CHP'li başkanlar hesap verdi
CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, sosyal ve demokrat belediyecilik anlayışları gereği, kentte yaşayan insanlara her yıl geleneksel olarak "neler yapıldı, neler yapılamadı"nın hesabını vereceklerini belirterek, "Asfalt dökmek, çöp toplamak gibi belediyeciliğin asli görevlerinin yanında, bizim için esas olan sosyal ve kültürel belediyecilik etkinliklerini artırmaktır" dedi.
Gürsel Tekin, Kadir Topbaş’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak her ilçe belediyesine eşit mesafede bulunması gerektiğini belirterek, "AK Partili belediyeye ne kadar destek veriyorsanız, CHP’liye de o kadar vermek zorundasınız. Bu sizin yasal sorumluluğunuzdur" dedi.
İstanbul’daki 12 CHP’li belediye başkanı, İstanbul İl Başkanlığı’nın "düzenlediği "CHP’li belediyecilik vizyonuyla, geride bıraktığımız 1 yılı sizlerle paylaşıyor" etkinliğiyle, medyanın karşısına geçip hesap verdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bihlun Tamaylıgil'in de katıldığı toplantıya CHP’li Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci, Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, Maltepe Belediye Başkanı Mustafa Zengin, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar katıldı.
İLÇELER CHP’YE GEÇİNCE PROJELER DURDURULDU
Swissotel'de düzenlenen toplantının açılışını yapan İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, "İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı, İstanbul’un bütününün belediye başkanıdır. Yeni aldığımız 8 belediyeye baktığımızda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımları vardı. Bu ilçeler CHP iktidarına geçince, bu yatırımlar yavaş yavaş kesilmeye başladı. Çok doğru bir şey değildir. Topbaş’ın övünçle anlattığı Silivri ve Kartal projeleri vardı. Ne oldu bu projeler. CHP’li belediyeler iktidar olunca bu projelerden vaz mı geçilecek?" dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın, belediyelerdeki imar durumuna sanki sıradan bir vatandaş gibi ’benim haberim yok’ diyebildiğini belirten Gürsel Tekin, "Herkesin çok iyi bilmesi gerekir ki plan yetkisi sadece sayın Topbaş’a aittir. Ulaşım, yatırımlar tamamen büyükşehir belediyesinin yapması gereken işlerdir" dedi.
RANTSAL DÖNÜŞÜM DEĞİL KENTSEL DÖNÜŞÜM
Gürsel Tekin, devraldıkları belediyelerin çok ciddi borçları olduğunu belirterek, "Ama hiçbir arkadaşımız bu borçlar var, yandık, tutuştuk demediler. Tam tersine ciddi çaba ve mücadeleyle belli bir safhaya getirdiler. Elbette daha çok beklentilerimiz var. Önümüzdeki süreçte bu beklentilere cevap verilecektir. Bir yıl içinde merkezi iktidar ve büyükşehirin desteği olmaksızın, hatta her ilçedeki müfettişlerle yapılan baskılara rağmen neler yapıldığını göreceksiniz" diye konuştu.
Tekin, 11 yıl içinde iktidar ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin deprem konusunda hiçbir çalışması bulunmadığını iddia eden Gürsel Tekin şunları söyledi: "Bir muhalefet partisinin öncüsü gibi sayın Topbaş çıktı, ’depremle ilgili muhalefetin engeline takıldık’ dedi. Topbaş’a çağrı yapıyorum, depremle ilgili İstanbul’da rantsal değil, kent dönüşümüyle ilgili ne yapacaklarsa destek vermeye hazırız. Ayrıca sayın Kadir Topbaş’a bir çağrı daha yapmak istiyorum. İstanbul’un belediye başkanıdır ve bütün ilçelere eşit davranmak zorundadır. AK Partili belediyelere verdiği desteği CHP’li belediyelere de vermek durumundadır, mecburdur, yasal zorunluluğudur."
BELEDİYE GELİRLERİ DÜŞTÜ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bihlun Tamaylıgil de, "Ülkemizin başbakanı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığından gelmiş olma referansını sürekli olarak dile getirse bile, bunun yanında İstanbul aşığı olma sıfatını her zaman gururla söylemiş olsa bile ne yazık ki İstanbul, 16 yıldır ortaya konulan yönetim anlayışının şimdi çıkarmış olduğu tablo ile hiç hak etmediği bir noktadadır. Umut ediyor ve bekliyoruz ki İstanbullu, İstanbul’a sahip çıkmaya devam edecektir. İstanbul’da sadece yaşamak değil, İstanbul’u yaşayabilecek bir noktaya gelebilecektir. Daha önce 4 ilçede belediye başkanımız vardı. Başarılı çalışmalarımız sayesinde bu sayı son seçimlerde 12’ye çıktı. Onlarda son bir yılda çok önemli projelerin altına imza attılar" dedi.
Bihlun Tamaylıgil, 2380 sayılı Belediyelerin Gelirlerini Düzenleyen Kanun ile 1980’li yıllarda belediyelere ayrılan payın yüzde 10.30 olduğunu belirterek, "Bu oran yıllar geçtikçe geriye gitti. 80’li yılların ortasında yüzde 6’lara, bugün ise yüzde 4’lere geldi. Belediyelerin gelirleri hızlı bir ivmeyle geriye gitmiştir” diye konuştu.
TEK İŞÇİ ATILMADI, ATILDI DİYEN KAPIMA GELSİN
"CHP’nin devraldığı belediyelerdeki işçi çıkarmalarıyla" ilgili soruya cevap veren Gürsel Tekin, "Şunu herkes bilsin ki CHP İstanbul İl Başkanı olarak, bu 8 belediyemizde bir tane işçi atılmış değildir. Atıldı diyen varsa benim kapıma gelebilir" dedi. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, kendi gündemlerinde kılık, kıyafet olmadığını belirterek, "İstanbul ve Türkiye kaybedildi, tekrar geri alınmalı. Belediyelerin kendi işçi kadrolarından çıkarma yapmaları mümkün değildir. Taşeron firmalardan sözleşmesi bitenlerin bazılarıyla yolların ayrılması durumu olabiliyor. Ayrıca, başkanlık katında 3 tane çaycım var, biri de başörtülü. Niye bunları görmezden geliyorsunuz" dedi. Maltepe Belediye Başkanı Prof.Dr. Mustafa Zengin ise, taşeron sisteminin Türkiye’ye uygun olmadığını belirterek, "Sözleşmeli 12 arkadaşımızı gelir gelmez attım doğrudur. Sözleşme maddeleri vardır. Bunlar avukat, doktor, mühendis. Geldiğimde 17 sözleşmeli personel vardı. Bunlardan 12’sini hangi görüş, yöre ve düşüncesine bakmadan sadece çalışmadıkları için çıkardım. Sadece iş verimliliği adına bu sözleşmeli arkadaşlarımızı gönderdik" dedi.
BELDELER KAÇAK YAPILARIYLA GELDİ
Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, belde belediyelerinin kapatılıp ilçe belediyelerine devredilmesiyle çok büyük borçları kucaklarında bulduklarını belirterek, "Büyükçekmece’de uzun yıllar başkanlık yaptım ve en iddialı olduğum şey bir tek kaçak çivi bile burada çakılmaz. Ama bu bağlanan belediyeler yüzlerce kaçak inşaat yığını bırakıp gittiler. Keşke bıraktıkları 60-70 trilyon liralık borcun üzerine 600 trilyon daha bıraksalardı hiç üzülmezdim. Yeter ki bir tek kaçak yapı bırakmasalardı" dedi.
KARANFİLKÖY DÖNÜŞÜMÜ BİRLİKTE YAPALIM
Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal da, arsası İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait Karanfilköy’de 70 yıldır 3 kuşak insanların yaşadığını ve örgütlü bir topluluk oluştuğunu belirterek, buradaki dönüşümü İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle yapmaya hazır olduklarını söyledi. Adalar Belediye Başakanı Mustafa Farsakoğlu ise 1984’ten itibaren adaların sit alanı ilan edildiğini ve tek çivi çakmak için bile özel izne tabi olduğunu belirterek, "Adalarda 510 adet gecekondu, 697 adet de kaçak yapı var. Bunlara kaçak işlemi yapılmış ama hiç biri yıkılamamış" dedi. Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen de Yeni Zelanda ile ortaklaşa yaptıkları araştırmayla Bakırköy’deki binaların inşaat payları artırılarak tamamen depreme duyarlı hale getirilmesinin 450 milyon dolar olacağını belirterek, "Büyükşehir’in bu projeye onay vermedi. Eğer verseyde belki de Bakırköy’den başlayacak bu değişim tüm İstanbul’u buf geçen sürede depreme hazır hale getirecekti. Bu projeyle İstanbul’un tamamı 8-10 milyar dolarla depreme tamamen hazır olacaktı" dedi.