Gazete Vatan Logo

Cihaner davası sil baştan

Yargıtay Cihaner ve Orgeneral Berk'in yargılandığı Ergenekon dosyasını Erzincan'a gönderdi

Yargıtay, “Yargılama için bakanlık izni gerekir” diyerek Cihaner ve Orgeneral Berk’in yargılandığı Ergenekon dosyasını Erzincan’a gönderdi. Bakanlık izin verirse dosya yeniden Yargıtay’a gelecek, vermezse dava düşecek

Ergenekon örgütüne üye oldukları iddiasıyla eski Erzincan Başsavcısı lhan Cihaner ve eski 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk ile MİT ve jandarma görevlilerinin yargılandığı davaya dün 11. Ceza Dairesi’nde devam edildi. Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun 11. Ceza Dairesi ile İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi arasındaki görev uyuşmazlığının çözümüne ilişkin kararını Daire Başkanı Ersan Ülker okudu. Cihaner’in işlediği iddia edilen suçun, “görev suçu” sayıldığını ve soruşturma için bakanlıktan izin alınması gerektiğini kaydeden Ülker, Cihaner ve 13 sanığın Ergenekon dosyasının ayrılarak Erzincan Başsavcılığı’na gönderilmesine karar verildiğini bildirdi. Daire önceki duruşmalarda belgeleri zamanında göndermeyen sorumlular hakkındaki soruşturmalara ilişkin evrakların da ilgili mahkemelere gönderilmesine karar verdi.

Daire kararına göre Erzincan Başsavcılığı, Cihaner’in yargılanması için Adalet Bakanlığı’ndan soruşturma izni talep edecek. Bakanlığın izin vermesi durumunda dosyanın gideceği Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi son soruşturma yapılması kararı verirse, hazırlanan iddianame Yargıtay ’a gönderilecek. Bakanlık izin vermezse Cihaner’in davası düşecek, diğer sanıklar daha önce İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Islak İmza davası ile bu davanın birleştirilmesine karar verdiği için İstanbul’da yargılanacak. Cihaner hakkındaki, “Görevi kötüye kullanma, imar kirliliği ve sahtecilik” davası ise Yargıtay’da devam edecek.

Birleştirme yok

Duruşmada, İrtica ile Mücadele Eylem Planı davası sanığı Dursun Çiçek’in davanın birleştirilmesini talebi reddedildi. . Ayrıca müdahil olmak isteyen Ahmet Demir’in talebi de reddedildi.

‘Türkçe bilmek yeterliydi’

Hakkında soruşturma izni alınmadan soruşturma açılan ve 4 ay tutuklu kalan Cihaner ilk günden itibaren söylediği usul eksikliğinin dairece kabul edildiğini belirterek, “Bu sonuca ulaşmak için hukuk bilmeye gerek yoktu, Türkçe bilmek yeterliydi. Bu olay yargının, Yargıtay ’ın ve Danıştay ’ın yeniden dizaynının gerekli olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur” dedi. Kendisi ve diğer sanıkları mağdur edenlerden bakanlığın ve HSYK’nın hesap sormasını isteyen Cihaner, yargılanma hakkının bile ellerinden alındığını söyledi.


Haberin Devamı