Çılgın projeler ‘Resmiyet’ kazandı
61’inci Hükümet’in programını Başbakan Erdoğan, açıkladı
Erdoğan seçim öncesi vaat ettiği ve kamuoyunda çılgın olarak kabul edilen büyük projelere programda özel yer ayırdı ve “Milletimize taahhüt ettiğimiz hiçbir vaadi unutmuş değiliz. Bu projeleri programa alıp taahhüdümüze resmiyet kazandırmış oluyoruz” dedi
Dalgalı kura devam
Sermaye hareketlerinin ve ticaretin serbest olmasını savunmaya devam edeceğiz. Dalgalı kur rejimini sürdüreceğiz. Enflasyon hedeflemesi, temel para politikası rejimi olmaya devam edecek. Merkez Bankası, para politikası ve kullanacağı araçları bağımsız şekilde belirlemeye devam edecek.
Emekliliğe vergi teşviği
Sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olan bireysel emeklilik sistemi yaygınlaştırılacak. Sistemde biriken fonların hızla büyümesi amacıyla vergisel hususlar da dahil olmak üzere her türlü tedbir alınacak.
Vergi mevzuatının sadeleştirilmesi ve anlaşılır kılınmasına yönelik çalışmalar tamamlanacak. Gelir Vergisi Kanunu ve Vergi Usul Kanunu başta olmak üzere temel vergi kanunlarının gözden geçirilmesi çalışmaları önümüzdeki dönemde tamamlanacak.
Harcamalar altyapıya
Kamu harcamalarının finansmanında doğrudan vergilerin ağırlığının artırılması sağlanacak. Kamu harcamalarında kalkınmayı destekleyici nitelikteki altyapı yatırımlarına ve sosyal amaçlı alanlara öncelik verilecek. GAP, DAP, KOP olmak üzere bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmayı hedefleyen ekonomik ve sosyal altyapı projelerine önem verilecek.
Nükleer kararlılık
Cari açığı daha düşük seviyelere indirmek ve enerjide dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji arzı içindeki payının artırılmasına ve nükleer santrallerin kullanılmasına yönelik çalışmalar “kararlılıkla” devam edecek.
İşgücünde esneklik
İstihdamın artırılması ve kayıtdışının azaltılması amacıyla “güvenceli esneklik”, işgücü piyasasının katılıklarını giderecek. Başta genç, kadın ve vasıfsız işgüç olmak üzere işsizlere nitelik kazandıracak, işe giriş kolaylaştırılacak.
Kıdem tazminatı kalkıyor
İşçilerin büyük çoğunluğunun alamadığı, işletmelerin üzerinde ödeme baskısı oluşturan, çalışma hayatının en önemli soru alanlarının başında gelen kıdem tazminatı sorunu, kazanılmış hakları koruyan ve bütün işçilerin kıdem tazminatı garanti altına alan bir fon oluşturularak çözülecek.
Her işsize danışman
Mesleki eğitim, toplum yararına çalışma ve staj programları devam edecek. 2013 yılından itibaren her yıl 400 bin işsiz bu programlardan yararlandırılacak. Bunun için her yıl ortalama 1.5 milyar lira kaynak ayrılacak. İŞKUR’a kayıtlı her işsizin bir iş ve meslek danışmanı olacak. İşsizlere birebir hizmet verecek. Mesleksiz tüm iş arayanları bir mesleğe yönlendirecek. İşsizin iş arama ve bulma süreci kişiye özgü yakından takip edilecek. Bu amaçla 2011 yılında 2 bin, 2012 yılında da 2 bin olmak üzere 4 bin sözleşmeli meslek danışmanı istihdam edilecek.
Kreşlere özel teşvik
Kadınların iş hayatına katılımını artırmak için çocuk bakımevi ve kreş hizmetleri için özel teşvik uygulamaları başlatılacak.
Avrasya’nın üretim üssü
2011-2014 yıllarına kapsayan sanayi stratejisiyle Türkiye’nin uzun dönemli vizyonu “Orta ve yüksek teknolojili ürünlerde Avrasya’nın üretim üssü olmak” şeklinde belirlendi. Bu ürünlerle ilgili sektörlerin katma değeri, üretim ve ihracak içindeki payı artırılacak. Yenilikçi fikirlere dayalı katma değeri yüksek markalı ürünler desteklenecek
Türk otomobile teşvik
Dünya piyasalarında yer bulabilecek Türk malı otomobilin üretilebilmesi için gereken destek ve teşvik mekanizması uygulamaya sokulacak. Aynı şekilde çok amaçlı hava araçlarının üretilmesi desteklenecek.
2B yeni programda
Orman vasfını kaybetmiş, ihmalle yıllardır fiili kullanıma açılmış ve kazanılması mümkün olmayan alanlar kamu yararı ve kişisel fayda dengesi içinde tekrar düzenlenecek.
750 uçaklık filo
2015’de hızlı tren ağı 3.500 km, bölünmüş yol uzunluğu da 26 bin km’ye ulaştırılacak. 2023 yılında 750 uçaklık dev bir filo ile yılda 350 milyon yolcu taşınacak. Mali açıdan oldukça pahalı olan bi projeleri hayata geçirirken kamu özel işbirliği modelleri kullanılacak. Yap işlet devret modeline de ağırlık verilecek.
Taksim trafiği yer altına alınacak
İSTANBUL: Kanalİstanbul, İstanbul ve Boğaz’ın güvenliğini sağlayacak. İstanbul’a iki yeni şehir kurulacak. 3. havaalanı ve 3. köprü yapılacak. Marmaray tamamlanacak. Taksim’deki topçu kışlası yeniden inşa edilecek, Taksim trafiği yeraltına alınacak. Yassı Ada ve Sivri Ada yeniden ele alınacak. Demokrasi müzesine dönüştürülecek.
Diyarbakır otoyolla Edirne’ye bağlanacak
İZMİR: Körfez Geçişi Projesi, körfezin iki ucunu birbirine bağlayacak. İzmir trafiği yeraltına alınacak. İzmir-Ankara, İzmir-Bandırma hızlı tren hattı açılacak.
DİYARBAKIR: Suriçinde 500 yapı yeniden inşa edilecek. Otoyolla İstanbul ve Edirne’ye kadar kesintisiz bağlanacak.
ANKARA: Savunma sanayinin başkenti olacak. Uydu ve uzay merkezi kurulacak. UEFA standartlarında stadyum yapılacak.