 gazi bulunduğunu vurgulayarak, "Onlar mağdur, FETO değil. Onlar değil mi ki o gece, neler yaptılar? Güneydoğuda, doğuda şehit olanlar, işte onlar ve yakınları bizim mağdurlarımız." dedi.
Kimsenin kendilerine "Benim kızım, oğlum, yakınım" diyerek gelmemesi gerektiği uyarısında bulunan Erdoğan, şunları söyledi:
"Yaparsın müracaatını, incelemeler yapılır. Var mı, yok mu çıkar ortaya ama görüyoruz ki aynı bilgisayardan çıkmış mektuplarla aynı elden çıkmış mektuplarla müracaatlar... Biz bunları artık yutmuyoruz. Eğer biz bu oyuna gelirsek, yarın torunlarımız, evlatlarımız bize ne der? Onun için bu oyuna gelmeyeceğiz."
"Suni bir modernleşme projesinin içine hapsetmeye çalıştılar"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, devletlerin ve milletlerin hayatlarında birçok değişimler yaşandığına, inişler, çıkışlar olabileceğine işaret ederek, şöyle konuştu:
"Bazı hadiseler vardır ki, işte bu inişlerin ve çıkışların dönüm noktalarını oluşturur. 15 Temmuz gecesi Türkiye, Türk milleti için işte böyle bir dönüm noktasıdır.
Cumhuriyetimizin kuruluşundan sonra özellikle tek parti devrinde çok yanlış bir şekilde milletimizi geçmişinden kopartıp, suni bir modernleşme projesinin içine hapsetmeye çalıştılar. Bizim çağın gereklerine uygun şekilde hareket etmekle bir sorunumuz yok. Biz milletimizi köklerinden kopartıp, ona yeni ve asla kendisine uymayacak bir elbise giydirme projesine karşı çıkıyoruz. Yoksa cumhuriyet bizim cumhuriyetimizdir. Sizler cumhurun ta kendisisiniz. Az evvel söylediğim gibi, son bir asırdaki en önemli kazanımımızdır. Milletimiz, yeni bir rejim inşa etme bahanesiyle kendi varlığına yönelik saldırılara karşı daima direnç göstermiştir."
Aşık Veysel'in Türk milletinin en önemli değerlerinden biri olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Sivas'taki köyünden çıkıp Ankara'ya geldiğinde o dönem şehrin merkezi olan Ulus'a kıyafetinden dolayı alınmamıştır. Niye almadılar? 'Sen çobansın' dediler. Giyimini, kuşamını beğenmediler. Bununla yetinilmedi. Sazı da yine devrin müzik projesine uygun olmadığı için kırıldı. Sazını kırdılar." ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu sözleri üzerine, Aşık Veysel'in "Aldanma cahilin kuru lafına, kültürsüz insanın külü yalandır. Hükmetse dünyanın her tarafına, arzusu, hedefi, yolu yalandır." dizelerini okuyarak, ünlü ozana Allah'tan rahmet diledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "15 Temmuz'un bir başka hayırlı neticesi de içeride ve dışarıda dostumuz kim, düşmanımız kim hepsini tüm çıplaklığı ile görme imkanını bulduk. Artık bizim için ne diplomasinin sahte dili, ne gülen yüzlerin riyakarlığı ne de sahte övgülerin parıltısı bir şey ifade ediyor. Biz ülkemizin ve milletimizin zor günlerinde yanımızda kimler var, elimizi kimler tutuyor, bize yüreğini kimler açıyor sadece ona bakıyoruz." dedi.
Erdoğan, Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı açılış töreninde yaptığı konuşmada, ülkenin sahibi olduklarını sanarak milleti hakir görenlerin, ilk fırsatta yalan olup tarihe gömüldüğünü belirtti.
"Kıyafetiyle, sazıyla, sözüyle, duruşuyla Anadolulu olmayı, yani bu milletin öz evladı olmayı hakir gören bir zihniyetin coğrafyamızda kabul görmesi mümkün mü?" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yıllarca bu ülkede kadınların ve kızların giyim kuşamıyla uğraşıldığını, bütün haklarının elinden alındığını, okullara sokulmadığını, devlette çalıştırılmadığını ve cehalete mahkum edilmek istendiğini ifade etti.
Bu prangaları kendilerinin kırdığını söyleyen Erdoğan, "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Millete hakim olunmaz, millete hadim olunur, bunu böyle biliniz. Millete efendilik olmaz, millete hizmetkarlık olur, bunu böyle biliniz. Dikkat ediniz, kim bu millete hizmet etmişse milletimiz onu baş tacı etmiştir. Rahmetli Menderes niçin hala hasretle, hüzünle hatırlanır, rahmetli Özal niçin hala saygıyla anılır? Aynı şekilde rahmetli Erbakan, Türkeş gibi kimi siyasetçilerimiz tazimle yad edilirken, kimilerinin esamesi niçin okunmaz? İşte buradaki fark, millete hizmet edenle millete hakim olmaya çalışanlar arasındaki farktır. 15 Temmuz'da bu millet kanı ve canı pahasına, ülkesine, devletine, cumhurbaşkanına, hükümetine, meclisine sahip çıkmışsa, bunun sebebi hepsini de kendinden bildiği içindir." diye konuştu.
"Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet" vurgusu yapan Recep Tayyip Erdoğan, milletin 15 Temmuz gecesi, 79 milyon vatandaşı, ay yıldızlı bayrağı, 780 bin kilometrekare toprağıyla, üniter yapıya sahip devletiyle Türkiye'yi bizatihi kendisi bildiği için kararlı duruş sergilediğini söyledi.
Darbecilerin karşılarına çıkan vatandaşlarla birlikte, ezana, bayrağa, TBMM ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi gibi sembolik mekanlara saldırmasının sebebinin de bu olduğunu söyleyen Erdoğan, dün olduğu gibi bugün de seladan ve ezandan rahatsız olanların bulunduğunu, bu kişilerin bunun bedelini ödediğini ve ödeyeceğini ifade etti.
15 Temmuz gecesi darbe girişiminde bulunanların devleti ele geçirerek millete diz çöktürebileceklerini, böylece bu coğrafyadaki bin yıllık varlığa son vereceklerini düşündüklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, onların bir hesabı bulunduğunu, ancak en büyük hesabı Allah'ın yaptığını belirtti.
Onların bunu bilmediğini ve düşünmediğini vurgulayan Erdoğan, darbecilerin teknolojik gücü, F16'ları, helikopterleri, tank, top ve silahı her şey zannettiğinin altını çizdi.
"Sen İstiklal Marşı'nı bilmiyor musun, cahil?" ifadesini kullanan Recep Tayyip Erdoğan, İstiklal Marşı'nın "Arkadaş, yurduma alçakları uğratma sakın, siper et gövdeni dursun bu hayasızca akın, doğacaktır sana vadettiği günler Hakk'ın, kim bilir belki yarın, belki yarından da yakın." dizelerini okudu.
"Şimdi benim insanım, milletim, halkım, kardeşim gövdesini siper etti mi etti. Hayasızca akın durdu mu durdu. 16 saatte iş bitti mi? Bu milletle iftihar edilir. Bu millet zoru kolay kıldı." diyen Erdoğan, "Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız, yola böyle devam edeceğiz." şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yolun 2023, 2053 Türkiyesi'nin, ülkenin ve milletin sıkıştırıldığı cendereden çıkışını sağlayacak yol olduğunu kaydetti.
"Mücadeleyi pısırık bir şekilde sağa sola yalpalayarak değil, hedeflerimize kilitlenip vereceğiz"
Türkiye için tarihi bir dönüm noktası olan 15 Temmuz'un yurt içi ve dışında iyi anlatılması gerektiğini belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"15 Temmuz'un bir başka hayırlı neticesi de içeride ve dışarıda dostumuz kim, düşmanımız kim hepsini tüm çıplaklığı ile görme imkanını bulduk. Artık bizim için ne diplomasinin sahte dili, ne gülen yüzlerin riyakarlığı ne de sahte övgülerin parıltısı bir şey ifade ediyor. Biz, ülkemizin ve milletimizin zor günlerinde yanımızda kimler var, elimizi kimler tutuyor, bize yüreğini kimler açıyor sadece ona bakıyoruz. Suriye'de sıkıntımız mı var, gidip kaynağında kendimiz çözeceğiz. Irak'ta sıkıntımız mı var, meseleye bizatihi el atıp hal yoluna sokacağız. Terör örgütleri yola gelmiyor mu balyoz gibi tepelerine bineceğiz. Avrupa Birliği bize verdiği sözleri tutmuyor mu kendi işimize bakacağız. Şu ya da bu devlet hassasiyetlerimizi dikkate almıyor mu biz de onları kale almayacağız. Ekonomide bizi zayıflatmaya mı çalışıyorlar, hemen yeni pazarlara açılacak, yeni tedbirler geliştireceğiz. Siyasi ve sosyal alanda provokatif saldırılara mı uğruyoruz, kararlı bir şekilde hepsinin de üzerine milletçe gideceğiz. Çünkü artık eski Türkiye yok. En son 15 Temmuz saldırısıyla gördük ki ne yaparsak yapalım, bize çelme takan, taş atan, yumruk vuran eksik olmayacak. Her zaman bunlar olacak, bunu bileceğiz. Öyleyse bu mücadeleyi pısırık bir şekilde sağa sola yalpalayarak değil, hedeflerimize kilitlenip yürüyerek vereceğiz. Kazanacaksak adam gibi kazanacağız, öleceksek adam gibi öleceğiz. Artık bunun ortası kalmadı."

Haberin Devamı

TBMM Başkanı Kahraman'ın açıklamaları

Haberin Devamı

* Demiryolları yatırım yapılması gereken bir saha. Sizler eserlere eserler kattınız. Emek verenlerden Allah razı olsun. 15 Temmuz'da bir isyana giriştiler. Türkiye'nin ilerlemesini durdurmak istediler.Sizin meydanlara çağrımızlar ülkemiz bir badireden kurtuldu. Bu tür bir durum başarılı olsaydı. Türkiye'ye böyle eserler kazandırılacak mıydı? Hayır. Türkiye dimdik ayakta oldu.

Haberin Devamı

* Şehitler verdik. Onlar bu tür eserlerin devam etmesi için şehit oldular. Daha nice eserlere kavuşalım inşallah. Müteahhit firma, çalışanlar, bürokratları saygıyla takdirle selamlıyorum.

Haberin Devamı

Başbakan Yıldırım'ın açıklamasından satır başları

* Cumhuriyetimizin 90. kuruluş yıldönümünde bilindiği gibi 29 Ekim 2013'te açılışını yaptığımız dünyanın en büyük en önemli Marmaray'ı milletimizin hizmetine sunduk.

* Hem söyledim büyük eserler İstanbul'a yapılıyor diye işte eser. Başkent'e kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Ankara sadece Türkiye'nin başkenti değil, Ankara YHT'lerin de başkenti olmaya başladı. Ankara'dan İstanbul, Konya'ya ve gelecekte Manisa'ya İzmir'e Kırıkkale'ye Yozgat'a Kayseri'ye Mersin Adana'ya ulaşacağız. Dantel gibi dokuya dokuya öre öre geliyoruz.

* Bu millete hizmet etmek ibadettir. Sizin bir prensibiniz var. Küresel krizi aşmanın yolu yatırım yapmak, hizmet üretmek büyük projeleri hayata geçirmektir. Türkiye'yi kriz teğet geçti. Büyük projeler birer birer hayata geçiriliyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Marmaray ve yakın zamanda Avrasya Tüneli ile Asya'yı Avrupa ile birleştireceğiz.

* Fatih Sultan Mehmet gemileri karadan indirdi. Recep Tayyip Erdoğan ve arkadaşları da trenleri geçiriyor. Cumhurbaşkanımız dedi ki laf değil, eser siyaseti yapacağız. Ülkeye millete hizmet yapacağız dedi. 14 yıl boyunca hep böyle yaptık. Yolları böldük, hayatları birleştirdik. Havayolunu halkın yolu yaptık. Hızlı tren ile yurdu bir baştan bir başa donatıyoruz. Hızlı tren hattını hizmete aldığımızda coğrafyamızın dönüm noktalarından biri oldu. Eskişehir'den Ankara'ya Ankara'dan İstanbul'a seyahatlerin yüzde 72'si yüksek hızlı tren ile yapılıyor. Yüzde 66 vatandaşımız Konya Ankara hızlı tren hattını kullanıyor. Ankara İstanbul Konya Osmanlı'nın Selçuklu'nun başkentini hızlı tren hatlarıyla birleştirmiş olduk.

* 28,5 milyon vatandaşımız ziyaret etti. Modern Ankara tren garı 725 trilyon harcanarak bu hale geldi. Devletin kasasından para çıkmadı. Ankaralılara Türkiye'nin her tarafından gelen vatandaşlarımıza hizmet verecek. Değerli kardeşlerim burada her gün 150 bin kişi gelip geçecek. Ankara'nın yaşam merkezi haline gelecek. Seyahat edenler, bir yerden bir yere transfer edenler burada insanların buluştuğu görüştüğü bir mekan haline geldi.

* Hızlı trenlerimiz büyümeye devam ettikçe eserler de büyümeye devam edecek. Ülkemize milletimize hayırlı uğurlu olsun. Çalışan çabalayan gayret eden Süleyman Karaman ve demir yolları ekiplerine de teşekkür ediyorum. Ahmet Arslan ve ekibine de teşekkür ediyorum.

Törenden notlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım ve törene katılan bakan ve milletvekilleriyle YHT Garı'nın açılışını gerçekleştirdi. Erdoğan'a, üzerinde hat olan tablo hediye edildi.

Tren garında incelemelerde bulunan Recep Tayyip Erdoğan, hareket diskiyle ilk seferi de başlattı.

Törene, Başbakan Yardımcıları Mehmet Şimşek, Tuğrul Türkeş, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ve Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile bazı milletvekilleri de katıldı.