Gazete Vatan Logo

Çözüm süreci doğrudan Davutoğlu’na bağlandı

Çözüm sürecini resmi olarak yürüten ‘Terörle Mücadele Yüksek Kurulu Başkanlığı’ Bülent Arınç’a bağlandı. Arınç, “Çözüm süreci koordinasyonunu bir başbakan yardımcısının uhdesine vermek Sayın Başbakan tarafından uygun görülmedi. Süreç ile ilgili tüm yetkiler Sayın Başbakan’da toplanmıştır” dedi.

Yeni kurulan 62. hükümetin ilk Bakanlar Kurulu toplantısı Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığında dün yapıldı. Toplantının ardından açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, toplantıda Başbakan yardımcıları arasındaki görev dağılımını açıkladı. Buna göre Terörle Mücadele Üst Kurulu ve diğer kurulların da koordinasyonu Bülent Arınç’a verildi. Arınç, gazetecilere şu açıklamayı yaptı: “Soruyorsanız, ‘Bunun tamamen sorumlusu siz misiniz’, hayır ben değilim. ‘Sayın Yalçın Akdoğan mı, hayır o da değil. ‘Sayın Numan Kurtulmuş mu, Sayın Ali Babacan mı’, o da değil. Ama bunu bir başbakan yardımcısının uhdesine vermek Sayın Başbakanımız tarafından uygun görülmedi. Bunun tek sorumlusu Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’dur. Yetkiler onun elinde toplanmıştır. Alınan kararların yürütülmesi konusu Sayın Başbakanımızın direktifleriyle bir tek elden götürülmüş olacaktır. Var olan sekreterya da güçlendirilecek. Bu sekreterya içerisinde bazı bakan arkadaşlarımız yer alacaktır. Bunlar bendeniz, Sayın Yalçın Akdoğan, Sayın İçişleri Bakanı, ilgili kurumların başkanları.”

Haberin Devamı

SÜREÇ VE PARALEL YAPIYLA MÜCADELE İLK KEZ PROGRAMDA

‘İkinci atılım dönemi’

62. hükümetin programında çözüm sürecinin kararlıkla sürdüreceleceği belirtildi. Programda ‘paralel yapıyla mücadeleye’ yer verilip “Hiçbir çeteleşmeye müsaade etmeyeceğiz” denildi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün olağanüstü toplanan TBMM Genel Kurulu’nda 62. hükümetin programını okudu. Davutoğlu’nun detaylarını TBMM’de açıkladığı programla ilgili Başbakanlık’tan yapılan açıklamadaysa “12 yıllık AK Parti iktidarının tecrübesi kısa sürede kapsamlı bir program haline getirilmiş, yeni hedefler ortaya konularak 2. atılım döneminin yol haritası çıkarılmıştır” denildi. “Milli birlik ve kardeşlik projesi ile çözüm süreci taviz vermeden sürdürülecektir. Bunun yanında, devlet otoritesinin parçalanmasına asla izin vermeden ulusal güvenliği tehdit eden tüm unsurlarla sonuna kadar mücadele edilecektir. Bu konuda taviz verilmesi söz konusu değildir.” Hükümet programında ekonomiden eğitime, kültürden çevre ve şehirciliğe kadar birçok alanda yapılacaklar sıralandı. Program özetle şöyle:
7 Şubat ve 17-25 Aralık
Geleneksel vesayetçi aktör ve kurumlarla yürüttüğü mücadele neticesinde hükümetlerimiz, milli iradeye dayalı demokratik bir siyasal sistemi inşa etme hedefine odaklanmışken; 7 Şubat, 17-25 Aralık hadiseleri ve takip eden gelişmelerle yeni bir vesayet odağının saldırılarına maruz kalmıştır. Ne amaçla olursa olsun hiç bir çeteleşmeye müsaade etmeyeceğiz. Bu yeni vesayet odağının toplumu, siyaseti ve devleti baskı altına almasına ve ulusal güvenliğimizi tehdit etmesine izin vermeyeceğiz.
Hedef silah bırakma
Hükümet porgramında 62. Hükümetin çözüm süreci kapsamında yeni yol haritasının hedefleri; terörün bitmesi, silahsızlandırma, toplumsal hayata kazandırma ve demokratik siyasete katılımın önünü açmak şeklinde sıralandı.
Yargı bağımsız olacak
Yargının bağımsız ve tarafsız olması, yargı üzerinde kurulmak istenen vesayetlerin yok edilmesi, yargının milletin yargısı olması için yapılması gerekenleri tereddütsüz yapmak hükümetimizin ana öncelikleri arasında yer alacaktır.
Alevi açılımı sürecek
Yeni Türkiye’yi inşa misyonu doğrultusunda diğer toplumsal kesimler gibi
Alevi vatandaşların da inanç ve kültür temelli taleplerini karşılamayı hedefliyoruz. Bu süreç, Alevi vatandaşların kanaat önderleri ve temsilcileriyle yürütülmeye devam edilecek.
Yolsuzlukla mücadele
Siyasal hesap verebilirlik, şeffaflık ve yolsuzlukla mücadele, demokrasi ve siyasal mücadelemizin temel gayelerinden birini teşkil etmektedir. Bu yöndeki çabalarımız 62. Hükümet döneminde de kapsamlı bir strateji çerçevesinde, kararlılıkla ve kesintisiz devam edecektir. Hükümetimiz, yolsuzluklara karşı sıfır toleranslı Türkiye hedefine yönelik mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir.
Sosyal güvenlik
2015 yılına kadar aylık 65 doların altında bir gelirde yaşamak zorunda olan vatandaşımız kalmayacaktır. 2023 için temel hedefimiz; hak ve sorumluluk temelli aileyi merkeze alan bütüncül sosyal politikalarla mutlak yoksulluğu tamamen ortadan kaldırmaktır.
Aile öncelikli
Önümüzdeki dönemde ailenin korunması ve güçlendirilmesi sosyal politikalarımızın merkezinde olacaktır. Bu kapsamda, genç nüfus yapımızın korunması, aile kurumunun güçlendirilmesi ve aile refahının artırılmasına yönelik eylemler hayata geçirilecektir.
İnsan dostu şehir
2023 yolunda hedefimiz, şehirlerimizi insan dostu, çevre dostu, estetik, katılımcı ve müreffeh marka şehirler haline getirmektir. İmar mevzuatını günün ihtiyaçlarına uygun olarak revize edeceğiz. Şehirlerimizin daha yeşil mekanlar haline gelmesi için politikalar geliştirmeye devam edeceğiz.
Hedef: Tam üyelik
Sürecin tüm zorluklarına rağmen, bizim için AB ile yürütülen müzakerelerin amacı tam üyeliktir. Hedefimiz Cumhuriyetimizin 100. yıldönümünü AB üyeliği ile taçlandırmaktır.
Yeni anayasa şart
Biz, topluma dayatılan, dışlayıcı, toplum mühendisliğine dayanan bu anayasanın yerine yeni bir anayasa yapılması gerektiğine inanıyoruz. 62. Hükümetimiz de bütün siyasi partilerin ve sivil toplum unsurlarının beklentisi olan bu vaadi gerçekleştirmeyi ana hedeflerinden birisi olarak görmektedir.
Terörle mücadele
Uluslararası ve bölgesel teröre destek veren çevre ve odaklarla, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kararlılıkla mücadele edeceğiz. Coğrafyamızda hangi nedene dayanırsa dayansın ve kimden gelirse gelsin terörün karşısında ilkeli duruşumuzu sürdüreceğiz.
Uyuşturucuya geçit yok
Uyuşturucu maddelerin yasadışı imal, ticaret ve kullanımıyla mücadelede personel ve teknik kapasite güçlendirilecektir. Yeni ortaya çıkan zararlı maddeler hızla tespit edilecek ve hukuki açıdan suç tanımına dahil edilip etkin tedbirler alınacaktır.
Sıfır tolerans devam
Hükümetimizin esas aldığı, işkenceye sıfır tolerans ilkesi kararlılıkla uygulanmaktadır. Türkiye işkence ile anılan bir ülke olmaktan çıkmıştır. Bütün polis merkezleri ve jandarma karakolları modernize edilmiş, şeffaf hale getirilmiştir. Bütün personel yeniden eğitilmiş, nezarethaneler evrensel insan hakları standartlarına uygun hale getirilmiştir.
BAŞBAKAN DAVUTOĞLU’NA BAĞLI KURULUŞLAR:
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Başbakan Davutoğlu’na bağlı kurum ve kuruluşların, MGK Genel Sekreterliği, MİT Müsteşarlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, Türkiye Yatırım, Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanlığının olduğunu bildirdi.
BÜLENT ARINÇ’A BAĞLI KURULUŞLAR:
Hükümet Sözcülüğü, Danıştay ile ilişkiler, Terörle Mücadele Yüksek Kurulu Başkanlığı, Milli Güvenlik Kurulu kararlarının ve görüşlerinin değerlendirilmek üzere Bakanlar Kurulu’na sunulması, Bakanlar Kurulu’nda kabulü halinde bu tavsiye kararlarının uygulanmasının koordinasyonu ve izlenmesi, insan haklarıyla ilgili kurullar, insan haklarıyla ilgili konularda koordinasyon ve Kıbrıs ile ilgili koordinasyon işleri, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Türkiye İnsan Hakları Kurumu.
YALÇIN AKDOĞAN’IN GÖREVLERİ:
TBMM ile ilişkiler, kamu diplomasisiyle ilgili işlerin yürütülmesi, bağlı kurum ve kuruluşlar, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, TRT Genel Müdürlüğü, Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’yla ilişkiler olduğunu bildirdi.
ALİ BABACAN’IN SORUMLU OLDUĞU KURUMLAR:
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın sorumlu olduğu kurumlar: Ekonomik konularda genel koordinasyon, bağlı kurum ve kuruluşlar, Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Kalkınma Bankası, İhracat Kredi Bankası, Vakıflar Bankası Genel Müdürlükleri, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu.
NUMAN KURTULMUŞ’A BAĞLI KURULUŞLAR:
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’a bağlı kurum ve kuruluşlar: Medeniyetler İttifakı projesinin yürütülmesi, bağlı kurum ve kuruluşlar Atatürk , Kültür, Dil, Tarih ve Yüksek Kurumu, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı.

Haberin Devamı