CHP'li vekil için zorla getirilme kararı
Yargıtay 11. Ceza Dairesinde, CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ve emekli Orgeneral Saldıray Berk'in de aralarında bulunduğu 11 sanığın "terör örgütü üyeliği" suçundan yargılandığı davaya devam edildi. Cihaner için beşinci kez zorla getirilme kararı verdi.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu Salonu'ndaki duruşmaya, sanık İlhan Cihaner ve duruşmadan vareste tutulan Saldıray Berk katılmazken, sanık avukatları ve diğer sanıklar katıldı. Daire Başkanı Hüseyin Eken, İlhan Cihaner'in zorla getirilmesine ilişkin davetiyeye TBMM Başkanlığından gelen yazıyı okudu.
Eken, yazıda, Cihaner'in makamında bulunmaması nedeniyle zorla getirilmesine ilişkin müzekkerenin teslim edilemediğinin, makamında bulunan personelin ise yazıyı almaktan imtina ettiğinin bildirildiğini aktardı. Sanık Ersin Ergut'un ajandasında bulunduğu iddia edilen, "Şenol Bozkurt'un, İsmailağa Cemaati'ne yönelik soruşturmada görevlendirildiğine" ilişkin notun, ajandada bulunup bulunmadığının tespiti için görevlendirilen naip hakimin tutanağında ise ajandada bu tür bir not bulunmadığının belirtildiği ifade edildi. Ergenekon davası dosyasının özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesine devredildiğini anımsatan Eken, gerekçeli kararın UYAP üzerinden Daireye gönderildiğini de belirtti. Daireye gelen belgelerin okunmasının ardından Eken, sanık avukatlarına görüşlerini sordu. Cihaner'in avukatı Turgut Kazan, geçen oturumda bu oturum için yargıda yaşanan gelişmelere bakarak derhal beraat isteyen çalışma sunacağını söylediğini ancak yeni gelişmeler yaşandığını ifade etti. Anayasa Mahkemesinin Balyoz Davası'yla ilgili verdiği karara işaret eden Kazan, Yargıtay'ın yapısında değişiklik öngören Kanun'un da TBMM'de kabul edilerek Cumhurbaşkanının onayına sunulacağını kaydetti. Yargıtay'a 160 üye atanmasıyla ilgili eleştirilerde bulunduğunu anımsatan Kazan, "yeni düzenlemenin bu konudaki sıkıntıyı çözmeyi amaçladığını" savundu. Kazan, şöyle devam etti: "Yeni yasayla Yargıtay'ın görevi, üyelerinin durumu çözülmeden derhal beraat kararı verilmesi konusundaki söyleyeceklerimizi ertelemek durumundayız.
Anayasa Mahkemesinin kararından sonra o mahkemelerin suç örgütü olduğu ortaya çıkmıştır ve ilk suç örgütü Erzurum'daki özel yetkili mahkemedir. Çünkü Erzurum özel yetkili mahkemesince, müvekkilimin Gülen cemaatiyle soruşturma yaptığı için suçlandığını görüyoruz. O yüzden derhal beraat kararı verilmesi gerektiğini tartışacağız ama 6545 sayılı Yasa yerine oturduktan sonra. İlk suç örgütünün Erzurum özel yetkili mahkemesi olduğu inancıyla lütfen başka bir işlem yapmayalım. Gelecek oturumda Yargıtay şekillendikten sonra tartışalım." Diğer avukatlar da Kazan'ın görüşlerine katıldığını söyledi. Yargıtay Cumhuriyet Savcısı ise tanıklardan "hiç olmazsa" açık tanık durumunda bulunanların dinlenmeleri için gereğinin yapılmasını, Cihaner ile ilgili müzekkereye cevap geldikten sonra buna göre işlem tesis edilmesini ve eksik hususların giderilmesine karar verilmesini istedi. Verilen aranın ardından Daire Başkanı Hüseyin Eken, ara kararı açıkladı. İlhan Cihaner'in gelecek duruşmaya zorla getirilmesi için beşinci kez müzekkere yazılmasına karar verildiğini belirten Eken, duruşmanın 19 Eylül 2014'e bırakıldığını bildirdi.