Corona virüsü nasıl anlaşılır, Corona belirtileri nelerdir? Grip (İnfluenza) ile Corona (COVID-19) arasındaki benzer belirtileri ve farklar neler?
Çin’in Vuhan eyaletinde başlayan ve kısa sürede tüm dünyaya yayılan Corona virüsü Türkiye’ye de sıçradı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye’de corona virüs vakası 2’ye çıktı. Grip belirtileriyle benzer özellikler taşıyan Corona virüsü nasıl anlaşılır? Corona (COVID-19) benzer belirtiler ve farklar neler? Dünya Sağlık Örgütü, grip ve corona virüsü arasındaki 6 farkı açıkladı.
Grip ve COVID-19 belirtileri oldukça benzer özellikle taşıyor. Grip ve Corona arasındaki benzerlik kafa karışıklığına neden olduğundan Grip (İnfluenza) ve Corona(COVID-19) benzer belirtiler ve farklar neler? Sorusuna yanıt aramaya çalıştık. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya genelinde yılda 290 – 600 bin kişi grip nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Son iki ayda grip nedeniyle ölenlerin sayısı COVID-19 nedeniyle ölenlerden en az 100 kat daha fazla. Sadece ABD´de bu yıl 26 milyon kişi grip geçirmiş, 250 bin kişi grip nedeniyle hastaneye yatmış. Bu kişilerden 14 kişi hayatını kaybetmiştir.
Corona ve grip solunum sitemini hedef alarak yüksek ateş, öksürük ve halsizliğe neden oluyor. Dolayısıyla corona olup olmadığını anlayamayan kişi virüs zatüreye dönene kadar hastaneye gitmiyor. Corona ile grip arasındaki benzerlikler olsa da iki virüs arasındaki farklar çok nettir. Dünya Sağlık Örgütü de bu iki virüs arasındaki farkların anlaşılması için bir rapor yayınladı.
CORONA İLE GRİP ARASINDAKİ FARKLAR: CORONA NASIL ANLAŞILIR?
Corona virüsü daha yavaş yayılıyor
Corona virüsünün yayılma hızı daha yavaş. Grip virüsü çok kısa bir kuluçka dönemi geçiriyor ve hızlı bir şekilde çoğalıyor.
DSÖ, grip virüsünün çoğalma hızının üç güne yakın olduğunu, corona virüsünün ise 5 ile 6 gün olduğunu açıkladı.
Deri Yoluyla Bulaşma
Deri yoluyla bulaşma, bir virüsün konak bir hücreye girdikten sonra üreyerek çevreye yayılmasıyla meydana gelir. Hastalığı bulaşıcı yapan şey viral dökülmedir. Bazı insanlar, corona virüsüne yakalandıktan sonraki ilk iki gün içinde belirtiler göstermeden önce derileri yoluyla virüsleri yaymaya başladılar. Grip virüsünde ise belirtiler ortaya çıktıktan iki gün sonra deri yoluyla virüsün yayılması başlıyor.
İkincil Enfeksiyonlar
Corona virüsü yaygın bir şekilde ikincil enfeksiyonlara da sebep oluyor. Grip ise genellikle zatürreye sebep olabiliyor. Grip hastalarının ikincil bir enfeksiyona yakalanmaları çok nadir olarak görülüyor.
Corona virüsü yetişkinler aracılığıyla yayılıyor
Corona virüsü yetişkinlerin birbirlerine teması ile yayılıyor. Hastalık bu nedenle yaşlıları ve yetişkinleri çocuklardan daha fazla etkiliyor. Washington Post’un yayınladığı bir rapora göre çocuklar, corona virüsünün en kötü etkilerinden doğal olarak korunuyor.
Corona virüsü daha ölümcül
Corona virüsünün şimdiye kadar tespit edilen vaka/ölüm oranı yüzde 3 ile 4 arasında değişiyor. Ancak daha raporlanmayan birçok vaka olduğu düşünülüyor. Bu vakaların sayılara aktarılması corona virüsünün vaka/ölüm oranını düşürebilir. Grip virüsünün vaka/ölüm oranı ise corona virüsünden çok daha düşük düzeyde: yüzde 0.1
Corona virüsünün tedavisi ve aşısı yok
Grip virüsünün aşı ve tedavi yöntemleri yayın bir şekilde tüm dünyada kullanılıyor. Corona virüsünün henüz bir aşısı veya tedavisi yok, çalışmalar devam ediyor.