Çocuklar için evde 23 Nisan etkinlikleri! İnternette dijital 23 Nisan etkinlikleri
Corona virüs pandemisi nedeniyle bu yıl 23 Nisan evlerde kutlanacak. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları için müzelerin eğitim birimleri bayram gününe özel program hazırlıyor. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı çocukları ile evde kutlayacak ebeveynler için 23 Nisan’da gerçekleştirilecek online sanat eğitimlerini ve etkinliklerini çocuklar için derledik. İşte Evden online 23 Nisan etkinlikleri...
Tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüs nedeniyle bu yıl 23 Nisan coşkusu evlerde olacak. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere birçok kurum ve okul etkinlikler hazırlıyor. 23 Nisan’ı kutlamalarına müzeler de katılıyor. Bu yıl 23 Nisan etkinliklerinin tümü online platformlar ve sosyal medyada olacak. İşte, çocuklarınız ile katılabileceğiniz evde online 23 Nisan etkinlikleri!
İSTANBUL MODERN’DEN 23 NİSAN’DA ÇOCUKLARA ÖZEL BİR PROJE
İstanbul Modern, her yıl gerçekleştirdiği 23 Nisan Şenlikleri’ni müzenin geçici olarak kapalı olduğu bu dönemde evlere taşıyor. Çocukların çevre sorunlarına ve özellikle bu günlerde artan plastik kullanımına yönelik farkındalık kazanmasını amaçlayan “Geri Dönüşüm Dostları” projesi, çocuklara evlerdeki atık malzemelerle sanatçıların rehberliğinde kendi sanat yapıtlarını yaratma imkânı tanıyor.
İstanbul Modern’in sanatçılarla işbirliği yaparak hayata geçirdiği proje, çocukların geri dönüşüm malzemeleriyle tıpkı bir sanatçı gibi yeniden ve yaratıcı üretimler yapmasını teşvik ediyor. Pet şişe, kullanılmış pipetler, boş kutular gibi pek çok kullanılmayan nesnenin, evde ailece birlikte oyunlar oynadığımız oyuncaklara dönüştürülmesini amaçlıyor.
İstanbul Modern, “Geri Dönüşüm Dostları” projesini, 18 Nisan - 30 Nisan tarihleri arasında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kapsayan hafta boyunca uyguluyor.
Yedinci Kıta’ya da selam: İstanbul Modern’in insan ve doğa arasındaki ilişkiye dikkat çeken geçmiş sergileri ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın 2019 yılında düzenlediği, “Yedinci Kıta” başlıklı 16. İstanbul Bienali de projenin esin kaynakları arasında.
Geri Dönüşüm Dostları müzenin dijital platformlarında: Sanatçılar ve eğitim uzmanlarının hazırladığı sanat çalışmalarından esinlenen çocuklar, tasarladıkları geri dönüşüm karakterlerinin fotoğraflarını #sanatasarıl başlığını kullanarak sosyal medya hesaplarından paylaşıyor. Ayrıca, İstanbul Modern’e gönderilen fotoğraflar, müzenin internet sitesinde 18 Mayıs tarihine kadar yayınlanıyor.
İstanbul Modern’den Sanata Sarıl Katılım Belgesi: İstanbul Modern “Gökkuşağı ile Sanata Sarıl” projesinin ardından “Geri Dönüşüm Dostları” adlı geri dönüşüm projesiyle çocukları sanat yapmaya teşvik ediyor ve onlara ilham vermeye devam ediyor. Çocuklar müzenin sosyal medya ve web sayfası üzerinden gerçekleştirdiği paylaşımlarından yola çıkarak sanat çalışmalarını müzenin internet sitesine yükleyip projelere katılım sağlıyor. Üç farklı projeye katılan çocuklar,“Sanata Sarıl Katılım Belgesi”ni dijital olarak almaya da hak kazanıyor.
PERA MÜZESİ 23 NİSAN COŞKUSUNA ÖZEL ETKİNLİK PROGRAMI
Pera Müzesi Öğrenme Programları, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın 100. yılında, müzenin dijital sergilerinden esinlenen yeni bir etkinlik programı hazırladı. Farklı yaş gruplarından çocuklara seslenen bu program, sanatı farklı yönleriyle, eğlenceli oyunlar eşliğinde deneyimlemeye, hayal kurmaya, düşünmeye ve hareket etmeye davet ediyor. Etkinliklerin detayları 23 Nisan'da Pera Müzesi web sitesinde sunulacak.
Kendi sihirli meyveni yarat: Pera Müzesi’nin koleksiyon sergisi Kahve Molası kapsamında, 4-6 yaş grubuna yönelik düzenlenen “Ritmini Bul” ve “Sihirli Meyveni Yarat” atölyelerinde çocuklar, Etiyopyalılar tarafından ‘sihirli meyve’ olarak adlandırılan kahvenin üretim süreci, içeceğe dönüşmesi ve sunumu ile ilgili bilgi edindikten sonra, renkli kalemlerle kendi sihirli meyvelerini çiziyor, fincan ve kupalarla özgür ritimler oluşturuyorlar.
Ressam canavarı yener! Kesişen Dünyalar adlı koleksiyon sergisinden ilhamla, 4-6 yaş grubuna yönelik hazırlanan “Canlanan Heykeller” oyununda çocuklar, hayali müze mekanında sergilenen heykellerin yerine geçerek onları canlandırırken, güvenlik görevlisi rolündeki oyuncuya hareket halinde yakalanmamaya çalışıyorlar. Taş-Kağıt-Makası oyununun bir uyarlaması olan, 7-9 yaş grubuna yönelik “Elçi-Ressam-Canavar” oyununda; elçi ressamı, ressam canavarı, canavar ise elçiyi yenerek puan kazanıyor. 10-12 yaş grubuna yönelik “Elçiler Evimizde” etkinliğinde ise çocuklar, ülkelerine yani evlerine gelen bir elçiyi nasıl konuk edeceklerini deneyimliyor.
Yazıdan harekete ve dansa: Duvarların Dili sergisinden esinlenilerek 4-6 yaş grubuna yönelik hazırlanan “Ev Dedektifi” oyununda, çocuklar ellerine veya ufak bir kağıda çizdikleri desene en çok benzeyen şekli bulmak üzere evin farklı köşelerini keşfe çıkıyor. 7-9 yaş grubu için tasarlanan “Bedenin Harfleri” etkinliği, çocukları, sevdikleri bir müzik eşliğinde hareket ederken, bedenleri ile yazı yazmaya ve ortaya çıkan sıradışı görüntüyü deneyimlemeye çağırıyor.
AKBANK SANAT 23 NİSAN ETKİNLİKLERİNİ EVE TAŞIYOR
Akbank Sanat, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 100. yılında, farklı yaş gruplarından çocuklara seslenen bir online program hazırladı. Çocukların 23 Nisan’ı evde, ebeveynleri ile etkileşim içinde, neşeyle kutlamalarını amaçlayan bu atölyeler “Akbank Sanat Evinizde” çatısı altında sosyal medya kanallarında takip edilebilecek. Çocuk Atölyeleri sanat eğitmeni Barış Karayazgan'ın sunumuyla çocukların evdeki malzemelerle, kendi kendilerine veya ebeveyn desteği alarak gerçekleştirebilecekleri atölyeler 23 Nisan’da yayınlanacak.
Kendi Kitabını Kendin Yap! (Kitap Yazımı ve Kitap Resimlemesi Aktivitesi): Bu aktivite ailece birlikte çalışmak için çok uygun. Her birey farklı bir kısmını/sayfasını yaparak tam bir aile kitabı yapabiliriz. İsteyen yazar isteyen çizer isteyen süsler isteyen hem yazar hem çizer hem süsler! Birinin başladığı hikayeyi bir başkası devam edip sonunu yine bir başkası getirebilir. Bu hem yazarken hem çizerken hem de süslerken olabilir.
İleri Dönüşümlü Kâğıt Heykel (İleri Dönüşüm ve Oyun): Bu aktivitede atıklar ve geri dönüştürülmüş malzemeler çocukların hayal gücü ve yaratıcılıklarıyla birleşerek çok renkli kâğıt heykellere dönüşecekler. Önce resim yapacağız sonrasında ise bu yaptığımızı 3 boyutlu bir heykele dönüştüreceğiz. Hem “Geri dönüşüm” hem de “İleri Dönüşüm” konularını öğrenecek hem de uygulamalarını yapacağız. Tam bir ailece çalışma olacak. Herkes birbirine yardımcı olacak. Dikkat, bol miktarda kesme, çizme, boyama, yırtma, buruşturma, oynama ve yapıştırma içerir!