CHP'liler o kampta ısrarlı!
‘O kampta askeri eğitim var davul zurnayla gidilmez’
CHP’li Tanrıkulu, “Kampta askeri eğitim verildiği yönünde iddialar var. Bu iddiayı ortaya çıkarmak üzere davul zurnayla oraya gidilmez” dedi. CHP’liler iddianın dayanaklarının zaman içinde ortadan kaldırılmış olabileceğini de söylüyor...
CHP milletvekilleri alınmayınca tartışma konusu haline gelen Hatay’daki Apaydın Kampı’nın kapıları Başbakan’ın ve Dışişleri Bakanı’nın kararıyla Meclis’e açıldı. Dışişleri Bakanlığı’nın izni çerçevesinde TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun Mülteciler Alt Komisyonu’nun kampta incelemelerde bulunması, komisyonun 4 Eylül Salı günü kampa gitmesi kararlaştırıldı. İnceleme gezisine katılımın alt komisyon üyeleriyle sınırlı tutulması bu çerçevede üst komisyonda tek üyesi bulunan BDP’nin heyette yer almaması ve CHP’li diğer üst komisyon üyelerinin de heyete dahil olma talepleri krize yol açarken, anamuhalefetten sürpriz bir çıkış geldi.
Sosyalist Enternasyonal toplantısı için Güney Afrika’da bulunan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile yapılan istişarelerin ardından CHP, TBMM İnsan Hakları alt komisyonunun inceleme ziyaretine katılmama kararı aldı.
VATAN’ın sorularını yanıtlayan TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu “Genel Başkan ile istişare ettik. Katılmamamız gerektiği görüşündeyiz. Zira milletvekillerimiz Hatay halkından bilgiler üzerine kampa gitmişlerdi ama içeri alınmadılar. Ciddi iddialar vardı. O iddiaların dayanakları geçen süre içerisinde ortadan kaldırılmış olabilir. Dolayısıyla CHP üyeleri olarak biz orada olmayacağız. Apaydın ziyaretine katılmayacağız” dedi.
“Askeri eğitim verildiği yönünde iddialar var. Bu iddiayı ortaya çıkarmak üzere davul zurnayla oraya gidilmez ki” vurgulamasını yapan Tanrıkulu, “Karakolda işkence var diyelim, duyuru yapacağız o karakola gideceğiz diye kalır mı o işkence aletleri?” diye sordu.
‘Bizi kullanamazlar’
Alt komisyon üyesi olarak geziye katılma hakkı bulunan tek CHP’li olan Refik Eryılmaz ise, Genel Başkan’ın ziyarete ilişkin görüşünün Genel Merkez yöneticileri tarafından kendisine iletildiğini belirterek, “Bana göre de doğru olan bu” dedi. Eryılmaz şöyle devam etti: “Eğer kapıya kadar gelmiş milletvekillerinin girişini yasaklarsanız, 1 hafta sonra Dışişleri Bakanı hiçbir yasal yetkisi olmadığı halde konuyu insan hakları komisyonuna havale eder ve bu süre içerisinde de kampa yönelik iddialara ilişkin delilleri ortadan kaldırmaya yönelik bir çalışma yapıldığı şüphesi doğurursanız, biz de çıkar deriz ki, ‘Kusura bakmayın. Hükümeti aklama adına bizi malzeme olarak kullanamazsınız’...”
‘Muhalefet sözcülerine şaşıyorum’
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, yarın Hatay’a yapacakları inceleme gezisi öncesinde VATAN’ın sorularını yanıtladı. Üstün CHP’lilerin de bu geziye katılmaları gerektiğini söyledi:
NEREYİ İSTERLERSE: Ben CHP ve diğer parti gruplarıyla görüştüm. ‘Katılmam’ noktasında bir izlenim edinmedim. Ancak sonradan gazetelerden CHP’nin inceleme gezisine katılmayacağını gördük. Ben katılmalarını arzu ediyorum, beklentim bu yönde. 4 Eylül salı günü Hatay’da olacağız. Önce valilikte brifing alacağız. Ardından diğer kamplara da gideceğiz. Komisyon üyesi arkadaşlarımız nereyi isterlerse oraya gideceğiz.
GÜNDEMDEN UZAKLAR: Muhalefet sözcülerine şaşıyorum. Gündemden uzaklar. Burada alınganlık gösterilecek bir durum yok. Biz bile komisyon olarak bugün gitmek istesek yazışmalar gibi prosedürler gereği izin çıkması 10 günü buluyor. Zaman alıyor.
ÇAT KAPI OLMAZ: Bu işler çat kapı ben geldim demekle olmaz. Orada kalanlar zaten Esad rejimiyle husumetli insanlar. Çiftçi değiller Esad’la savaşmış insanlar. Onların deşifre olmaması can güvenliği açısından son derece önemli. Ayrıca uluslararası mevzuat gereği de asker ve sivil insanların güvenliği açısından da önemli.
AYRI KAMP NORMAL: Asker kişilerin ayrı kamplarda kalması bir zorunluluk. Bu askerlerin bazıları farklı kamplara gönderilse bu kez de askerler sivillere eğitim veriyor denilecek. Burası askeri kamp değil, askeri kamp demek yanlış, asker kişilerin kaldığı bir kamp.
‘İddialar belli merkezden’
Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, bazı gazetelerdeki ”Abdullah Öcalan’la fotoğrafları yayımlanan ve aynı zamanda ’Acilciler grubu’nun lideri olduğu öne sürülen Mihraç Ural’ın Hatay’a geldiği ve burada bazı kişilerle kentte karışıklık çıkarmak için toplantı yaptığı” iddialarını hatırlatılması üzerine Suriyelilerin Hatay’da geçici olarak insani gerekçelerle misafir edildiklerini söyledi. Suriyelilerin sadece Hatay’da değil Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Kahramanmaraş ve Osmaniye’de de bulunduğuna dikkati çeken Lekesiz, şöyle konuştu:
”Ancak aşağı yukarı 1 aydır yoğunlaşan, bunların neredeyse tamamına yakını asılsız iddia ve söylentilerin ilimizde yaygınlaşıyor olması çok düşündürücü. Bizler bunların sistematik bir şekilde belirli bir merkezden gerçekleştirildiğini biliyor ve değerlendiriyoruz.”
‘CHP katılmazsa tezat oluşturur’
CHP’nin gitmeyeceği TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun Hatay’daki Apaydın Kampı’na yapacağı inceleme gezisine, MHP katılacak. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi MHP İstanbul Milletvekili Atila Kaya, “Ben kampa yapılacak inceleme gezisine katılacağım. CHP’li milletvekillerinin Genel Merkez’in uyarısı üzerine kampa katılmayacaklarını milletvekili arkadaşlardan öğrendim. O kampta askeri eğitim verildiği iddialarını CHP de dile getirdi. Şimdi hem böyle bir iddiada bulunup, hem de kampa gitmemelerinin tezat oluşturduğuna inanıyorum” dedi. VATAN’a konuşan Kaya, herkesin gözü önünde olan Apaydın Kampı’nda, askeri eğitim verildiği iddialarının kendisine gerçekçi gelmediğini de söyledi.