Corona virüsten ölenler nasıl gömülür?
Tüm dünyaya yayılan corona virüs salgını nedeniyle ölümler de her geçen gün artıyor. Türkiye’de de vaka sayıları arttı. Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere hemen hemen bütün Bakanlıklar corona virüs tedbirlerinin uygulanmasında önemli bir role sahip. Vakaların artış göstermesiyle birlikte corona virüs nedeniyle ölümlerin gerçekleşmesi corona virüsten ölenlerin nasıl gömüleceği sorusunu gündeme getirdi. Peki, Corona virüsten ölenler nasıl gömülür? İşte merak edilen sorunun cevabı…
Corona virüs salgını kısa sürede hızla yayılarak dünyada etkilemediği ülke neredeyse kalmadı. Corona virüsünden hayatını kaybedenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Türkiye’de de hem vaka sayıları hem de corona virüs yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısı arttı. Bu gelişmelerle birlikte çoğu kişi corona virüsten hayatını kaybedenler ile ilgili gömülme prosedürünü merak ediyor. Peki, Corona virüsten ölenler nasıl gömülür? İşte Diyanet’in hükmü ve belediyeler tarafından uygulanan prosedür…
CORONA VİRÜSTEN ÖLENLER NASIL DEFNEDİLİR? SAĞLIK BAKANI AÇIKLADI
Corona virüsten hayatını kaybedenlerin cenaze ve defin süreçleriyle ilgili farklı uygulamalar görüldüğüne işaret edilerek, Bilim Kurulunun tavsiyelerinin sorulması üzerine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu konunun çok istismar edilen bir husus olduğunu söyledi.
Koca, zaman zaman da Covid-19'a yaklaşımla ilgili farklı bir algı oluştuğunu gördüklerini belirterek, şöyle konuştu:
"Normalde bulaşıcı hastalıklarla ilgili nasıl gömülüyorsa Covid-19'dan vefat eden kişilerin de aynı şekilde gömülmesi gerekiyor. Yani bulaşıcı hastalıklarda nasıl koruyucu tedbir alınıyorsa, maske, eldiven, önlük kullanarak yapılıyorsa, devamında kefenleniyor, kireç ve benzeri herhangi bir uygulama olmadan defnediliyorsa benzer şekilde burada da aynı durumun olduğunu birkaç defa yazıyla bildirdik.
Dün itibarıyla bu konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığına da bir yazı gönderdik. Burada farklı bir uygulamanın olmadığını, bu uygulamanın bugüne kadar bulaşıcı hastalıklardakine benzer şekilde yapıldığını, ekstra bir uygulama yapılmasına asla gerek olmadığını tekrar ifade etmek istiyorum."
CORONA VİRÜSTEN ÖLENLER NASIL GÖMÜLÜR? İŞTE DİYANET’TEN YAPILAN AÇIKLAMA
Diyanet İşleri Başkanlığı ‘Salgın hastalık durumunda cenaze namazı ve defin işlemleri’ ile ilgili hükmü şu şekilde:
“Müslümanların, vefat eden din kardeşlerine karşı yerine getirmeleri gereken dini vecibelerinin başında cenazelerinin yıkanması, kefenlenmesi ve namazlarının kılınması gelmektedir. Yıkanıp kefenlendikten sonra cenaze namazının kılınması farz-ı kifayedir. Bu görev bazı Müslümanlar tarafından yerine getirildiği takdirde diğerleri sorumluluktan kurtulur. Cenaze namazının kılınması için belirli bir vakit yoktur. Hazırlanmış olan bir cenazenin bekletilmeden namazının kılınıp defnedilmesi esastır.
Salgın hastalık riskinin bulunduğu durumlarda cenaze namazının, olabildiğince az sayıda kişiyle ve bekletmeden kılınması tercih edilmelidir. Ayrıca hastalığın bulaşmaması için gerekli tedbirler alınmalı, bu bağlamda cenaze namazına iştirak edenler arasında yeterince mesafe bırakılmalıdır. Bu durumda birden fazla cenaze varsa hepsi için tek bir namaz kılınması yeterlidir. Hastalığı bulaştırma riski sebebiyle yetkililerce hemen defnedilmiş olan cenazenin namazı daha sonra kabri başında birkaç kişiyle kılınabilir.
Hastalığın bulaşma riskine karşı uzmanların tavsiyeleri doğrultusunda gerekli koruyucu tedbirler alındıktan sonra cenazenin usulüne uygun bir şekilde yıkanıp kefenlenmesi ve defnedilmesi gerekir. Alınacak bütün bu tedbirlere rağmen cenaze yıkandığı ve usulünce kefenlendiği takdirde bu hastalığın başkalarına da sirayet etme tehlikesi varsa:
1. Uzaktan cenaze üzerine su tutularak veya serpilerek yıkama işlemi gerçekleştirilir.
2. Bu uygulamanın da riskli olduğu durumlarda yetkililerin de talimatlarına uyularak koruyucu kıyafetlerle cenazeye teyemmüm aldırılır.
3. Cenazeye teyemmüm yaptırılmasının da hastalığın bulaşması açısından riskli olduğu hallerde zaruret sebebiyle teyemmüm de terkedilir ve o haliyle namazı kılınarak defni sağlanır.
Cenazelerin, geleneksel yöntemle açılan kabre kefenle defnedilmesinin de riskli olduğu durumlarda, ceset torbası veya tabutla defnedilmesi de caizdir. Zaruretten kaynaklanan bütün bu uygulamalarda Müslüman kardeşimize karşı son dini vazifemizi yaptığımız bilinci ile hareket edilmelidir.”